Věrnost nade vše: ulítlí fotbaloví fandové

Věrnost nade vše: ulítlí fotbaloví fandové
Sdílej
 
Fotbalový klub je pro mnohé fandy láska na celý život. Když si v pubertě vyberou ten nej, nikdy ho už neopustí.

Nevěříte mi? Viděli jste snad, aby se Slávista v přestrojení vydal fandit Spartě a dohromady s příznivcem Baníku se plácali po zádech, jak krásně to umí Kweuke střílet?

Mít rád fotbal je celkem normální, stejně jako si občas zajít na stadion a pokřiky podporovat svůj tým. Nádherně to umí například v Liverpoolu, kde čtyřicetitisícové publikum na Anfield Road při každém zápase sborově zpívá popěvek "You'll Never Walk Alone".

Fandění není jenom o vytváření atmosféry - může být často i vtipné. Jako když si francouzský komik Rémi Gaillard oblékl dres Lorientu a s týmem slavil vítězství ve francouzském poháru na stadionu Stade de France. Nikdo ho nepoznal. Dokonce si tehdy potřásl rukou s prezidentem Jacquesem Chiracem a na druhý den vycházely jeho fotky v novinách.

Klasickým koloritem zápasů po celém světě je i streaker. Naháč, který na pár vteřin zabaví ostatní fanoušky stejně tak pořadatelskou službu. Ta však může i trpět. Obzvláště, když je nahý fanoušek rychlejší než stewardi. To je pak naháněn dlouhé minuty po celém hřišti.

Veškerá zábava ale končí, když fandění přeroste ve výtržnosti. U nás se proslavil zejména příznivec Bohemky přezdívaný Ritchie. Psal se 17. květen 2003. Ve vršovickém Ďolíčku se hrálo derby. Když Sparta čtvrthodiny před koncem vedla 2:1, přeskočil Ritchie plot a udeřil asistenta rozhodčího Ladislava Talpu. Zápas byl okamžitě ukončen a Spartě připsána kontumace 3:0. Bohemka i díky tomu sestoupila. "Byl jsem vožralej jako kráva," omlouval se později Ritchie, jenž vyrazil na fotbal přímo z vlastní svatby.

Oslavy vstřelených branek: Ronaldo si cucá palec, Klose metá salta

Oslavy vstřelených branek: Ronaldo si cucá palec, Klose metá salta

Přihrávat a střílet: s Vláďou Šmicerem o tréninku

Přihrávat a střílet: s Vláďou Šmicerem o tréninku

 

Články odjinud