Jak pohnout s obrem? Velké stěhování sloních kluků z ostravské a pražské zoo

Jak pohnout s obrem? Velké stěhování sloních kluků z ostravské a pražské zoo
Sdílej
 
Dospívající sloní samci se v přírodě oddělují od rodného stáda a vytvářejí mládenecké tlupy. Napodobit tyto přírodní procesy se snaží i zoologické zahrady. A tak, když mladí sloní samečkové dospějí do určitého věku, čeká je stěhování do jiné zoo.

Nejmladší člen sloního stáda v Zoo Ostrava - samec Chandru narozený v roce 2017 – pomalu dorůstá do věku, kdy by se měl oddělit od stáda a začlenit do mládenecké skupiny v jiné zoologické zahradě.

Proto jej v následujících měsících čeká příprava na převoz. Proto byl na začátku března umístěn do venkovního výběhu speciální kontejner, který bude v následujících týdnech a měsících sloužit pro jeho trénink, aby v budoucnu bez problémů nastoupil do transportního kontejneru, v němž bude ze zoo odvezen.

V současné době se také jedná s koordinátorem Evropského chovného programu (EEP) pro slony o umístění našeho mladého samce v samčí skupině. Tréninkový kontejner je speciálně upravený lodní kontejner, který byl uzpůsoben tréninku slonů chovaných v tzv. chráněném kontaktu. Tedy takovém, kdy chovatel nevstupuje do prostoru se slonem, ale je od něj oddělen bezpečnostní bariérou. Trénink je tak založen čistě na motivaci zvířete.

Sloni jsou bázlivá a konzervativní zvířata, proto může trvat i několik měsíců, než se ho pozitivní motivací podaří přimět, aby vlezl do neznámých a stísněných prostor. Chovatelé umístili do kontejneru seno a oblíbené sloní pamlsky v podobě speciálních tréninkových granulí, na které ho lákají, aby do něj vstoupil.

První dny byl samec ke kontejneru velmi nedůvěřivý a jen zvenku natahoval chobot, aby dosáhl na krmení. Postupně si ale na nový prvek ve výběhu zvykl a po čase už do něj i vlezl. Stále je ale bázlivý a ostražitý.  

Stěhují se i pražští sloní bratři Max a Rudi

Také první ryze pražská slůňata Max a Rudi dospívají a zamíří proto do nových domovů. V dubnu 2016 narozený Maxmilián odjede v červnu do zoo v belgických Antverpách, zatímco o půl roku mladšího Rudolfa čeká ještě v dubnu cesta do Pombia Safari Parku v severní Itálii.

Max (uprostřed) a Rudi (vpravo) žili v posledních letech v Zoo Praha po boku dospělého samce a otce Rudiho Ankhora (vlevo) •  Petr Hamerník, Zoo Praha

Oba mladí sloni indičtí se zapsali do historie jako první narození a současně i počatí sloni v Zoo Praha. „Narození prvního a druhého ‚stoprocentně pražského slůněte Maxe a Rudiho pro nás znamenalo ohromné zadostiučinění a o to těžší pro nás je nadcházející loučení,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jejich příchod na svět byl nejen výsledkem chovatelského úsilí, ale i dlouholeté práce spojené se získáním jejich matek – Janity a Tamary – ze Srí Lanky.“

Maxmilián se narodil 5. dubna 2016 Janitě, přičemž jeho otcem byl samec Mekong. Max je od malička hravý a sebevědomý. Jméno dostal po císaři Maxmiliánovi II. Habsburském, který měl na svém dvoře patrně prvního slona, který kdy vstoupil na české území.

Rudolf se narodil 7. října 2016 Tamaře, ale jeho otcem už byl nový sloní samec Ankhor. Rudi je oproti Maxovi konzervativnější a klidnější. Jeho jméno je připomínkou Rudolfa II. Habsburského, jehož pražské zvěřince byly předchůdci evropských zoo.

Dnes jsou oba sloní samci na prahu dospělosti a také se podle toho začínají povahově projevovat. Úkolem koordinátora Evropského chovného programu (EEP) tak bylo vybrat pro oba mladíky vhodné umístění.

„Pro mne je odchov jakéhokoli zvířete skutečně završen až ve chvíli, kdy se u nás zapojí do chovu, nebo odejde do nového domova právě v rámci chovného programu,“ tvrdí kurátor savců Pavel Brandl. „Nutno dodat, že Max a Rudi u nás zůstali výjimečně dlouho, a to zejména díky skvělému soužití s dospělým samcem Ankhorem. Mezi sloními adolescenty fungoval bezvadně jako zklidňující element.“

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Jak se stěhuje tygr? Podívejte se!

Poslední sloni z pravěku: Vzestup a pád pravěkých chobotnatců

Poslední sloni z pravěku: Vzestup a pád pravěkých chobotnatců

Elitní válečníci historie: Váleční sloni

Elitní válečníci historie: Váleční sloni