Pekelná planetka obíhá naše Slunce: Je vzácná a rekordní

Pekelná planetka obíhá naše Slunce: Je vzácná a rekordní
Sdílej
 
Astronomové objevili planetku 2021 PH27, která oběhne Slunce za rekordně krátkou dobu. Je členem obtížně objevitelé skupiny asteroidů. A je dost vzácná.

Nově nalezená planetka 2021 PH27 obíhá okolo Slunce po protáhlé dráze. Nejblíže se k naší hvězdě dostane na vzdálenost 20 milionů kilometrů, což je méně než polovina vzdálenosti, ve které obíhá Merkur. Nejdál odletí asi 118 milionů kilometrů, což je o něco dál než Venuše. Okolo Slunce oběhne za pouhých 114 dní, což je nejméně ze všech známých planetek. Rekordní je také tak zvaná velká poloosa dráhy – měří jen 70 milionů kilometrů.

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Rekordní planetka, jenže...

Planetka 2021 PH27 je sice rekordní, ale do učebnic astronomie to možná raději nezapisujme. O svůj rekord může brzy přijít. Před 2021 PH27 držely rekord planetky 2019 LF6 a 2020 AV2. Do vědeckých označení planetek se promítá rok objevu, a jak je patrné, všechny tři byly objeveny nedávno.

Brzy tak možná astronomové objeví další planetku s ještě kratší oběžnou dobou. Všechny tři jmenované planetky patří do třídy Atira. Pohybují se poblíž Slunce uvnitř oběžné dráhy Země. Celkem jich známe jen asi dvacet. Jak ukazuje nový objev, jedná se nejen o vzácné, ale také hodně zajímavé objekty.

Oběžná dráha planetky 2021 PH27 •  CTIO / NOIRLAB/NSF/AURA / J. DA SILVA (SPACEENGINE) A R. SPARKS, CTIO/NOIRLAB/NSF/DOE/DECAM/AURA / S.S. SHEPPARD (CARNEGIE INSTITUTION OF SCIENCE), NOE/FNAL/DECAM / R. HAHN / CTIO/NOIRLAB/NSF/AURA, NASA

Na návštěvě v pekle

Planetky jsou spíše slepencem hornin než obřími celistvými „kameny“. Je tedy záhadou, jak mohla 2021 PH27 zůstat pohromadě. Teplota na povrchu může dosáhnout až 500 °C, což je dost na to, aby se roztavil cín, olovo a mnoho druhů hornin. Je krajně nepravděpodobné, že by na jejím povrchu při těchto teplotách existoval vodní led, zvláště když má průměr jen asi kilometr.

Nejde ale jen o teplotu. Na planetku musí působit i velké gravitační síly Slunce. Podle jedné z teorií by mohlo jít o vyhaslou kometu, ve které už nezůstala žádná voda a ani jiné látky, které by vytvořily slavný kometární chvost.

Průvodce Sluneční soustavou: Fascinující i děsivé komety

Průvodce Sluneční soustavou: Fascinující i děsivé komety

Změny dráhy

Hypotéza vyhaslé komety je zajímavá, protože by vysvětlovala také současnou dráhu 2021 PH27 a způsob, jak se na ni planetka dostala. Komety se běžně pohybují po protáhlých drahách. Na podobně malá tělesa působí gravitace Slunce, planet i tlak slunečního záření. Všechny tyto vlivy postupně změní dráhu tělesa.

Je zřejmé, že 2021 PH27 se na této dráze nenachází od vzniku Sluneční soustavy. V říjnu příštího roku proletí jen 2 miliony kilometrů od Venuše. Srážka s Venuší nebo Merkurem však nehrozí. Planetka se totiž pohybuje pod velkým sklonem vůči rovině, ve které se pohybují všechny planety. Také tento sklon dráhy by ukazoval na kometu.

Dark Energy Camera •  CTIO / NOIRLAB/NSF/AURA / J. DA SILVA (SPACEENGINE) A R. SPARKS, CTIO/NOIRLAB/NSF/DOE/DECAM/AURA / S.S. SHEPPARD (CARNEGIE INSTITUTION OF SCIENCE), NOE/FNAL/DECAM / R. HAHN / CTIO/NOIRLAB/NSF/AURA, NASA

Nepolapitelné

Planetky jsou na obloze na první pohled k nerozeznání od slabých hvězd. Na druhý pohled je však už poznáme. Planetka se pohybuje okolo Slunce, takže se po chvíli pohne vůči hvězdnému pozadí. Vzdálenější planetky za dráhou Marsu nebo dokonce Neptunu se pohybují pomaleji, takže musíme počkat několik hodin. V případě rychlé 2021 PH27 stačily tři minuty!

V polovině srpna objevil planetku projekt Dark Energy Survey (psali jsme o něm v ABC 16). Planetek, jako je 2021 PH27, může být více, ale velmi špatně se hledají. Pohybují se blízko Slunce, což znamená, že jsou blízko Slunce také na pozemské obloze a lze je pozorovat jen krátce po západu slunce nebo před jeho východem.


Vulkán

V 19. století se astronomové domnívali, že se ke Slunci blíže než Merkur pohybuje ještě jedna planeta, které se přezdívalo Vulkán. Důvodem, proč byla tato planeta hledána, byly nevysvětlitelné nesrovnalosti v oběžné dráze Merkuru. Na začátku 20. století je vysvětlil Albert Einstein svou teorií relativity. Okolo jiných hvězd však obíhají planety i velmi blízko s oběžnými dobami několika dnů nebo dokonce jen hodin!

Podivné planetky: Co prozradily oběžné dráhy?

Podivné planetky: Co prozradily oběžné dráhy?

ABC uvádí speciál Vesmír

ABC uvádí speciál Vesmír

Ultima Thule ve 3D: Podívejte se na blízká setkání se vzdálenou planetkou

Ultima Thule ve 3D: Podívejte se na blízká setkání se vzdálenou planetkou

 

Články odjinud