Naprostá chovatelská bomba! Mláďata hyenek se narodila ve Dvoře Králové

Naprostá chovatelská bomba! Mláďata hyenek se narodila ve Dvoře Králové
Sdílej
 
Tři mláďata hyenky hřivnaté se narodila na konci března v Safari Parku Dvůr Králové. Je to naprostá chovatelská bomba. Hyenky chová ani ne desítka zoo na světě. Rozmnožení se podařilo jen ve třech z nich. Podle dosavadních pozorování jsou v Česku narozená mláďata zdravá, silná a ve srovnání s dalšími druhy šelem i neobyčejně pohyblivá. Jedno z nich poprvé opustilo porodní boudu už ve čtyřech dnech života. S matkou zůstává v absolutním klidu zázemí.

Křehký a mimořádný odchov hyenek hřivnatých je na počátku, ale pokud se podaří, bude patřit k nejvýznamnějším v historii.

„Narození mláďat zvířete, které je tak nesmírně chovatelsky náročné, je úžasným triumfem všech odborníků pracujících v safari parku. Hyenky se dosud rozmnožily jen v hrstce světových zahrad a současná situace ukazuje na obrovskou profesionalitu našich chovatelů, zoologů, veterinářů i krmivářů,“ upozorňuje ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

„Už získat hyenky hřivnaté ze specializovaného chovného centra v JAR bylo velice náročné. Naše zooložka tam strávila několikatýdenní stáž, během které získávala veškeré potřebné informace."

Samice hyenky hřivnaté s mládětem - vzácný záběr z porodního boxu •  Kateřina Bílková/SPDK

Jednat o možnosti obnovy záchovné populace v evropských zahradách byl v JAR i sám Přemysl Rabas. „Měl jsem možnost zúčastnit se preventivní prohlídky tehdy poměrně čerstvě narozených mláďat, která jsme toužili získat pro safari park. Osobně jsem se zaručil za kvalitu zázemí, které pro tato mimořádná zvířata máme. Pokud se odchov povede, bude to jeden z největších úspěchů safari parku,“ upozorňuje.

Překvapení po narození

Samice ovšem rodila poprvé a není zdaleka vyhráno. Mláďata se narodila na Květnou neděli. „Porod jsme předpokládali a zajistili v ubikaci i přilehlém okolí naprostý klid. V současnosti tam má přístup jen velmi úzký okruh lidí. I k těm se samice zatím chová velmi ostražitě. O mláďata se ale dobře stará a opouští je jen výjimečně,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart.

„Při porovnání s mláďaty ostatních šelem jsou ta hyenčí velká, silná a dobře vyvinutá. Již čtvrtý den po narození k našemu překvapení opustilo jedno z nich porodní boudu. Matka ho do ní ale záhy přenesla zpět,“ doplňuje zooložka. Z porodní boudy postupně vylézala i další mláďata, vždy jen na krátkou dobu.

Ředitel Safari parku, Přemysl Rabas, měl možnost zúčastnit se v Jihoafrické republice zdravotní kontroly nově narozených hyenek •  SPDK

Hyenky mají náročný jídelníček

Safari park získal hyenky, kterým jsou nyní necelé dva roky, v květnu 2023 ze specializovaného chovného centra v JAR, které finančně podpořil. Podle dostupných informací hyenky chová v současné době ani ne desítka zoologických zahrad na světě. Rozmnožení se podařilo jen ve třech z nich.

V lidské péči byly hyenky vždy extrémně vzácné s ohledem na to, že jde o významné potravní specialisty. „Živí se nejspíš jen dvěma druhy termitů. Naši odborníci na výživu zvířat sestavili zvláštní jídelníček šitý na míru každému z našich zvířat. Vycházeli z podkladů kolegů z JAR i vlastních zkušeností s chovem dalších potravních specialistů i šelem v safari parku,“ prozrazuje Přemysl Rabas.

V krmení hyenek kromě sušeného i čerstvého hmyzu figurují i různé granuláty pro hmyzožravce i šelmy, masové směsi a podobně.

Malý lovec termitů

Hyenka hřivnatá (Proteles cristata) je šelma z polopouštních a pouštních oblastí jižní, střední a východní Afriky. Je nejmenší ze všech hyen, od kterých se značně odlišuje vzhledem i způsobem života.

Jde o výrazného potravního specialistu: živí se takřka výhradně všekazy a hmyzem. Tomu je uzpůsobený i chrup hyenek, který je korálkovitý – evolučně se postupně redukoval a měnila jeho podoba. Slouží k snadnému drcení těl hmyzu. Mají také dlouhý velmi pohyblivý jazyk a lepkavé sliny sloužící k chytání kořisti.

Žije v párech; teritoria samce a samice se překrývají. Samec může obcházet teritoria více samic a pářit se s nimi. Pokud samice vyvádí mladé, hlídá samec noru, v níž samice o mladé pečuje. V lidské péči se dožívá kolem 15 let a může vážit až 14 kilogramů, samci jsou větší než samice. Do českých zoo se hyenky vracejí po dlouhých 65 letech. Jedno zvíře se krátce objevilo v Zoo Praha.

Český Safari Park má unikát: Chová všechny čtyři druhy hyen!

Český Safari Park má unikát: Chová všechny čtyři druhy hyen!

Záhadný aardwolf: Kde se vzala první hyenka?

Záhadný aardwolf: Kde se vzala první hyenka?

Lvi versus hyeny: Proč hyeny útočí na větší lvy a riskují život?

Lvi versus hyeny: Proč hyeny útočí na větší lvy a riskují život?