Galerie ocelových figurín: Svářené umění

Galerie ocelových figurín: Svářené umění
Sdílej
 
Stormtrooper ze Star Wars, Transformer, Superman, Terminátor, Batman, Hulk, Wolverine nebo Minoň, Mickey Mouse, Garfield, Shrek či Spongebob.

 

Stormtrooper ze Star Wars, Transformer, Superman, Terminátor, Batman, Hulk, Wolverine nebo Minoň, Mickey Mouse, Garfield, Shrek či Spongebob. Tihle všichni a mnozí další na vás čekají v Galerii ocelových figurín v dolní části Václavského náměstí v Praze. Jedná se o polský projekt, za kterým stojí umělec Mariusz Jose Olejnik. Ten na šrotišti v Pruszkowě na předměstí Varšavy začal v roce 2011 stavět originální sochy ze železného šrotu a brzy zde otevřel první galerii. Dnes se na projektu podílí na 120 umělců a řemeslníků z celého světa a kromě tří galerií v Polsku funguje od loňského června také galerie v Praze a chystají se další v Německu a v Nizozemsku.

Galerie z odpadu

Sochy jsou vytvořeny vesměs z odpadového kovového materiálu, který se běžně nachází na šrotištích. Jsou to různá ozubená kola, staré tlumiče, trubky, vinutá pera, řetězy, části motorů a převodovek, šrouby a matice. To vše je k sobě svařené, nahrubo obroušené a nalakované. Některé sochy jsou z části nebo celé pomalované barvou. Většina je však ponechána v přirozené barvě oceli překrytá pouze transparentním lakem.

Transformers v Galerii ocelových figurín •  archiv Galerie ocelových figurín

Auta a sochy

Vedle figur uvidíte v muzeu celou řadu modelů aut a motorek, které jsou vyrobeny stejným způsobem. Malé sochy váží od padesáti do sta kilogramů, většina soch má 300 až 500 kg a ti největší obři přesahují jednu tunu. To je případ i modelů aut. Na jedné soše většinou nepracuje jen jediný umělec, ale tým tří čtyř lidí. Práce jim zabere obvykle jeden až osm měsíců.

Hulk v Galerii ocelových figurín •  archiv Galerie ocelových figurín

Sahat povoleno!

Návštěva Galerie ocelových figurín je vskutku nevšední zážitek. Nejen tím, jak sochy v nadživotní velikosti na člověka působí. Ale také tím, že na sochy je dovoleno sahat, sedat si do modelů aut, lézt po nich nebo si od soch "půjčovat různé předměty". Z Thorovy ruky se dá například vytáhnout jeho bájné kladivo Mjolnir. A věřte: Dá se uzvednout! Detaily soch se dají zkoumat donekonečna. Některé jsou z velmi titěrných částí. Třeba takový Hulk je sestaven z 37 000 svařených matiček! Na transformerovi Bumblebeem zase zřetelně poznáte, z kterých součástí auta je sestaven. Prostě nádhera pro každého fanouška techniky.

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

Galerie: Lego Hvězda smrti ze Star Wars má novou podobu

Galerie: Lego Hvězda smrti ze Star Wars má novou podobu

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

 

 

Články odjinud