Nejšílenější bazény světa: Plavat můžeš jen s odvahou

Nejšílenější bazény světa: Plavat můžeš jen s odvahou
Sdílej
 
Tradiční koupaliště v turistických destinacích ustupují ambiciózním architektonickým výstřelkům. Tak moc šílené bazény nedokázala vymyslet ani umělá inteligence! A tak nastoupili světoví inženýři. V tom, co vyplodili, můžou plavat jen odvážní.

Není bazén jako bazén. Většina z nich je tu s námi už dlouhá desetiletí, od menších bazénků na zahradách přes krátké (25m) a dlouhé (50m) plavecké bazény až po hluboké bazény pro skoky do vody.

Jenže v poslední době jako by se roztrhl pytel s novou kategorií bazénů, které nejde nazvat jinak než šílené. Skoro to vypadá, že designéři a inženýři zadali do umělé inteligence požadavek na vygenerování nákresů netradičního bazénu. Jenže poté, co viděli první výsledek, zvolali: Málo šílené. Potřebujeme šílenější!

Od šílených vizualizací k bagrům

Že nevěříte? Pak se s námi podívejte na novinku v podobě připravovaného bazénu v letovisku Treyam, kde jinde než v Saúdské Arábii. O odvážných projektech tamních šejků píšeme v Ábíčku často, články o regionu Neom a městech The Line či Trojena najdete na webu abicko.cz - tady nebo tady.

Jenže ještě překvapivější je to, že Saúdi a jejich kolegové vše nejspíš myslí zatraceně vážně. Výstavba 170 kilometrů dlouhého města The Line totiž nedávno skutečně začala. Konkurence v oblasti designových bazénů ale rozhodně není malá. A téměř každý z nich má nějaké své „nej“. 

Nejdelší bazén světa:

Treyam (Saúdská Arábie)

Na jižním cípu Akabského zálivu by v příštích letech měl vyrůst superluxusní resort s 250 pokoji, který bude součástí regionu Neom. Renomovaný architekt Mark Foster Gage do něj zakomponoval i unikátní most ve výšce 36 metrů nad mořem, na němž bude vybudován celkem 450 metrů dlouhý bazén.

Budoucí hosty láká na panoramatické výhledy na lagunu i pocit, jako by se vznášeli na nebesích. Most by měl být z boku osazen mosaznými pláty, které budou do dálky odrážet sluneční světlo a vytvářet iluzi celodenního západu slunce. 

Bazén 35 metrů nad ulicí:

Skypool Londýn (Velká Británie)

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
architektura, bazen, NEOM, The Line
 

Články odjinud