Příběh vánočního stromečku: Abeceda Vánoc na zámku vánočních ozdob

Příběh vánočního stromečku: Abeceda Vánoc na zámku vánočních ozdob
Sdílej
 
Již pošesté se na zámku Loučeň koná výstava Příběh vánočního stromečku. Letošní ročník má podtitul Abeceda Vánoc. Ábíčko se tam bylo podívat, natočilo video, nafotilo všechno, co šlo, a hodně toho zjistilo o Vánocích a tradicích.

Příběh vánočního stromečku sahá do dávné minulosti a je propojen s mnoha kulturami. Můžeme ho najít už v pohanských tradicích. Stromky lidé považovaly za posvátné a symbolizovaly pro ně život, růst a plodnost. V zimě, kdy příroda usíná, bylo zdobení stromku symbolem naděje na nový život.

V novodobých evropských dějinách se vánoční stromeček začal zdobit pravděpodobně v 16. století v Německu. První stromečky byly malé a zdobily se jen několika ozdobami, například ovocem, ořechy nebo papírovými řetězy. A věšely se ze stropu špičkou dolů. Postupem času se stromečky zvětšovaly, zdobily se stále bohatěji a našly své místo na podlaze, jak je známe dnes.

Český vánoční stromeček

Na českém území se vánoční stromeček začal zdobit až v 19. století. První stromečky byly rovněž malé a zdobily se jen několika ozdobami. V současné době je vánoční stromeček jednou z nejdůležitějších vánočních tradic u nás. Zdobí se v domácnostech i na veřejných místech a v kostelích.

Abeceda Vánoc na zámku Loučeň

Na zámku Loučeň se již šestým rokem koná výstava Příběh vánočního stromečku. Na ní se dozvíte mnoho zajímavostí nejen o vánočních stromcích, ale také o ostatních vánočních tradicích.

Vánoční výstava Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň •  Zdeněk Ležák

V každé zámecké komnatě je jeden stromeček, který je věnován jednomu písmenu abecedy. Ale vedle toho se návštěvníci dozví, jak se vánoční stromeček jmenuje v různých jazycích, jak se zdobil v minulosti a jak se zdobí v různých zemích světa.

Také si prohlédnou mapu Evropy, kdo že to nosí dárky v jednotlivých zemích, vyfotí se s vánočním polenem nebo si vyzkouší napsat pravé vánoční přání Ježíškovi. Celou expozicí provázejí kostýmovaní průvodci. 

Zámek a sklárna Koulier

Co mají vánoční stromečky společného se Zámkem Loučeň? Vášeň a profesní zájem zámecké paní. Majitelka zámku Kateřina Šrámková je totiž rovněž majitelkou sklárny Koulier v Oflendě, která vyrábí skleněné vánoční ozdoby. Název sklárny spojuje klasický tvar ozdob a slovo ateliér a odráží snahu majitelky zachovat toto řemeslo živé. 

Katka z redakce ábíčka si zdobí vlastní vánoční kouličku... a samozřejmě to rovnou natáčí na TikTok •  Zdeněk Ležák

Jak se vyrábí vánoční ozdoby

Výroba skleněných ozdob je náročný proces. Začíná se foukáním skleněných polotovarů. V Olfendě se k výrobě používají skleněné tyčinky označované jako štylek. Foukač umístí štylek do ohně pod kahan a ústy do něj fouká vzduch. Sklo se nataví a změkne a vytvoří se baňka. Po zchladnutí se baňka zevnitř postříbří a poté zdobí malbou nebo jinými technikami. Když se ozdoba vyrábí, vezmou ji pracovníci sklárny do ruky průměrně 32krát.

Čokoládové kolekce: Český vynález!

Na letošní výstavě Příběh vánočního stromečku se dozvíte i zajímavé skutečnosti o vánočních čokoládových kolekcích. Věděli jste, že jsou českým vynálezem? Bonbony nebo duté figurky lidé poprvé na stromeček pověsili v roce 1892. Bylo to díky majitel továrny Velim Adolfu Glaserovi, který ve své čokoládovně vyrobil vyrobil první kolekci. Od nás pak tradice pronikla do světa. 

Jak vypadá Příběh vánočního stromečku v Loučni:

Vánoční stromeček: Móda z Německa

Vánoční stromeček: Móda z Německa

Veselé Vánoce! Vtipy a zábava

Veselé Vánoce! Vtipy a zábava

Vánoce a poselství betlémského světla

Vánoce a poselství betlémského světla

 

Články odjinud