Příběhy z Divokého západu

Příběhy z Divokého západu
Sdílej
 
Kdysi to byly kovbojky, dnes jsou to westerny, vždy však jde o příběhy z amerického Západu. A že ten kraj byl tenkrát hodně divoký, o tom nepochybujte!

Westerny, ať psané, kreslené nebo zfilmované, se zpravidla odehrávají v období od 18. století do začátku 20. století. Ale co se pistolníků týče, pak jsou to zejména léta počínající rokem 1840. Proč právě tato léta a kdo vlastně jsou oni proslulí pistolníci? O tom se dočtete v ábíčku č. 14, kde je téma čísla věnováno právě období Divokého západu. Už teď se však můžete s pistolníky seznámit na filmovém plátně, ba i s těmi nejslavnějšími a nejproslulejšími.

V klasickém westernu - jako obvykle - jsou pistolníci klaďasové, kteří bojují se záporáky. Výjimkou nejsou ani příběhy, kde se záporák promění v klaďase - třeba díky nějaké půvabné a statečné dívce - a naopak z jiných důvodů a okolností. Třetím hrdinou bývá i šerif a opět na té, či oné straně. A pistolník je ten, který se hodí do kterékoli z těchto postav.

Čím se pistolníci vyznačují? Jsou to dobří až skvělí střelci, kteří nosí jednu i dvě pistole (správně revolvery) - obvykle značky Colt nebo Smith & Wesson, někdy též Remington i jiné produkce. (V češtině zdomácnělo označení kolt pro všechny bubínkové revolvery.)

Charakteristickou značkou bývají nízko zavěšená pouzdra (holstery) se zbraněmi, ale výjimkou nejsou ani pouzdra nošená přímo na opasku, kde bývají pažby koltů otočeny dopředu. Obvykle pažby směřují dozadu! S výjimkou sedu v sedle koně nebo na židli mívá střelec pouzdra s kolty přivázána ke stehnu. Jinak jsou kolty zajištěny snadno odnímatelným poutkem.

Správné zavěšení i nošení koltů je pro pistolníka nezbytností, protože umožňuje rychle tasení - vytažení zbraně. Pokud pažby směřují dopředu, pak obvykle pravá ruka tasí kolt na levém boku a opačně pak ruka levá. A protože výjimka potvrzuje pravidlo, vyskytli se i pistolníci, kteří zbraň netasili, ale i s pouzdrem ji otočili do palebné polohy. Prý proto bývala jejich pouzdra dole otevřená! Střílení obouruč - tedy najednou z obou koltů - je spíše výsadou filmových přestřelek, nezaručuje přesné míření.

Jedno však platí pro všechny pistolníky, ať mají různé způsoby nošení revolverů: tvrdý trénink! Rychlost byla rozhodující a přesnost někdy až druhotná. Vždyť souboje se obvykle konaly na malou vzdálenost a v místnostech. Jenže někdy se opravdu střílí - třeba na ulici - na nějakou větší vzdálenost.

Čeští loupežníci a krvavý Vidrholec

Čeští loupežníci a krvavý Vidrholec

Přesto byli mezi pistolníky vynikající střelci! Patřil k nim i legendární Divoký Bill, vlastním jménem James Butler Hickok. Byl vládním skautem, strážcem dostavníku, šerifem i městským marshallem... Zemřel při pokeru v městě Deadwoodu 2. srpna 1876 zákeřnou ranou zezadu z ruky Jacka McCalla! Přítomna byla i jeho dlouholetá přítelkyně - též pistolnice - Calamity Jane, vlastním jménem Martha Jane Canarray.

Pokud se vám podaří zhlédnout - nejspíš v televizi - americký film Divoký Bill, uvidíte to všechno na vlastní oči. Divokého Billa Hickoka si zahrál Jeff Bridges a Calamity Jane Ellen Berkinová (podstatně hezčí než skutečná Jane). Film je to drsný a plný prestřelek. Kromě toho se s Divokým Billem Hickokem můžete setkat i ve starším filmu The Plainsmen, kde ho hrál známý Garry Cooper.

Svého filmu se dočkala i Calamity Jane (hrála ji Doris Day), ovšem ve westernovém muzikálu Calamity Jane.

Je to tak trochu dáno i dobou vzniku filmu. Dříve natočené filmy bývaly někdy poněkud limonádové a méně se držely skutečnosti, i když byly plné nezbytných výstřelů a soubojů. Dobře byste to mohli zhodnotit po zhlédnutí filmů, které mají jeden a týž námět - slavnou přestřelku, která se odehrála ve městě Tombstone na místě nazývaném O.K. Corral.

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Za půvabným názvem Můj miláček Klementina (My Darling Clementine, 1946) najdete právě onu zmiňovanou přestřelku, kde hlavní roli hraje známý herec Henry Fonda. Zatímco v novějším filmu Tombstone (1993) si ústřední postavu zahrál Kevin Costner. Je tu ovšem i třetí film, a to z roku 1957, Přestřelka u O.K. Corralu (Gunfight at the O.K. Corral).

Američtí filmaři snad nevynechali žádného z nejznámějších či nejpopulárnějších pistolníků, a tak vznikla řada filmů, v nichž se potkáte se známým banditou Jesse Jamesem, známým banditou (například Jesse James, Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Foundem) s divokou dvojkou Butch Cassidym a Sundance Kidem (Butch Cassidy a Sundance Kid) nebo dalším výtečníkem Západu Billy Kidem (Patt Garet a Billy the Kid). Několikerého filmového zpracování se dočkal i Buffalo Bill (Buffalo Bill a indiáni).

Byl by to ještě dlouhý seznam filmů, v nichž se američtí filmaři vracejí ke slavným i neslavným postavám pistolníků, ale nemůžeme zapomenout, že svojí troškou - a ne nevýznamnou - přispěli i čeští filmaři. Ano, na řadě je Limonádový Joe (1964), který si zachovává všechny přívlastky westernu, i když jde o parodii. Limonádník nosí kolty (tedy smithwessony), jak má být, střílí jak se patří a slavně zvítězí! Konkuruje mu snad - ve westernových parodiích - Terrence Hill v hraném spaghetti-westernu Šťastný Luke (Lucky Luke).

Krutá daň za úspěch

Krutá daň za úspěch

Pod balónky přeletěl moře!

Pod balónky přeletěl moře!

Klíčová slova:
pistolník
 

Články odjinud