Kam po základce? Možností máte spoustu

Kam po základce? Možností máte spoustu
Sdílej
 
Čeká tě za rok ukončení základní školy? Nevíš, co tě zajímá nejvíc, na jakou školu si podat přihlášku? Nejvyšší čas na to, začít přemýšlet a zkoumat sám sebe a porozhlédnout se po možnostech. Důležitými rádci jsou nejen rodiče, ale i třídní učitel a výchovný poradce.

Dnes je pro nerozhodnuté žáky základních škol mnoho možností studia. Mezi ně patří gymnázia, střední školy s maturitní zkouškou, střední odborná učiliště nebo střední odborné školy. Školy odborně zaměřené nabízejí širokou škálu oborů, od technických po humanitní, a poskytují studentům kvalitní vzdělání i praktické zkušenosti. Pak jsou zde gymnázia pro ty, kteří již v patnácti pokukují po studiu na vysoké škole. Na gymplech jsou ryze teoretické předměty, počítá se s tím, že žák bude skutečně pokračovat ve studiích na VŠ. Některý žák má jasno: Rodiče vlastní firmu a má tak předurčeno, že ji bude vést, až budou rodiče v důchodu. Založení firmy rodiči nebo prarodiči bývá pro dítě jasný signál, že bude na něm vést firmu dál.

Moudří rodiče ale nechají syna nebo dceru vystudovat to, co si přeje a na co má schopnosti. Jindy je kvalifikace a obor, ve kterém pracují rodiče, tak silným vzorem pro potomka a někdy je tomu naopak. Jako příklad uveďme třeba rodiče právníky, kdy dcera studuje práva a syn se vyučí zemědělcem. Možná je to revolta, možná je to touha pracovat rukama, možná je to láska k přírodě, kdo ví?

Pro žáky, kteří nechtějí pokračovat ve vzdělávání na střední škole nebo vysoké škole, existují také další možnosti, jako jsou kurzy nebo rekvalifikační kurzy, které jim umožní získat nové dovednosti a zlepšit své uplatnění na trhu práce, ale mít závěrečný „papír“ z ukončené střední školy se počítá.

Je důležité si uvědomit, že každá z těchto možností má své výhody a nevýhody a že je podstatné pečlivě zvážit své cíle a schopnosti před tím, než se rozhodnete pro konkrétní volbu. Vzdělání totiž většinou předurčuje oborové směřování v životě, i když nadšení pro věc či obor během života může naprosto změnit vaše vystudované zaměření.

 

Články odjinud