Polygraf: Co dovede odhalit?

Polygraf: Co dovede odhalit?
Sdílej
 
Lidově se mu říká detektor lží. Ve skutečnosti je ale polygraf přístroj, který má mnoho využití. Jeho kapesní verzi nyní vyvíjejí čeští vědci.

 

Určitě už jste v krimi filmu nebo v detektivní hře viděli zařízení, kterému se říká detektor lži. Podezřelý je napojený na přístroj snímající jeho tělesné funkce. Podle nich pak vyšetřovatel pozná, zda mluví pravdu, nebo si vymýšlí. Jak ale takový detektor lži funguje doopravdy?

Detekuje lži?

V prvé řadě musíme vyjasnit, že správně se takovému přístroji říká polygraf. Navíc ve skutečnosti nedokáže rozpoznat lež. Ačkoli se při lhaní chováme často jinak než normálně, neexistuje žádná reakce, která by jasně prokázala, že zrovna nemluvíme pravdu. Polygraf dokáže pouze zaznamenávat například pohyb vašich očí, krevní tlak nebo srdeční puls. Podle toho může odborník poznat, že se zrovna nacházíte ve stresující a nepříjemné situaci. A tou by lež měla být.

Kapesní polygraf, který vyvinuli čeští vědci a představí ho na Festivalu vědy, kde opět uvidíte také stánek ábíčka! •  Radim Kliment

Sto let polygrafu

Experimentovat s polygrafem začali už v 19. století italští kriminalisté. Poté na ně navázali vědci ve Spojených státech a postupně rozšiřovali počet tělesných funkcí, které lze monitorovat. Bohužel ani po více než sto letech se nikomu nepodařilo sestavit skutečně přesvědčivý a spolehlivý detektor lži. Proto také v mnoha zemích světa soudy nepřijímají údaje z polygrafu jako důkaz. Naštěstí přístroj nalezl využití v mnoha jiných oborech. Lékaři na nich mohou sledovat to, jak se duševní stav pacienta podepíše na jeho tělesném projevu, pomáhá sledovat průběh nemoci třeba u psychicky nemocných a své využití nalezl i při studování a léčbě zvířat.

Pitva mamuta: Kdo byl vrahem prazvířete ze Sibiře?

Pitva mamuta: Kdo byl vrahem prazvířete ze Sibiře?

Kufřík na baterii

Zajímavý moderní polygraf vyvíjí české výzkumné centrum VLV Lab při Výzkumném centru Albertov. Je bezdrátový a tak malý, že ho můžete pohodlně přenášet v lehkém kufříku. Polygraf napájí vestavěný LiPol akumulátor. Na jedno nabití může fungovat přenášet nepřetržitě online data až dvanáct hodin. Pokud přitom ukládá výsledky monitorování na vestavenou paměťovou kartu, dokáže pracovat až dva dny v kuse. Vydrží takhle dlouho třeba váš notebook?

Dříve zaznamenával polygrtaf údaje na papír, dnes do počítače •  iStock

Chytrý software

K měření stačí polygraf připojit k obyčejnému stolnímu počítači, notebooku nebo dokonce tabletu. Součástí systému je program VLV Scope. Ten automaticky rozpozná jednotky, které k němu připojíte, a zobrazí vám v reálném čase průběh veškerých signálů. Pokud se někde objeví chyba v komunikaci, program ji dovede sám rozpoznat a automaticky se zotavit. Veškerá data, která naměříte, můžete ukládat. Signály můžete sledovat sami, nebo si vzít na pomoc umělou inteligenci. Program totiž umožňuje, abyste do něj nahráli rozšíření v podobě algoritmů, které dovedou analyzovat sledovaná data – například detekci tepové frekvence.


Z čeho se skládá polygraf?

Kapesní polygraf, který vyvinuli čeští vědci a představí ho na Festivalu vědy, kde opět uvidíte také stánek ábíčka! •  Radim Kliment

1 Měřicí jednotka

počítá a vyhodnocuje informace, které získá ze senzorů

2 Kabelový svazek

určený pro pacienty při vyšetření srdce nebo aktivity vašich svalů

3 Připojení měřicích elektrod,

které snímají EKG (záznam elektrické aktivity srdečního svalu) či EMG (záznam elektrických signálů z jiných svalů)

4 Na prsty se nakonec nasadí senzory,

které měří napětí a uvolnění kůže, tělesnou teplotu, okolní teplotu, tlak, vlhkost a fyzickou aktivitu


Příběh jako z detektivky: Relikviář svatého Maura

Příběh jako z detektivky: Relikviář svatého Maura

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Buddhovy ostatky: Objev posvátného pokladu

Buddhovy ostatky: Objev posvátného pokladu

 

 

Články odjinud