Nové bydlení: Pavilon pro nosorožce patří k nejmodernějším v Evropě, mrkněte!

Nové bydlení: Pavilon pro nosorožce patří k nejmodernějším v Evropě, mrkněte!
Sdílej
 
V Safari Parku ve Dvoře Králové se stěhovalo pět nosorožců do nového pavilonu. Ten není jen tak ledajaký, v současnosti je jeden z nejmodernějších v Evropě a stal se inspirací pro ostatní evropské nosorožince. Podívejte se proč.

Pět nosorožců dvourohých východních (Diceros bicornis michaeli) se přestěhovalo do nového chovného zázemí v Safari Parku Dvůr Králové. Safari park tak završuje zásadní etapu rekonstrukce zázemí chovu těchto ikonických a kriticky ohrožených zvířat. V rozsáhlé stáji, situované za pavilonem primátů našla nesrovnatelně větší komfort.

„Stěhování předcházely dlouhé přípravy a plánování. Samotná akce pak proběhla zcela bez problémů. Krátce po vypuštění do nových stájí nosorožci začali žrát a jsou zcela v klidu,“ popisuje náročnou operaci zoolog Jiří Hrubý. „Přivykání probíhá hladce a chovatelé musejí nyní dbát především na to, aby nosorožcům dali hlasově najevo, že přicházejí. Ostražití nosorožci se dobře zabydlují,“ dodává.

Video se připravuje ...

Přesun nosorožců dvourohých ze starého pavilonu do nového • Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

„Prostor je díky světlíkům zalit denním světlem, nosorožci tu mají v každém boxu k dispozici vanu plnou dřevité štěpky a pohodlnější přístup do venkovních výběhů. To znamená, že pokud budou chtít, budou moci v létě trávit ve výběhu celou noc,“ upozorňuje Hrubý.

Z pavilonu, který byl kvůli rekonstrukci dva roky vyklizen, se nyní stane další chovné centrum safari parku. „Nejprve si ale zvířata musejí zcela přivyknout. Až následně můžeme uvažovat o spojování vhodných dvojic,“ dodává Jiří Hrubý.

Jak se nosorožci vrací „domů"

V současnosti žije v safari parku 15 nosorožců dvourohých východních, 6 samců a 9 samic, včetně tří dospívajících mláďat. Nosorožec dvourohý východní je pro safari park ikonické zvíře.

První jedince získal pro zahradu v 70. letech Josef Vágner přímo v Africe a Dvůr se následně stal první zahradou v zemi, která tato kriticky ohrožená a náročná zvířata odchovala. Od té doby se tu narodilo 49 mláďat a safari park je jejich nejúspěšnějším chovatelem na světě.

Světově zásadní roli sehrává zahrada i v ochraně těchto nosorožců přímo v místech jejich přirozeného výskytu (in situ). Od roku 2009 proběhly již dva transporty nosorožců do míst, odkud je Josef Vágner v 70. letech 20. století přivezl – do tanzanského Mkomazi. V roce 2019 se nosorožci vrátili také do Rwandy, kde pomáhají obnovit vyhubenou populaci. Na obou místech se dvorští nosorožci již opakovaně rozmnožili.

Naprostá chovatelská bomba! Mláďata hyenek se narodila ve Dvoře Králové

Naprostá chovatelská bomba! Mláďata hyenek se narodila ve Dvoře Králové

Český Safari Park má unikát: Chová všechny čtyři druhy hyen!

Český Safari Park má unikát: Chová všechny čtyři druhy hyen!

Tajemné mládě: Pohlaví roztomilého medojeda pomůže potvrdit jezevec

Tajemné mládě: Pohlaví roztomilého medojeda pomůže potvrdit jezevec