Chraňte si zuby: Dělal to i pračlověk

Chraňte si zuby: Dělal to i pračlověk
Sdílej
 
Péče o zuby a dásně není tak moderní, jak si rádi myslíme. O důvod víc, věnovat se jí pořádně! Chraňte si zuby a čistěte si je. Dělal to i pračlověk.

Většina z nás má zuby. Většina z nás ví, že si je máme čistit. A pokud bychom náhodou chtěli zapomenout, všudypřítomné reklamy nám to spolehlivě připomenou. Nemluvě o zubařích a dentálních hygienistkách.

Nejstarší párátko

Potřeby péče o zuby si ale byli dobře vědomi i lidé, kteří se s reklamou ani zubařem nikdy nepotkali. Vůbec nejstarším důkazem jsou žlábky na zubech člověka vzpřímeného (Homo erectus), který žil před 1,84 miliony let (!) v Tanzanii. Podle vědců nejspíš vznikly pravidelným používáním párátka, kterým se jeho majitel zbavoval otravných zbytků potravy uvízlých mezi zuby.

Správnou techniku čištění zubů se naučíte u zubaře nebo dentální hygienistky •  Profimedia.cz

Zubní kartáček neandrtálců

Párátko přežilo až do současnosti, a postupně se k němu přidávaly další pomůcky. Zuby neandrtálců ze Španělska naznačují, že tito lidé si čistili zuby větvičkami borovic s rozžvýkanými konci. Rozžvýkané dřevo vytvořilo jakési štětiny a primitivní zubní kartáček byl na světě. Čistit si s ním zuby nebylo moc pohodlné, ale pořád lepší než bolest způsobená zubním kazem. S ním už si neandrtálci neporadili. Anatomicky moderní lidé druhu Homo sapiens, kteří je nahradili, to už ale uměli.

Co všechno vyzradí pravěké zuby

Co všechno vyzradí pravěké zuby

U pravěkého zubaře

Nejstarší zubařský zákrok, o kterém máme důkazy, proběhl v době kamenné. Jeden pravěký člověk trpěl zubním kazem. Jiný se jej tenkým a ostrým pazourkovým nástrojem pokusil odstranit. Odškrabal zkaženou sklovinu a zubovinu a v zubu zanechal nepravidelnou dutinu, kterou o 14 tisíc let později objevili archeologové při zkoumání nálezů z pohřebiště v severní Itálii. Starověk pak přinesl to, co známe i z dnešní doby – vrtání a zubní výplně. Hrot vrtačky však poháněla tětiva luku a místo plomby se používal včelí vosk.

Podélný řez stoličkami na snímku z polarizačního mikroskopu. Oranžově a růžově je zvýrazněna sklovina, dentin je duhový, dřeň fi alová •  Profimedia.cz

První kartáček a pasta

Dřevěný kartáček. Vrtání kusem kamene. Plomba, která nic nevydrží. Pokud jste dočetli až sem, nejspíš začínáte cítit vděčnost k vašemu hezky barevnému zubnímu kartáčku s měkoučkými štětinami a pastě s příjemnou chutí. První model kartáčku byl patentován až v roce 1857 – do té doby si lidé čistili zuby kouskem látky a místo pasty používali prášek z křídy či dřevěného uhlí. Také nic pohodlného. Takže až se vám nebude chtít čistit zuby nebo navštívit zubaře, vzpomeňte si, jaké vlastně máte štěstí.


Stavba zubu: Mkrněte zubu na zub!

Zuby člověka se skládají ze tří částí, z kořene, krčku a korunky. Důležitou roli má sklovina, zubovina, zubní dřeň, ale i dáseň.

Mrkni zubu na zub •  iStock

Sklovina

Sklovina je ochranná vrstva na povrchu zubní korunky. Je to vůbec nejtvrdší tkáň v lidském těle.

Zubovina

Zubovina (dentin) je hmota podobná kosti (ale tvrdší), která vyplňuje zubní korunku i kořeny.

Dřeň

Dřeňovou dutinu vyplňuje měkká dřeň tvořená vazivem. V ní jsou uloženy nervy a cévy.

Dáseň

Dáseň je sliznici podobná tkáň, která pokrývá čelistní kost a upíná se k zubnímu krčku. Odděluje tak viditelnou část zubu od té, která je skrytá v kosti.

Kořenový kanálek

Kořenovým kanálkem procházejí nervy a cévy, které vedou do dřeňové dutiny.

Kost

Kořeny zubů jsou v kosti čelisti zafixovány systémem vazivových vláken.

Zubní cement

Zubní cement je tvrdá tkáň, která kryje povrch kořenů.

Nervy a cévy

Nervy a cévy udržují zub „naživu".

Zubní plak z lidského zubu ve skenovacím elektronovém mikroskopu •  Profimedia.cz

Největší nepřítel zubů

Největší nepřítel zubů je zubní plak. Měkká vrstva, která se tvoří na povrchu zubů a okrajích dásní. Je plná bakterií - některé jsou neškodné, jiné způsobují zubní kaz a paradentózu (odborně parodontitidu). Tato zánětlivá choroba tkání, které kotví zuby v čelistech, postihuje především starší lidi. Vzácně však kvůli ní mohou přijít o zuby i děti.

Zubnímu kazu i paradentóze se dá bránit jediným způsobem: pořádným čištěním zubů. A to nejen pastou a kartáčkem, ale také zubní nití a mezizubními kartáčky. Ty totiž bakterie „vymetou“ i z prostor mezi zuby a z kanálků na okraji dásní, které vedou kolem zubů.

Zvířata u zubaře: V krokodýlí tlamě

Zvířata u zubaře: V krokodýlí tlamě

Pořádně si otevřete: Dinosauři u zubaře

Pořádně si otevřete: Dinosauři u zubaře

Predátoři mají vyměnitelné zuby: Od dinosaurů, přes řraloky až po piraně

Predátoři mají vyměnitelné zuby: Od dinosaurů, přes řraloky až po piraně

 

Články odjinud