I-400 Sentoku: Příběh japonské letadlové ponorky

I-400 Sentoku: Příběh japonské letadlové ponorky
Sdílej
 
Byla to největší ponorka druhé světové války – tak velká, že dokázala pod vodou převážet letecké bombardéry. Skončila na dně oceánu, kde ji nyní prozkoumávají archeologové.

 

 

Výzkumníci z Havajské univerzity již nějaký čas prozkoumávají vraky, které zanechala válka v Tichomoří. Nyní objevili na dně oceánu pozůstatky obří japonské ponorky z druhé světové války zvané I-400 nebo také Sentoku.

Chabé vítězství

Druhá světová válka v Tichém oceánu začala 7. prosince 1941. Japonci se bez vyhlášení války vydali s početnou flotilou zlikvidovat americkou základnu Pearl Harbor na Havajských ostrovech. Šlo o strategický přístav, ve kterém kotvila velká část flotily amerického loďstva v Pacifiku. Japonci chtěli největší světový oceán ovládnout. Věděli, že Američany hrubou silou nepřemůžou a doufali, že překvapivým útokem získají rozhodující výhodu. Útok se nepodařil tak, jak měl. Ačkoli japonští vojáci potopili několik amerických bitevních lodí a zničili řadu letadel, neohrozili ani jednu z letadlových lodí a ponorek, které pak sehrály klíčovou roli při dalších bitvách a pomohly Spojeným státům k vítězství.

 

Průzkum pod mořem: Ponorka Sentoku šla ke dnu

Průzkum pod mořem: Ponorka Sentoku šla ke dnu

Teroristické plány

Už krátce po útoku bylo japonským velitelům jasné, že vleklou námořní válku s Američany vyhrají jen těžko. Vrchní admirál Isoroku Jamamoto proto rozhodl, že se musí boje přesunout z vln Pacifiku na pevninu východního pobřeží Spojených států. Přišel s odvážným řešením: Postaví se obří ponorky s hangáry pro bombardéry. Po vynoření u břehu zaútočí letadla na nejbližší město a rychle se zase stáhnou zpět. Věřil, že tyto námořní výpady ve stylu neviditelných nindžů vystraší americké občany natolik, že budou požadovat po vládě ukončení války.

Skládací mstitelé

Zní to jako šílený plán, ale letadlová ponorka opravdu vznikla. Dostala označení Sentoku a poprvé vyplula ze základny ve městě Kure 18. ledna 1944. S délkou 122 metrů šlo o největší podmořský stroj druhé světové války. Ještě zajímavější než její délka byla přítomnost hangáru. Za vodotěsnými dveřmi v něm stála trojice letounů Aiči M6A. Aby se do stísněného prostoru vešla, měla křídla vyklopená vzhůru. Po vynoření nad hladinu stačilo posádce jen pár minut, aby bombardéry připravila k letu. Pak mohl nastat útok na město. Po vyčerpání střeliva měly bombardéry přistát na hladině, kde z nich piloti vyskočili a kraulem se vrátili do ponorky.

Smutný konec

Ponorek Sentoku mělo původně vzniknout osmnáct. Nakonec ale vznikly jen tři kusy. V té době už Američané zatlačili Japonce daleko od svých břehů, ponorky tudíž nemohly splnit své poslání. Nakonec byly vyslány k Panamskému průplavu, který měly poničit a ochromit tak americké zásobování. Ale ani to nestihly. Než dorazily k cíli, Japonské císařství kapitulovalo. Tak neslavně skončil příběh největší ponorky své doby. Američané je po válce odstavili v hlubokých vodách na západ od Havajských ostrovů, kde je odpálili torpédy a nechali potopit.

 

 

Původní podoba potopené ponorky •  archiv

 

Ponorkový pravěk: Nestvůry a podmořská šlapadla

Ponorkový pravěk: Nestvůry a podmořská šlapadla

Smrtící roury: Tudy ponorky střílí taktické atomovky

Smrtící roury: Tudy ponorky střílí taktické atomovky

Moderní technika: Ponorka s koly a poznávačkou 007?

Moderní technika: Ponorka s koly a poznávačkou 007?

Nová vyhlídková ponorka: Svezete se?

Nová vyhlídková ponorka: Svezete se?

Klíčová slova:
ponorka, more, armada, valka
 

Články odjinud