Dvě legendy českého fotbalu: štístko Šmicer a smolař Nedvěd

Dvě legendy českého fotbalu: štístko Šmicer a smolař Nedvěd
Sdílej
 
Jako den a noc působí osudy dvou legend českého fotbalu posledních dvaceti let - velké vítězství odepsaného Šmicera a životní prohra opěvovaného Nedvěda.

Vladimír Šmicer

Ofenzivní záložník Vláďa Šmicer je bez bezkonkurenčně nejúspěšnějším český hráčem v historii. Nikdo jiný nevyhrál tolik různých titulů. Kam přišel, brali zlato!

Na mezinárodní scéně na sebe poprvé upozornil v sezóně 1995/1996, když svými výkony a góly pomohl Slavii k historickému postupu do semifinále Poháru UEFA a prvnímu ligovému titulu Slavie po více než dvaceti letech. Při putování pohárem UEFA tehdy "vyřadil" svého budoucího zaměstnavatele RC Lens a naopak prohrál po těžkých bojích s dalším ze svých klubů Girondins Bordeaux.

Po Mistrovství Evropy, na kterém obsadilo české mužstvo druhé místo, změnil Šmicer adresu a začal nastupovat v již zmiňovaném francouzském klubu RC Lens. Na hřišti působil jako přirozený vůdce a dovedl Lens k vůbec prvnímu ligovému titulu v historii.

Jeho výkony uhranuly managera Liverpoolu, který musil najít náhradu za jednu ze svých hvězd, jež se pakovala do Realu Madrid. "Jenom přestoupit do Liverpoolu bylo jako sen, jelikož jsem fanouškem už od mládí," prohlásil o Vladimír Šmicer o svém přestupu na Anfield Road v roce 1999.

I v Liverpoolu byl Šmicer velice platným hráčem a tamním fanouškům se při vyslovení jeho jména i v současnosti rozzáří oči. Brzy ho ale začaly kosit zranění. Vždy když se uzdravil a dostal do dobré formy, zdraví opět selhalo. Avšak přes všechny patálie skvělě hrál a nadále rozšiřoval svou sbírku trofejí - pomohl svému týmu vyhrát Anglický pohár, Ligový pohár, Pohár UEFA a skončit na druhém místě Premier League.

Největší životní triumf přišel v roce 2005, den po jeho dvaatřicátých narozeninách. Pomohl zvrátit vývoj finálové utkání Ligy mistrů s týmem AC Milán. A to původně neměl ani nastoupit, jelikož ho kvůli častým zraněním vyřadil trenér Benítéz z kádru! On však díky zranění spoluhráče do zápasu přece jen nastoupil a gólem a proměněnou penaltou pomohl Liverpoolu ke slavné trofeji.

Stěstí ho neopustilo ani v dalším působištích - Girondins Bordeaux a milované Slavii. S prvním jmenovaným získal Ligový pohár a Slavii pomohl ke dvě titulům v řadě a hlavně historickému postupu do Ligy mistrů!

Pavel Nedvěd

Takového hráče česká reprezentace bude ještě dlouho postrádat. Měl obrovskou kondici, díky níž dokázal celý zápas běhat od vápna k vápnu. Pyšnil se skvělou kopací technikou i přehledem o situaci na hřišti. Nebezpečný tak byl jako playmaker i jako exekuor trestný kopů. Na záložníka byl extrémně vyvinutý i jeho čich na góly - není tudíž divu, jakou kupu jich nastřílel.

Díky svým skvělým výkonům v české lize se dostal Pavel Nedvěd stejně jako Vladimír Šmicer na EURO 96, kde upoutal hned několik zahraničních velikánů. Získalo ho nakonec Lazio Řím, se kterým vyhrál Italský pohár,Serii A, dnes už zapomenutou evropskou soutěž Pohár vítězů Pohárů a skončil druhý v Poháru UEFA.

Ve své poslední sezóně za Lazio si zkusil i Ligu mistrů a to více než úspěšně - střílel góly a táhnul většinu útočných akcí týmu. To byl také důvod, proč si ho vybral Juventus Turín jako náhradu za božského Zinedina Zidana. Nutno říci, že to byl od Juventusu výborný krok.

Čtyřikrát za sebou totiž Juventus vyhrál italskou ligu (i když dva mu byly kvůli úplatkářské aféře později odebrány) a v roce 2003 se dostal do finále LM. Tehdy si Pavel Nedvěd mohl splnit svůj sen, který vlastně sám postavil! Vyřazení Realu Madrid v semifinále by se bez jeho branky a práce uprostřed hřiště nemohlo podařit.

Bohužel, pár minut před koncem odvetného zápasu za už rozhodnutého stavu bezdůvodně fauloval za žlutou kartu McManamana. Jelikož to byla jeho druhá žlutá ve vyřazovací části, bylo jasné, že stráví finálový zápas na tribuně. Když si Pavel Nedvěd uvědomil, co provedl, ukryl si tvář v rukou a pohledem prosil rozhodčího, aby byl milosrdný. I vzhledem k finálové prohře Juventusu muselo mít následné ocenění pro nejlepšího hráče Evropy hořkou příchuť.

Přihrávat a střílet: s Vláďou Šmicerem o tréninku

Přihrávat a střílet: s Vláďou Šmicerem o tréninku

Češi ve finále

Jaroslav Plašil (Monaco) - 2004 - Celý zápas, který proseděl na střídačce, Monaco prohrálo s Portem 3:0

Vladimír Šmicer (Liverpool) - 2005 - Gólem a proměněnou penaltou v rostřelu přispěl k vítězství nad AC Milán

Milan Baroš (Liverpool) - 2005 - Na hrotu se bil až do 85. minuty

Marek Jankulovski (AC Milán) - 2007 - Český obránce se velkou měrou podílel na vítězství AC Milán nad Liverpoolem 2:1

Petr Čech (Chelsea) - 2008 - Až v penaltovém rozstřelu podlehla Chelsea dalšímu anglickému týmu Manchesteru United

Lezení v ledu: adrenalin na zamrzlých stěnách

Lezení v ledu: adrenalin na zamrzlých stěnách

Profesionální wrestling

Profesionální wrestling

 

Články odjinud