Jak se pitvá marťan - Důkaz, nebo podvrh?

Jak se pitvá marťan - Důkaz, nebo podvrh?
Sdílej
 
Příznivci i odpůrci myšlenky existence mimozemšťanů se shodnou snad na jediné věci. A tou je, že v americkém státě Nové Mexiko se v roce 1947 stalo něco hodně divného.

Začátek července roku 1947 si pamětníci z amerického státu Nové Mexiko vybavují hodně živě. Jak by taky ne, v průběhu několika dnů bylo hlášeno mnoho zvláštních úkazů na obloze, lidé dokonce mluvili o flotilách létajících talířů. Hysterii podpořil i místní tisk, kterému začínala okurková sezóna a hledal fantastické témata.

Zkušený šerif


George Wilcox, šerif města Roswell, poblíž kterého mělo svou základnu americké letectvo, byl na telefonáty vyděšených občanů zvyklý. Armáda tu tehdy zkoušela nové proudové letouny. A protože začínala studená válka mezi Sovětským svazem a západním světem, byl vývoj stíhaček vojenským tajemstvím. Kromě vojáků o něm nevěděl nikdo.


Šestého července ráno zazvonil šerifovi telefon. Odložil rozečtené noviny a zvedl sluchátko. „Dobrý ráno, šerife, tady William Brazel. Poblíž mýho ranče jsem dneska našel něco hodně divnýho. Na obrovský ploše jsou tu rozmetaný nějaký plechy. Vypadá to jako trosky letadla. Ale nějakýho dost moderního. Myslím, že byste měl přijet.“

Překvapení na poli


Šerif Wilcox zavěsil, srknul si chladnoucí kávu, nasadil klobouk a vyrazil směrem k ranči Foster. Měl zato, že na poli se roztříštila plechová nádrž, které letadlům po dočerpání paliva občas odpadávaly.
Tohle však nečekal. Na velké louce bylo rozeseto několik stovek menších a větších kousků zvláštního plechu. Prý v tu chvíli nedokázal vysvětlit, co je to za materiál. Tenhle totiž neznal.

Meteorologický balón?


Okamžitě zalarmoval blízkou leteckou základnu a několik kusů trosek si odvezl na stanici.


Ty si ani nestačil pořádně prohlídnout, vojenská policie mu je zabavila. Druhý den vyklidila i místo havárie. Svědkové hovoří o dvou autech plných trosek. Když se do případu vložila i hlasitá média, armáda vysvětlila, že šlo o zbytky meteorologického balónu a případ postupně vyšuměl.

UFO •  ISIFA a archiv ABC


Zvláštní dokument


Po několika desetiletích, na začátku 90. let minulého století, se zničehonic objevila poloamatérská nahrávka. Několikaminutový černobílý snímek pojmenovaný „UFO Autopsy“ měl prý zachycovat pitvu mimozemšťana.


Jeho „šťastný“ nálezce Ray Santilli navíc tvrdil, že jde o přísně tajnou kopii posmrtné operace jednoho z marťanů, kteří havarovali v roce 1947 poblíž ranče Williama Brazela.

A tím znovu oživil příběh události, s níž si pořád nevíme rady. Mnohým to ale stačilo jako odpověď – v Roswellu se nezřítil meteorologický balón, ale vesmírná loď s mimozemšťany.

Otázky máme všichni, důkazy nikdo


Odborníci na filmovou tvorbu však na snímku našli řadu nejasností. Hlavní výtka je, že tělo operovaného neodpovídá všeobecné představě o marťanech a že zranění po pádu letadla vypadají mnohem hůř.

 


Na tyhle otázky sice Santilli nedokázal nikdy věrohodně odpovědět, ale odpůrci zase neumějí film označit za plagiát. Oběma stranám zkrátka chybí zásadní důkazy. Tak jako nám všem.


Nacistický projekt Haunebu


Aby se německá armáda za druhé světové války vymanila ze závislosti na nedostatkové ropě, vznikl prý projekt Haunebu, ve kterém měli inženýři zkoušet nové možnosti pohonu letadel. Vznikly prý tři řady strojů připomínajících létající talíře. Pomocí těch chtěl wehrmacht udržet nadvládu ve vzduchu nebo kolonizovat ostatní planety.

 


Filmoví a „skuteční“ mimozemšťané, na které byste si měli dát pozor


E.T.

Poprvé spatřen: E.T. – Mimozemšťan (1982)


Když se řekne mimozemšťan, snad každému se vybaví E.T., jeho svítící ukazováček a věta „E.T. volat domů“. Okatý E.T. je prostě klasika, a i když se domů už vrátil, v srdcích fanoušků žánru sci-fi zůstane navždy.

E.T. •  ISIFA a archiv ABC

Predátor

Poprvé spatřen: Predátor (1987)


Predátoři zrovna nepatří mezi roztomilé mimozemšťany typu. Naši planetu už tisíce let navštěvují jako místo ideální pro lov, tedy jejich největší koníček a vlastně i smysl života. Nutno dodat, že k lovu jsou tedy velmi dobře vybavení.

