Nový laser a Šedý vlk: Lockheed Martin útočí

Nový laser a Šedý vlk: Lockheed Martin útočí
Sdílej
 
Laserové dělo je hudbou budoucnosti, ale Americká armáda už pracuje na projektu, který ho brzy dostane do vzduchu. A pak budeme mít nad hlavami stíhačky s paprskomety!

 

Největším dodavatelem americké armády je firma Lockheed Martin. Vznikla spojením společností Lockheed Corporation a Martin Marietta roku 1995 a zaměstnává téměř sto tisíc lidí po celém světě. Podniká především ve špičkových technologiích. Přestože má své zákazníky z mnoha oborů, třeba z civilního letectví nebo z kosmonautiky, je v podstatě existenčně závislá na Americké armádě. Pětadevadesát procent její výroby jsou totiž vojenské zakázky. Pokud tedy potřebujete třeba novou bojovou stíhačku, tahle firma ví, jak vám pomoci.

Laser ve vzduchu

BOOM! Budou se stíhačky pronásledovat lasery? •  Lockheed Martin

Na základě požadavků Americké armády směřují v Lockheed Martin vývoj nových zbraní. A už delší dobu by se letectvu hodil laser, který by šel namontovat na stíhačky, nejen na velké vojenské lodě – to je případ systému ADAM. A to je skutečná výzva, protože laser potřebuje jednak zdroj energie, ale především solidní chladící systém. Na zemi nebo na lodi se toto skutečně řeší mnohem lépe, než ve vzduchu, kde musí mít přijatelnou hmotnost, kompaktní rozměry a optimální spotřebu.

Projekt Athena

Prototyp laseru Athena na armádním vozidle •  Lockheed Martin, US Army

V Lockheed Martin ale nejsou žádní neználci. Řešení problémů rozklíčovávají v projektu ATHENA, na kterém spolupracují s divizí Americké armády ASMDC. Inženýři a vědci spojili v projektu více malých laserů, které se propojí pomocí optického vlákna do jednoho opravdu silného. Výhodou je škálovatelnost a modularita. To znamená, že bude možné volit sílu paprsku (v současnosti 30 kW) a přidávat nebo odebírat jednotlivé malé lasery a tím regulovat intenzitu laseru. Systém bude napájen pomocí vlastního generátoru elektřiny a jeho primární účel vidí armáda v ochraně vlastních stíhacích letounů před nepřátelskými střelami. V současnosti už proběhly pozemní zkoušky na dronech, podívejte se na to:

Ukecaní šedí vlci

Armáda ale není jednoduchý zákazník. Neustále si něco přeje! Další požadavek má na řízenou střelu, která by šla odpalovat ze současných letounů F-16, F-35, F-15, F-18 a dalších. Důležité je, aby jednotlivé střely uměly komunikovat mezi sebou a samozřejmě, aby byly levné. Pokud bude ve vzduchu více střel, tak by měly mít jakousi umělou inteligenci, rozdělovat si úkoly (cíle) a operovat mnohem efektivněji, než když si poletí každá sama za sebe. V případě selhání jedné střely ji navíc může okamžitě zastoupit jiná.

"Šedí vlci" jsou rakety, které spolu komunikují během cesty k cíli •  Lockheed Martin

Výsledkem projektu Gray Wolf (Šedý Vlk) pak bude střela, kterou si bude moci zákazník vytunit podle sebe. Bude možné je osadit výkonnějšími motory a upravit je pro nejrůznější účely. Tím se zároveň předchází tomu, aby celá technologie nezastarala už za pár let.

Přečtěte si také:

Armádní autopilot náklaďáků

Armádní autopilot náklaďáků

O matce a otci všech bomb

O matce a otci všech bomb

Netopýří bomba a ohňový balón: Zbraně, o kterých jste nevěděli

Netopýří bomba a ohňový balón: Zbraně, o kterých jste nevěděli

Top 10 nových druhů: Moudrý klobouk i drak z fantasy

Top 10 nových druhů: Moudrý klobouk i drak z fantasy

 

 

Články odjinud