Vidíš? Ne! Slyším! Vědci odhalili tajemství vzniku echolokace

Vidíš? Ne! Slyším! Vědci odhalili tajemství vzniku echolokace
Sdílej
 
Vidíš? Ne! Slyším! Vědci ve francouzských jeskyních odhalili tajemství vzniku echolokace, díky které se netopýři a kaloni orientují pomocí odražených zvukových vln. Pomohl jim přelomový nález pravěké netopýří lebky.

Řád letounů (Chiroptera), do kterého patří kaloni a praví netopýři, je jedním z nejpočetnějších a nejrozšířenějších řádů savců – se svými více než 1460 druhy tvoří celou jejich pětinu. Jsou to jediní savci, kteří dovedou aktivně létat a s výjimkou Antarktidy se zabydleli na všech kontinentech a téměř ve všech dostupných prostředích. 

Tajemství echolokace

Přesto si kaloni a netopýři uchovávají řadu tajemství. K tomu největšímu patří, kdy a jak se vyvinula jejich schopnost létat nebo od kdy se orientují pomocí echolokace. Otázkou dokonce je, zda se dřív naučili létat a teprve potom se u nich vyvinula echolokace, a nebo to bylo naopak. Příčinou tak velkých mezer ve vědomostech o nich je naprostý nedostatek paleontologických nálezů. 

Vielasia je nejstarším známým druhem netopýra, který se hromadně ukrýval v jeskyních •  Suzanne J. Hand, Jacob Maugoust, Robin M.d. Beck, Maeva J. Orliac

Nejstarší kostra pravěkého netopýra

Od ostatních skupin savců se letouni oddělili před asi 60 miliony lety. Nejstarší známý nález pravěkého netopýra pochází z Portugalska, jedná se ovšem o jediný zub, spodní stoličku starou 57 milionů let.

O něco mladší netopýří zkamenělina pochází z období před 52 miliony lety a překvapivě jde o celou kostru. Jenže ta se v průběhu let zdeformovala, je zploštělá a rozlámaná, takže z ní vědci nemohli získat informace o poloze jednotlivých kostí lebky. A tedy ani to, zda byl již tento netopýr schopen echolokace. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud