Jak vznikla echolokace u netopýrů? Vědci odhalili její tajemství

Jak vznikla echolokace u netopýrů? Vědci odhalili její tajemství
Sdílej
 
Vidíš? Ne! Slyším! Vědci ve francouzských jeskyních odhalili tajemství vzniku echolokace, díky které se netopýři a kaloni orientují pomocí odražených zvukových vln. Pomohl jim přelomový nález pravěké netopýří lebky.

Řád letounů (Chiroptera), do kterého patří kaloni a praví netopýři, je jedním z nejpočetnějších a nejrozšířenějších řádů savců – se svými více než 1460 druhy tvoří celou jejich pětinu. Jsou to jediní savci, kteří dovedou aktivně létat a s výjimkou Antarktidy se zabydleli na všech kontinentech a téměř ve všech dostupných prostředích. 

Tajemství echolokace

Přesto si kaloni a netopýři uchovávají řadu tajemství. K tomu největšímu patří, kdy a jak se vyvinula jejich schopnost létat nebo od kdy se orientují pomocí echolokace. Otázkou dokonce je, zda se dřív naučili létat a teprve potom se u nich vyvinula echolokace, a nebo to bylo naopak. Příčinou tak velkých mezer ve vědomostech o nich je naprostý nedostatek paleontologických nálezů. 

Vielasia je nejstarším známým druhem netopýra, který se hromadně ukrýval v jeskyních •  Suzanne J. Hand, Jacob Maugoust, Robin M.d. Beck, Maeva J. Orliac

Nejstarší kostra pravěkého netopýra

Od ostatních skupin savců se letouni oddělili před asi 60 miliony lety. Nejstarší známý nález pravěkého netopýra pochází z Portugalska, jedná se ovšem o jediný zub, spodní stoličku starou 57 milionů let.

O něco mladší netopýří zkamenělina pochází z období před 52 miliony lety a překvapivě jde o celou kostru. Jenže ta se v průběhu let zdeformovala, je zploštělá a rozlámaná, takže z ní vědci nemohli získat informace o poloze jednotlivých kostí lebky. A tedy ani to, zda byl již tento netopýr schopen echolokace. 

Dokonale zachovalá lebka vielasie prozradila, že byl tento netopýr schopen echolokace •  Suzanne J. Hand, Jacob Maugoust, Robin M.d. Beck, Maeva J. Orliac

Přelomový nález: První lebka

Průlom přinesl až nález 50 milionů let starých pozůstatků netopýrů v jeskynních sedimentech v krasové oblasti Vielase (z geologické formace Phosphorites du Quercy) v jihozápadní Francii.

Více než 400 zkamenělých kostí a zubů patřilo 23 netopýrům, které vědci pojmenovali Vielasia sigei. Mezi kosterními pozůstatky se nacházela i dokonale zachovalá lebka. Přestože měřila sotva 18 mm, prozradila vědcům mnohé z toho, po čem už celé roky pátrali. 

Tadarida angolská (Mops condylurus) z centrální Afriky a Madagaskaru •  Paul Webala, Maasai Mara University

3D model

Skenování s použitím výpočetní mogografie (CT) odhalilo vědcům 3D modely sluchového ústrojí vielasie.

Následné měření a srovnání se sluchovým ústrojím současných netopýrů přineslo odpověď – sluchové kůstky vielasie se prakticky neliší od kůstek současných netopýrů: Skalní kost je jen volně připojená k lebeční spodině, hlemýžď je v porovnání se lebeční spodinou extrémně rozšířený a jazylka je prodloužená. Spolu s dalšími znaky to bylo pro vědce přesvědčivým důkazem, že Vielasia byla schopna vysílat a přijímat ultrazvukové signály

Netopýři využívají echolokaci k orientaci v prostoru, ale dovedou s její pomocí také přesně zaměřit kořist •  Profimedia.cz

Poprvé v jeskyni

Nález ale přinesl odpovědi i na další otázky. Kloubní spojení kostí prozrazuje, že Vielasia dokázala za letu obratně měnit směr. Podle tvaru zubů a čelistí vědci soudí, že se živila většími druhy hmyzu, snad můrami a brouky.

Takto staré fosilie netopýrů se navíc poprvé našly v jeskyni a ve větším množství. Je tedy zřejmé, že jim už před těmi 50 miliony lety sloužila jako hromadný úkryt. Důvodem může být skutečnost, že se v průběhu eocénu měnilo podnebí a jeskyně netopýrům nabízely stabilní teplotu. 

Blízcí příbuzní:

  • netopýr Keenův

  • adarida angolská

  • netopýrek štíhlý

Vielasia není přímým předkem současných netopýrů, ti se oddělili až o pár milionů let později. Geneticky i anatomicky se ale některým velmi podobá. Nejblíže jí jsou podle vědců severoamerický netopýr Keenův (Myotis keenii - A), tadarida angolská (Mops condylurus - B) z centrální Afriky a Madagaskaru a netopýrek štíhlý (Natalus stramineus - C) z karibské oblasti. S nimi má vielasia tolik společných znaků, že je více než pravděpodobné, že stejně jako oni vysílala signály otevřenou tlamou a ne nozdrami jako vrápenci

Létající špioni netopýři se sledují a odposlouchávají

Létající špioni netopýři se sledují a odposlouchávají

Jurský postrach moří: Nový zabiják ze světa dinosaurů odhalen!

Jurský postrach moří: Nový zabiják ze světa dinosaurů odhalen!

Netopýří death metal: Co umí falešné hlasivky

Netopýří death metal: Co umí falešné hlasivky

 

Články odjinud