Čtyřčata a hned dvakrát! Vyklubala se v Jihlavě, jen se podívejte

Čtyřčata a hned dvakrát! Vyklubala se v Jihlavě, jen se podívejte
Sdílej
 
Jaro v Jihlavě uvítala australská ptáčata. Téměř současně se tu vylíhla čtyři mláďata emu hnědých a stejný počet housat hus kuřích. Ale zatímco o mláďata emu pečuje výlučně samec, husy tvoří úplnou rodinku, na péči o mláďata se podílejí oba rodiče.

Poprvé v historii se v jihlavské zoo vylíhla mláďata emu hnědých! A jsou rovnou čtyři! Snůšku od zdejšího páru měli v Jihlavě už vloni, ale nezkušený samec si s rodičovskými povinnostmi úplně neporadil a mláďat se chovatelé nedočkali. Letos ale opravdu zodpovědně seděl na vejcích a vyplatilo se.

Mláďata emu už zobou

Mláďata vykoukla na svět poslední březnovou neděli. Samec na ně nyní starostlivě dohlíží a hrdě je vodí po výběhu. Mláďata se hned po vylíhnutí živí stejnou stravou jako dospělí jedinci, takže je momentálně učí, kde si najít potravu. Zároveň je chrání.

„Emu hnědé (Dromaius novaehollandiae) chováme od roku 2008. Současný samec k nám přišel ze Zooparku Na Hrádečku v roce 2020 a ve stejném roce přišla samice ze Zoo Tábor. Oba se vylíhli v roce 2020," doplňuje mluvčí zoo Simona Kubíčková.

Housata pod dozorem

Další čtyřčata jsou stejně jako emu hnědý také z Austrálie! U hus kuřích mohou návštěvníci ve výběhu vidět celou rodinku. Na konci března chovatelé objevili v ubikaci čtyři šedo-černé přírůstky.

Dospělé husy svá mláďata agresivně střeží •  Daniela Oberreiterová

První dny omladina trávila v bezpečí domova, jarní slunce je ale vylákalo ven a už zkoumají výběh. Samice je vodí za sebou a samec urputně brání nejen svoji rodinu, ale celé teritorium. Tyto husy jsou doopravdy velmi odvážné, troufnou si i na mnohem většího nepřítele. Chovatelé proto prosí návštěvníky, aby se u výběhu chovali ohleduplně a samce neprovokovali.

Husy kuří (Cereopsis novaehollandiae) chová zoo od roku 1985 a za tu dobu zde přišlo na svět již 23 mláďat včetně těch letošních. Současný samec přicestoval v roce 2019 ze Zoo Ostrava jako pětiletý, samice přijela jako roční ze Zoo Praha asi před osmi lety.

Malé čáje ve Zlíně: Zoo odchovala chocholatá mláďata

Malé čáje ve Zlíně: Zoo odchovala chocholatá mláďata

Světový úspěch! Slavíme odchov supa chocholatého!

Světový úspěch! Slavíme odchov supa chocholatého!

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...

Osm malých oryxů je v Zoo Olomouc. Zatím...