Hrajeme si s EPROM - 11

Sdílej
 
Stejně jako i v minulém pokračování našeho seriálu, budeme se dnes opět věnovat zapojení, které bude obsahovat dvě paralelně řízené paměti EPROM.

11. Světelné efekty se dvěma paralelně řízenými EPROM – II.

Při podrobném prozkoumání schématu zapojení zjistíte, že je naprosto totožné s předchozím zapojením. Jediné co se tedy bude v této konstrukci měnit, bude předloha plošného spoje a program. U předlohy plošného spoje, se bude změna týkat části obsahující LED diody. Půjde hlavně o jejich uspořádání. Princip propojení na výstupy paměti a tedy i jejich řízení, zůstane naprosto stejný.
U předchozí konstrukce byly diody umístěny v jedné řadě. To do jisté míry omezovalo jejich použití pro různá zapojení, jiná než běžícího světla a různých světelných efektu, které se odehrávají v řadě.
Dnes proto řadu “ohneme“. LED diody tentokrát poskládáme do dvou soustředných kruhů. Kolem jednoho menšího se bude nacházet kruh se stejným počtem LED diod, jen s větším průměrem a tedy i většími rozestupy mezi jednotlivými ledkami.
Program bude v modelové situaci nastaven tak, že se proti sobě budou kruhy jakoby otáčet. Oproti jednoduché řadě běžícího světla, jistě příjemná obměna. Vyzkoušíme si tak další možnost použití pamětí EPROM.
Příště si již tradičně uvedeme předlohu plošného spoje, spolu s programem pro každou z pamětí.

Seznam součástek:

IO1 – NE555
IO2 – 74HC190
IO3, 04 – EPROM 27C256
LED – 16 x LED, 5mm,
T – 16 x BC546
C1 – 1uF/16V
R1 – 27k/0,6W
R2 – 1k/0,6W
R3 – trimr, 1M/0,15W
Rt – 16 x 30k/0,6W
Rd – 16 x 120R/0,6W

Své případné podněty a dotazy týkající se seriálu můžete zasílat na adresu: cislicovatechnika@volny.cz