Jedeme na kolečku: Někdy stačí málo

Jedeme na kolečku: Někdy stačí málo
Sdílej
 
V ábíčku jsme již testovali elektrická kola a koloběžky. Jak ale dopadla elektrická jednokolka?

 

 

Jednokolku možná znáte z cirkusových vystoupení. Vypadá jako okradené cyklistické kolo – na jednom jediném kole jsou připevněné pedály a artista sedí na sedle, které je umístěno přímo na konstrukci. Udržet se na něčem takovém není nic lehkého, ale když to zvládnete, tak můžete skvěle machrovat před kamarády.

Segway bez kola

S elektrickou jednokolkou budete za ještě většího krále. Od té cirkusové se liší tím, že nemá šlapací pedály a sedlo a do její masivnější konstrukce je zamontována baterie a gyroskopy pro detekci polohy těla. V závislosti na předklonu a záklonu jednokolka zrychluje a brzdí, podobně jako populární dvoukolka Segway. Zatáčení pak funguje jako na lyžích – na základě přenášení váhy.

Verze X3

Elektrickou jednokolku Airwheel X3 jsme si půjčili od kluků z Unibike.cz. Nejprve jsme nevěřili, že se na ní dokážeme udržet. Kromě odvahy postavit se na vrtkavé kolečko totiž potřebujete cit pro rovnováhu a pevné držení těla. A to nemá každý z nás, a tak jsme museli trénovat. Hodně jsme padali, ale nevzdali jsme to! Díky tomu víme, že tvrzený plast stroje vydrží opravdu hodně.

 

 

O kolečko míň? Nevadí! •  Honza Mudra

 

Elektrická jednokolka Airwheel: Triky jako blázen!

Elektrická jednokolka Airwheel: Triky jako blázen!

Podzimní padání

Co se pádů týče, zní to sice nebezpečně, ale vlastně to není až tak hrozné. Nohy máte neustále několik centimetrů nad zemí, takže při ztrátě rovnováhy jen odskočíte. Musíte ale odskočit pořádně a ideálně do strany, jinak hrozí že vás kovové lopatky, na kterých stojíte, nepříjemně uhodí do kotníků. Po půl hodině nám ježdění začalo jít a už jsme se mohli odvážit zajet i mezi lidi.

Pohybové ovládání

Jakmile se naučíte držet tělo ve správné poloze (rovné tělo, mírně pokrčené nohy), reagují gyroskopy přesně a citlivě. Bez problémů přibrzdíte nebo zastavíte anebo se naopak rozjedete rychlostí až 18 km/h. Při takové rychlosti vás stroj pípáním upozorní, že už to možná trochu přeháníte a je na čase zpomalit.

Bezpečnost především

Bezpečnostních pojistek je do Airwheel zabudováno víc – a budete je potřebovat. V první řadě je to kotoučová brzda, která velmi plynule přibrzďuje, jakmile se zakloníte dozadu. Pakliže spadnete, tak se kolečko automaticky zablokuje a nepokračuje v jízdě (to by mohlo způsobit zranění nebo škody). Za blokaci je zodpovědná automatická detekce zatížení. Jakmile Airwheel necítí vaši váhu, tak se uspí.

 

 

O kolečko míň? Nevadí! •  Honza Mudra

 

Vychytávka: Skládací koloběžka do báglu má velikost A4

Vychytávka: Skládací koloběžka do báglu má velikost A4

Do školy i na výlet

Co nás opravdu potěšilo, byla samotná výdrž baterie. Na jedno nabití zvládne model X3 ujet až patnáct kilometrů a vzdálenost se dá ještě prodloužit, pakliže po cestě sjíždíte kopečky. V takových situacích se baterie automaticky dobíjí. Zůstanete-li tedy daleko od domova s poslední čárkou baterie, ale poblíž je kopec, můžete si vyjezdit „šťávu“ a v pohodě domů dojet.

Asfaltová pohoda

Airwheel ale není určen pro dlouhé projížďky. Jednak musíte být neustále ve střehu, abyste se nerozhodili z rovnováhy, a pak funguje nejlépe na hladkém asfaltu. Náročnější terén, třeba velké dlažební kostky nebo polní cesta, mu už dělají problém. Lehce na takovém povrchu spadnete a spotřeba baterie je pak o to vyšší.

Trikujte o sto šest

Nejlepší je pro trénink i ježdění místo se souvislým asfaltem a samozřejmě bez aut. Třeba nevyužívané parkoviště anebo cyklostezky, kde jezdí i bruslaři. Časem můžete začít zkoušet i triky. Ano, Airwheel je i přes svoji masivnost velmi obratný a třeba slalom, ježdění pozpátku anebo na jedné noze jsou na něm možné a vypadají cool.

Učení mučení

Airwheel je skvělou, byť docela drahou, elektrickou hračkou. Nabízí totiž něco, co s elektrokolem nebo koloběžkou nezažijete (a co se vám nemusí líbit) – slastný pocit vítězství nad vlastním tělem i technologií. Ze začátku to trochu bolí, ale čím víc budete trénovat, tím lepší kolečkáři budete. Nakonec na jednokolku nastoupíte i bez opory kamaráda a budete se prohánět po asfaltu jako draci.

 

 

Jízda na Peruti: Elektrokoloběžka, úplně jiný zážitek

Jízda na Peruti: Elektrokoloběžka, úplně jiný zážitek

Batoh a dopravní prostředek v jednom

Batoh a dopravní prostředek v jednom

Elektrokolo: Dopravní prostředek budoucnosti

Elektrokolo: Dopravní prostředek budoucnosti

Klíčová slova:
kolo, Jízdní kola na Heureka.cz
 

Články odjinud