Škoda Auto Muzeum: Navštívili jsme obří poličku s angličáky

Škoda Auto Muzeum: Navštívili jsme obří poličku s angličáky
Sdílej
 
Naše největší automobilka má téměř stodesetiletou tradici ve výrobě automobilů. Na její největší klenoty jsme se vydali podívat do muzea Škody Auto v centru Mladé Boleslavi.

 

 


Nově zrekonstruované muzeum Škoda Auto je otevřené něco přes rok a už nalákalo téměř sto padesát tisíc návštěvníků. Stojí v původní výrobní hale z devatenáctého století, ještě z dob, kdy zakladatelé značky, pánové Laurin a Klement, vyráběli nejprve  jízdní kola, poté motocykly a po nich i první osobní auta, zemědělské stroje či motory pro pohon strojů. Hala je dnes přestavěná na moderní výstavní prostor. Jeho interiér se nám líbil. Díky tomu, že část aut je umístěná ve čtyřpatrovém „regálu“, vypadá výstava jako soukromá sbírka angličáků – jediný rozdíl je v tom, že tohle nejsou žádné hračky, ale opravdové vozy. 

S tradicí do budoucnosti: Výstava k 125. narozeninám automobilky Škoda

S tradicí do budoucnosti: Výstava k 125. narozeninám automobilky Škoda

Kočáry i sporťáky

U vstupu vás uvítá snad nejklasičtější škodovácký roadster Felicia z roku 1959. První část výstavy je zaměřená na ty nejzajímavější kousky, kterými se může automobilka pochlubit. Jsou tu luxusní vozy pro státníky či auta na rallye, ověnčené mistrovskými tituly. Druhá část mapuje vývoj značky od prvních bicyklů až po nejnovější koncepty. Poslední se pak odehrává v samostatném sále, kde si můžete v jednotlivých fázích prohlédnout, jak probíhá renovace vozu.

Na příkladě starého vozu Laurin & Klement vidíte, jak se prorezlý a zaprášený dědeček automobil mění v nablýskaného veterána. Výstava ukazuje spoustu zajímavých modelů, z nichž některé jsou v perfektním stavu, jiné s originální patinou z tisíců najetých kilometrů. Většina je pojízdná, s některými dokonce vyráží tým Škoda Classic na zahraniční veteránské závody. Jestli vám voní benzín a lákají vás svištící pneumatiky, určitě se do muzea Škodovky v Mladé Boleslavi vydejte.

 

 

Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi

Adresa: Tř. Václava Klementa 294, Mladá Boleslav

Otevírací doba: denně 9:00 – 17:00

Více info na: museum.skoda-auto.cz

Vstupné: 70 Kč pro dospělé, 35 Kč pro děti a studenty, 175 Kč pro rodinu

 

 

Galerie: 3D fotky z Muzea Škoda

Galerie: 3D fotky z Muzea Škoda

Konečně pořádně vytuněný kočár

Konečně pořádně vytuněný kočár

Svítící auta jako z filmu TRON jsou nejnovější čínský TREND

Svítící auta jako z filmu TRON jsou nejnovější čínský TREND

Klíčová slova:
auto, muzeum
 

Články odjinud