Predátor •  ISIFA a archiv ABC

Vetřelec

Poprvé spatřen: Vetřelec (1979)


Jak vznikne vetřelec? Nejdřív je vajíčko, z vajíčka se vylíhne larva a najde si hostitele. Tomu se přisaje na obličej, naklade do něj embryo a zemře. Embryo v hostiteli roste, až se vylíhne. K tomu lze ještě dodat, že dospělý jedinec má místo krve velmi agresivní kyselinu. Tohohle mimozemšťana je zkrátka lepší nepotkat.

Vetřelec •  ISIFA a archiv ABC

Žvejk

Poprvé spatřen: Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)


Kdo by neznal chlupáče z Hvězdných válek. Žvejka vysvobodil Han Solo z područí Imperiálních otrokářů, a vznikla tak nerozlučná dvojka, která Impériu pořádně zatápěla pod kotlem. I když vypadá docela roztomile, se svými dvěma metry dokáže být Žvejk dost nebezpečný. Mimoto umí skvěle zacházet se zbraněmi a je také výborný technik, což se při vesmírných bitvách velice hodí.

Žvejk •  ISIFA a archiv ABC


Kang a Kodos

Prvně spatřeni: I. speciální čarodějnický díl, II. řada seriálu Simpsonovi (1990)


Jako cameo se označují krátké role, neboli „štěky“. Většinou je hrají známé osobnosti, v Simpsonech mají tuhle úlohu dva mimozemšťané Kang a Kodos z planety Rigel IV. Objevují se především ve speciálních čarodějnických dílech a lidstvo považují za podřadné červy, které je potřeba zotročit.

Kang a Kodos •  ISIFA a archiv ABC


Roswellský marťan

Prvně spatřen: Roswell, USA (1947)


Mimozemšťan, kterému se dostalo snad největšího prostoru v médiích. Především díky dokumentu o jeho pitvě. Pokud jste si přečetli předcházející článek, určitě už o něm víte všechno. Existoval, nebo ne?

Mimozemšťan •  ISIFA a archiv ABC

Stvoření z Metepecu

Prvně spatřen: Metepec, Mexiko (2009)


Milovníci záhad mají posledních několik měsíců zase jedno velké téma. Jde o zhruba deset centimetru velkou kostřičku zvláštního tvora z mexického Metepecu. Jeho nálezce už bohužel nežije, a tak je tu místo pro mnoho spekulací. Jedni považují tvora za mimozemské dítě, druzí zase za malou opičku. V kostech se nenašla DNA, a tak nemůže být určen jeho původ.


Stvoření z Mexika •  ISIFA a archiv ABC


Test: Je tvůj spolužák marťan?


Připravili jsme pro vás jednoduchý test, v němž zjistíte, jestli se za lidskou tváří vašeho spolužáka neschovává všehoschopný vetřelec.

1. Olíznutím prstu či zasunutím prstu do nosu marťané zkoumají vnější prostředí. Dloube se někdy tvůj kamarád v nose?
a) ano
b) ne

2. Zdánlivě primitivními otázkami se vetřelci seznamují s novým prostředím. Má tvůj kamarád někdy blbé otázky?
a) ano
b) ne

3. Ve vesmíru se sice pohybují v létajících talířích, ale tady musí chodit pěšky, a tak si alespoň tvar svých korábů různě připomínají. Všiml sis, že by někdy jedl tvůj kamarád z kulatého talíře?
a) ano
b) ne

4. Jsou zvyklí na planetární stravu nebo lidské maso, normální jídlo pro ně není vhodné. Nedojedl někdy tvůj kamarád oběd ve školní jídelně?
a) ano
b) ne

5. Mimozemšťané mají zcela jinou stavbu mozku, a tak nám někdy nerozumějí. Stává se, že se kamarád nezasměje tvým vtipům?
a) ano
b) ne

Ufon •  ISIFA a archiv ABC


6. Mimozemšťané na zemi nemají dost času, a tak se scházejí a spravují své létající talíře po nocích. Přišel někdy tvůj kamarád pozdě do školy a tvrdil, že zaspal nebo že byl u lékaře?
a) ano
b) ne

7. To samé dělají i odpoledne po škole. Tvrdil někdy spolužák, že nemůže jít na fotbal, protože musí odpoledne za babičkou?
a) ano
b) ne

8. Aby byli ve spojení se svou domovskou galaxií, musí se často hlásit svému veliteli. Stává se někdy, že by spolužák odešel během hodiny z vyučování? Řekne třeba, že musí na záchod?
a) ano
b) ne

9. Když je špatné počasí, kontakt s vesmírem je složitější, a tak mimozemšťané využívají textové zprávy. Postřehl jsi někdy, že by spolužák psal tajně pod lavicí na svém mobilu sms?
a) ano
b) ne

10. Mimozemšťané na zemi často vyhlížejí své přátelé v létajících talířích. Dívá se tvůj kamarád někdy do nebe?
a) ano
b) ne


Vyhodnocení:


Jedna odpověď ANO: Gratulujeme, tvůj spolužák je normální lidská bytost. Můžeš si s ním zase v klidu hrát a půjčovat úkoly.


Dvě až pět odpovědí ANO: Vypadá to, že spolužák toho má s mimozemskou civilizací hodně společného, ale už je tu domestikovaný. Nejspíše půjde o potomka marťanů.


Šest a více odpovědí ANO: Pozor, máš co do činění s vetřelcem. Pokus se zjistit, kdy se chystají přiletět jeho přátelé a rodina.

 

 

Články odjinud