Co to tady hrabe? Mládě hrabáče se narodilo v Zoo Olomouc!

Co to tady hrabe? Mládě hrabáče se narodilo v Zoo Olomouc!
Sdílej
 
Nyota, samice hrabáče kapského, se narodila roku 2016 v pražské zoo, ale v roce 2018 se přestěhovala do Zoo Olomouc, kde už na ni netrpělivě čekal partner. Dvojice v sobě našla zalíbení a Nyota tak 12. dubna 2024 porodila v Olomouci své další mládě.

Odchov mláděte hrabáče je chovatelsky velmi náročný. Dospělý hrabáč v přírodě přes den spí v hluboké noře. To je třeba respektovat, ale zároveň umožnit hrabáčí matce, aby si svůj denní režim volila podle sebe. Nespí totiž vždy, a také není vždy ochotná mládě nakojit.

„V prvním období života mládě potřebuje v prostoru teplotu kolem 33 °C, čehož v hrabáčí noře nejsme schopni dosáhnout. Hrabáčí matka je současně poněkud nepozorná a ve svých projevech péče o mládě dost neopatrná, takže by mohla nechtěně mláděti ublížit. Proto musí být mládě ve vyhřívané bedně a k matce se několikrát za den přikládá pod dozorem ošetřovatele k nakojení,uvádí zooložka Ing. Eliška Veselá.

Malý hrabáč vypadá jako mimozemšťan •  Zoo Olomouc

„Ošetřovatel však musí nadojit i mléko do zásoby pro chvíle, kdy je matka aktivní a tuto funkci nezastane. Což bývá velmi brzy ráno a začátkem noci. Při kojení samice mládě olíže a vyprovokuje tak jeho vyprázdnění, ošetřovatel pak musí malému hrabáčovi ošetřit kůži a jednou denně ho zvážit, abychom věděli, zda prospívá,“ dodává zooložka Ing. Veselá.

Malý hrabáč tedy skutečně vyžaduje trvalou péči a neustálou pozornost až do doby, kdy jeho hmotnost vzroste z počátečních 1550 gramů až na 5 kg. Tehdy už nehrozí prochladnutí ani zalehnutí a může být s matkou nepřetržitě. Olomoucká zoo chová hrabáče od roku 2017. První mládě se narodilo 26. března 2020. Prozatím se podařilo odchovat dvě mláďata.

Chovatelé mládě přikládají k matce na nakojení •  Zoo Olomouc

Hrabáč kapský: Kde ho vidět v Zoo?

Hrabáč kapský (Orycteropus afer) patří mezi velmi vzácně chované druhy. Chová jej přibližně 25 evropských zoo, ale jen sedm je odchovává. Každý odchov mláděte lze považovat za malý zázrak. Matka ho může zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné, nesaje od matky, důvodů nezdaru může být hned několik.

V České republice se s hrabáči můžeme setkat v Zoo Praha, Zoo Plzeň, Safari Parku Dvůr Králová a v Zoo Olomouc. V přírodě hrabáč přes den spí a probouzí se za soumraku, kdy běhá po krajině a vyhledává termity, jimiž se živí. Tuto potravu je v lidské péči nesnadné nahradit. Do jeho jídelníčku v zoo patří jemně rozmixovaná kaše z vařeného masa, granulí, žloutků, mrkve, banánů, rýže a oblíbení mouční červi.

Ušaté nadělení: Mládě hrabáče v ZOO Praha

Ušaté nadělení: Mládě hrabáče v ZOO Praha

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Krmení s maňáskem: Jak to, že mládě kondora nepozná, že to není máma?

Krmení s maňáskem: Jak to, že mládě kondora nepozná, že to není máma?