Vojenská technika: Pražské povstání 1945

Vojenská technika: Pražské povstání 1945
Sdílej
 
Speciál série Vojenská technika s Pražským povstáním 1945!



Samohybné dělo Sturmgeschütz III

Samohybná děla byla určena pro podporu útočící pěchoty. Byla levnější než klasické tanky a jejich výroba nebyla tak časově náročná jako u tanků. Nejmasověji vyráběným německým obrněným vozidlem byl právě stroj Sturmgeschütz III. První série vznikla už v roce 1937 na podvozku tanku Panzer III, na výrobě se podílely firmy Daimler-Benz a Krupp. Pražského povstání se na straně Wehrmachtu a jednotek SS účastnilo několik těchto samohybných děl, většinou zastaralých variant AusF. D a AusF. E. Ty měly jako hlavní zbraň krátkohlavňový kanon StuK 37 ráže 75 mm. Dosahovaly maximální rychlosti 40 km/hod. a krylo je pancéřování o tloušťce od 16 do 80 mm. Prokazatelně byl jeden StuG III zničen povstalci pomocí pancéřové pěsti na rohu Staroměstského náměstí a Pařížské ulice.

Stíhač tanků Jagdpanzer 38 Hetzer

Hetzer byl jeden z nejlepších strojů této kategorie obrněné techniky z konce 2. světové války. Primárním úkolem stíhačů bylo ničení obrněnců protivníka. K tomu je předurčoval kanon s vysokou úsťovou rychlostí střely, v tomto případě to byl PaK 39 ráže 75 mm. Hetzery byly vyráběny na podvozku původně československého tanku Panzer 38(t), a to v továrnách BMM v Praze a Plzni (bývalé ČKD). Proto se jich několik podařilo povstalcům ukořistit, bohužel řada z nich ještě nebyla vyzbrojena kanony, některé ještě nebyly ani pokryty kamufláží. To byl i případ stroje z diorámy, který byl natřen jen částečně, většina vozidla byla pokryta jen základovou barvou a revolučními hesly. Otvor v čelním pancíři provizorně zakryl plech s výřezem pro kulomet MG 42. Dalším výzbroj tvořila automatická puška MP 44 s ochranným štítkem na střeše stíhače tanků.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Model se skládá z několika barevně odlišených částí. Raději si díly nevystřihujte všechny předem, abyste se v nich později vyznali. Je lepší každý díl vystřihnout samostatně a ihned narýhnout ohybové hrany, podle kterých díl vytvarujete.

 


Pražské povstání 1945 •  ABC



NÁVOD NA SLEPENÍ

Hetzer

1. Slepte trup 1. Přidejte zadní blatníky 2, 3 a potom přední 4, 5. Dále sestavte pomocné krabičky 6, které na bocích podvozku podpírají oba pásy 7, 8.

2. Na zadní blatník přilepte krabici na nářadí 9. Přední pancíř překryjte plechem 10 a na boky vozidla umístěte přídavné pancíře 11, 12.

Sturmgeschütz III

1. Podlepte díly 6, 10, 18, 19. Naohýbejte a slepte střechu bojového prostoru 1. Pak sestavte navazující přední pancíře 2, 3. Vše slepte do jednoho celku.

2. Připravte hlavní díl korby 4. K němu připevněte dokončený celek pancéřové nástavby. Za ni na boky trupu nalepte dvě krabičky ventilace 5 a na zadní část trupu dva výfuky 6.

3. Sestavte kanon samohybného děla z dílů 7–11 podle nákresu a šipek. Nasunout na místo uložení jej pak musíte shora pod velkým úhlem nebo musíte roztáhnout boky dílů 2, 3. Na oba boky přilepte pancéřové krabice 12, 13.

4. Slepte přední i zadní části blatníků 14, 15 a připevněte je k trupu vozidla. Pod ně přidejte sestavené pásy 16, 17. Na závěr přidejte detaily – náhradní články pásů 18 a 19, krabici 20 na záď, náhradní kola 21, 22 na blatníky a světlomety 23 na předek trupu.

 

Pražské povstání 1945 •  ABC

 

Dioráma

1. Nejprve podlepte základ diorámy 1, chodník 2 podlepte silnějším kartonem a obojí nechte pod zátěží důkladně proschnout. Také podlepte díly vlečky 2, 10, 11.

2. Nejprve sestavte sloupky plotu 3 a zídky 4. Na ně umístěte betonové vrchlíky 5, 6. Pak je na proschlém podkladu 1, 2 sestavte do základu zídky. Nyní nalepte příčky plotu 7, na ně předem nastříhané plaňky z dílu 8. Dále slepte kopu dlažebních kostek 9 a umístěte jej kamkoliv do diorámy.

3. Pokračujte vytvořením barikády. Obyvatelstvo Prahy je stavělo z toho, co bylo zrovna po ruce. Základem se většinou stávala nějaká vozidla, například převrácená auta, povozy nebo i tramvaje. V našem případě to bude vlečka, jejíž hlavní část tvoří díl 1, do korby vlepte díl 2. Rám podvozku slepte z dílů 3, 4, 5. Můžete přidat tažné zařízení 6 a osu zadních kol 7 (nad odpružení naznačené na dílech 3, 4). Nad přední pružiny nalepte osu s ojí 8. Zbývá sestavit kola 9, 10, 11 a umístit zámky bočnic 12.

4. Sestavený vůz upevněte do diorámy a okolo něj naskládejte bedny, barely, vysazené dveře, desky a krabice. Vedle barikády nechte průjezd pro povstalecký Hetzer. Na závěr můžete slepit a do plochy umístit postavičky Němců N1, N2, N3 i povstalců P1, P2 a k nim slepená vozidla.

 


Jak vypadalo osvobození Plzně?

Jak vypadalo osvobození Plzně?

Vystřihovánky v ABC 9

Vystřihovánky v ABC 9

Dioráma: První pražská defenestrace

Dioráma: První pražská defenestrace