Náctiletí, co dobyli svět: nejmladší hráči Ligy mistrů

Náctiletí, co dobyli svět: nejmladší hráči Ligy mistrů
Sdílej
 
Říká se, že bez zkušeností se nedají vyhrávat velké zápasy. Jsou to ale často mladí hráči, kteří je rozhodují.

Patrick Kluivert

Nejmladší střelec ve finále

Když roku 1995 naskočil Patrick Kluivert v 69. minutě do zatím bezbrankového finále proti AC Milán jistě netušil, že za pár minut zajistí Ajaxu vítězství. Skóroval v 85. minutě, když se na vápně protáhl mezi dvěma obránci, a dodnes je veden jako nejmladší hráč, který se trefil ve finále. Bylo mu tehdy 18 let a 327 dní.

Peter Ofori-Quaye

Africká stopa

Úplně nejmladším hráčem, který v Lize mistrů vstřelil gól byl 17 let a 194 dní starý ghanský internacionál Peter Ofori-Quaye. Ještě v dresu řeckého Olympiacos Piraeus snižoval na 4:1 v základní skupině 1997 proti Rosenbergu. Přestože takto předvedl své schopnosti celému světu, do žádného prestižního západního klubu nikdy nepřestoupil.

Celestine Babayaro

Nejdražší mladík

Když v dubnu 1997 přestoupil nigerijský fotbalista Celestine Babayaro do Chelsea FC za cenu 2,25 milionu liber (podle současného kurzu 61,5 milionu korun), stal se nejdražším mladíkem, co do té doby do Chelsea přestoupil. Čím na sebe upozornil? Nastoupil v 15 letech za Anderlecht v Lize mistrů.

Gareth Bale

Hit sezóny

Přestože se v aktuální ročníku mezi rekordmany žádný teenager asi nezapíše, pár mladých hráčů na sebe upoutalo. Dobrou technikou s míčem a obrovskou rychlostí provětrával u levé lajny 21letý křídelník Tottenhamu Gareth Bale. V devíti zápasech letošní LM vstřelil čtyři góly a na dva přihrál. Jeho cena na přestupovém trhu se vyšplhala na neuvěřitelným 40 milionů liber (1 miliarda korun).

JackWilshere

Talent z kolébky fotbalu

V Lize mistrů debutoval Jack Wilshere před třemi lety, když mu bylo pouhých 16 let proti Dinamu Kyjev. Jako 18letý vstřelil na podzim jednu branku a na další tři přihrál. V Arsenalu půdobí už od svých devíti let a je považován za jednoho z největších talentů anglického fotbalu poslední doby. Ve čtyřech zápasech už nastoupil dokonce i za reprezentaci. Mladý věk mu dohromady s jeho úspěchy přinesly pořádnou smlouvu – Arsenal mu platí 1,3 milionu korun týdně.

Raúl González

Španělský kanón

Těžko uvěřit, ale i tento veterán a nejlepší střelec v historii Ligy mistrů byl kdysi mladý! Svůj talent dokázal v zápase za Real Madrid, když před patnácti lety rozvnil síť ve čtvrtfinále proti Juventusu. Přestože ten zápas Real Madrid vyhrál 1:0, postoupil nakonec Juventus – v odvetě se mu podařilo vstřelit o gól více. Bylo mu tehdy 18 let.

Martin Klein

Tohle je Sparta

Mezi mladé pušky na listině rekordů Ligy mistrů patří i tehdejší útočník pražské Sparty Martin Klein. V osmifinálové skupině v roce 2002 hlavou vykřesal naději na remízu ve venkovním zápase s Panathinaikosem Atény. Bylo mu 17 let a 240 dní a dal se očekávat velký přestup. Nic takového se však nestalo. Naopak v sezóně 2003/2004 hrál dokonce za sparťanské béčko.

První beznohý sportovec se zúčastní atletického Mistrovství světa

První beznohý sportovec se zúčastní atletického Mistrovství světa

Rozvášnění hráči a pomatení fanoušci: největší průšvihy v Lize mistrů

Rozvášnění hráči a pomatení fanoušci: největší průšvihy v Lize mistrů

Klíčová slova:
fotbal, sport, Sport na Heureka.cz
 

Články odjinud