Lvi versus hyeny: Proč hyeny útočí na větší lvy a riskují život?

Lvi versus hyeny: Proč hyeny útočí na větší lvy a riskují život?
Sdílej
 
Proč hyeny skvrnité útočí na mnohem silnější lvy? A za jakých podmínek? Překvapivě to není jen boj o potravu. Lvi a hyeny jsou nepřáteli na věky! Podívejte se na strhující video.

Hyeny skvrnité a lvi jsou typickým příkladem potravních konkurentů. To z nich činí nepřátele na život a na smrt. I když smrt hrozí hlavně hyenám, které jsou proti lvům menší a slabší. Lvi mají na svědomí až za 27 % úmrtí hyen, které cíleně zabíjejí

Proč hyeny dorážejí na lvy?

Přesto byli vědci mnohokrát svědky střetu, v němž hyeny dorážely na lvy a riskovaly tak zranění nebo smrt. Proč to dělají? Tato otázka vědce celé roky trápila. Vyřešil to až tým vědců z německého Institutu Maxe Plancka a Michiganské státní univerzity.

Zpracovali výsledky 35letého pozorování hyen skvrnitých v keňské národní rezervaci Masai Mara a vytvořili model, který jim prozradil, za jakých okolností hyeny na lvy útočí. 

Neriskují vždy

Největším překvapením bylo, že hyeny dobře odhadují míru rizika. Nikdy nezaútočí na skupinu, ve které je samec, jenž je mnohonásobně silnější než lvice.

Důležitý je i jejich počet, na lvy si hyeny troufnou jen v případě, že mají početní převahu. Útok pak většinou zahajují samice, kterým je 6 až 7 let a v klanu patří k nejvýše postaveným jedincům. Jinými slovy útok zahajují jeho nejsilnější členové. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
lev, hyena, hyena skvrnitá
 

Články odjinud