Až naprší a uschne… na Venuši! Šílené mraky z kyseliny sírové zahalily pekelnou planetu

Až naprší a uschne… na Venuši! Šílené mraky z kyseliny sírové zahalily pekelnou planetu
Sdílej
 
Už si nevybavím, kdy poprvé jsem slyšel o Venuši – té pekelné planetě v těsné blízkosti Země. Ale vím, že jakmile se to stalo, byl jsem tím světem fascinován. Často jsem si představoval, jaké to musí být stát na jejím povrchu pod mraky z kyseliny sírové a být vystaven šíleným podmínkám, které tam panují.

Na Venuši nepřežiješ!

Jen si to představte. Nacházíte se pod nažloutlou oblohou na nekonečné černé pláni a vzduch okolo vás doslova žhne. Na Venuši má totiž teplotu přes 460 °C. Tedy skoro dvojnásobek toho, na co se umí rozehřát v kuchyni trouba. Přitom teplota není jediná nepříjemnost, která tam na vás čeká.

Počítat musíte i s extrémní váhou atmosféry. Tlačila by na vás stejně jako kilometr vodního sloupce. Ale ani tam to nekončí. Ze všeho nejvíc mě totiž fascinovalo, že by mi na hlavu pršela kyselina sírová!

Video se připravuje ...

Sopky ve vesmíru? Podívejte se na ně na vlastní oči v tomto videu • Zdroj: ABC

Ať jsem se ale snažil sebevíc, nedokázal jsem si představit, jak by to vlastně vypadalo. Co by se stalo, když takový „déšť“ zalije povrch? Začne se vlivem působení kyseliny sírové rozpouštět, nebo jsou místní horniny vůči kyselině odolné? A co by se stalo mně? Mám si přibalit speciální deštník?

No, nebudu vám lhát, tehdy jsem to nevymyslel.

Mraky z kyseliny sírové

Až vlastně nedávno jsem se dozvěděl, jak to vlastně je. Na jedné přednášce pro veřejnost, co jsem o Venuši měl, se mě totiž na to někdo zeptal. A tím mě donutil, abych si to doma konečně dohledal. A víte co? Je to vlastně docela zklamání.

Na extémně nehostinném povrchu Venuše úspěšně přistálo pouze 10 sond •  Profimedia.cz

Je pravda, že se na Venuši kyselina sírová nachází. Najdete ji ve výšce okolo 50 kilometrů, kde vytváří vrstvu oblaků dokonale zahalující celou planetu a nedovolující slunečním paprskům, aby někdy dopadly až na povrch.

Kyselina se v téhle části atmosféry tvoří několika chemickými reakcemi, ve kterých vystupuje oxid siřičitý, oxid uhličitý a vodní pára, čímž vznikají drobné kapičky, kterým říkáme aerosol. 

Na povrchu Venuše neprší!

A je to právě aerosol, který je za rozšířenou představou o dešti na Venuši. Tyhle malé kapičky totiž z oblaků skutečně vypadávají a snášejí se k povrchu. Jenže až k němu se nikdy nedostanou.

Ve výšce 30 kilometrů nad ním je totiž už takové teplo, že se kyselina sírová začne rozpadat, takže se jednotlivé složky začnou vypařovat a vracet zpět do oblak. Trvalo mi to tak skoro čtvrt století, ale dnes už vím, že při cestě na povrch Venuše deštník balit nemusím. Na povrchu Venuše totiž neprší!

Exoplaneta Wasp 121-B: Z nebe prší drahokamy

Exoplaneta Wasp 121-B: Z nebe prší drahokamy

Našli jsme planetu s oceánem a atmosférou z vodíku? Je tam život?

Našli jsme planetu s oceánem a atmosférou z vodíku? Je tam život?

Nový objev: Zářící exoplaneta Cuancoá má kovové mraky a je jako obří zrcadlo

Nový objev: Zářící exoplaneta Cuancoá má kovové mraky a je jako obří zrcadlo

 

Články odjinud