Proč jsou vlci černí? Záhada vlčích démonů odhalena?

Proč jsou vlci černí? Záhada vlčích démonů odhalena?
Sdílej
 
Severoameričtí vlci změnili barvu. Jsou černí a vypadají jako vlčí démoni. Příčinou nového zbarvení je podle vědců nebezpečný virus. Záhada odhalena a vyřešena? Červená Karkulka by se každopádně divila.

V Červené Karkulce je vlk šedý nebo by alespoň rozhodně měl být šedý. V eurasijských lesích a horách totiž jinak zbarvení vlci prakticky nežijí. V Severní Americe je situace jiná: Nebohou Karkulku by tu mohl sežrat i vlk čistě bílý (to pokud by babička žila za polárním kruhem) nebo také úplně černý.

Pestrobarevné šelmy

Pro vědce byli démonicky vyhlížející černí vlci chlupatou záhadou. V Severní Americe jsou mnohem hojnější než ve zbytku světa, ale jejich distribuce je nerovnoměrná. V některých oblastech černí vlci nežijí vůbec, zatímco jinde – například ve slavném Yellowstonském národním parku – tvoří dobrou polovinu vlčí populace. Genetické studie odhalily, že černě zbarvený vlčí kožich je výsledkem jediné mutační události, ke které došlo v Severní Americe někdy před 1598 až 7248 let.

Děti černého vlka

Doba, kdy se Severní Amerikou proháněl první černý vlk, je dávno pryč, ale jeho potomkům se stále daří. Otázkou ale je, proč ne na celé ploše kontinentu. Pokud vyloučíme části, které leží ve vysoké Arktidě, kde by byl černý vlk na sněhu nápadný široko daleko, není k tomu zdánlivě žádný důvod. Šedé a černé vlky od sebe nic neodděluje, ani nemají žádný problém tvořit spolu šedočerné páry či smečky.

Barva, ale také obranyschopnost

Barva srsti je u vlků určena genem CPD103. V závislosti na tom, jaké varianty genu zvíře zdědilo po rodičích, bude šedé nebo černé. Vědci z britské Oxfordské univerzity spolu s americkými kolegy ovšem zjistili, že tento gen má ještě další funkce a hraje důležitou úlohu v obranyschopnosti proti infekčním onemocněním, jako je obávaná psinka. Na základě toho vyslovili teorii, že černí vlci mohou být proti psince odolnější než ti šedí. A pak ji podložili sice nepřímými, ale dost přesvědčivými důkazy.

Lepší šance na přežití

U 12 vlčích populací vědci prokázali, že protilátky proti psince mají častěji černí vlci než šedí. Přítomnost protilátek znamená, že vlk onemocněl, ale psinku překonal. Dalším nepřímým důkazem je fakt, že černí vlci jsou hojnější tam, kde se často vyskytuje i psinka.

A konečně, analýza dat získaných za 20 let v Yellowstoneském parku ukázala, že černí vlci přežívají psinku častěji než ti šedí. Zdá se tak, že být černý nebo mít alespoň jednu kopii genu od černého rodiče dává vlkům v psinkou sužovaných oblastech významnou evoluční výhodu.

Co je psinka? Postrach psů a vlků!

Psinka je velmi nakažlivé a často smrtelné virové onemocnění, proti kterému necháváme očkovat naše psí domácí mazlíčky. Nemocné zvíře má horečku, trávicí potíže, teče mu z nosu a kašle. Kromě psovitých šelem se psinka může přenášet například i mezi lasicovitými šelmami, pandami, hyenami, cibetkami, kočkami, mývaly a ploutvonožci.

Pravěký zverimex: Jak se obchodovalo se psy

Pravěký zverimex: Jak se obchodovalo se psy

Pizzly v tom není sám: Kříženců přibývá

Pizzly v tom není sám: Kříženců přibývá

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

 

Články odjinud