Hry: Šplhající opičák

Hry: Šplhající opičák
Sdílej
 
Model představuje opičáka šplhajícího po dvou provazech.

 

 

Střídavým napínáním provázků provlečených opičákovými pažemi se figurka posouvá stále vzhůru a při tom se rozkývá do stran. Povolením obou provázků se opičák spustí do výchozí dolní pozice. Podívejte se, jak to funguje:

 

Video se připravuje ...

Je to šplhoun • Zdroj: Milan Novobilský

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Konstrukce hračky je jednoduchá, přesto je nutné pracovat pečlivě. Zejména je důležité zabezpečit dostatečnou vůli otáčivých spojení a zamezit i minimálnímu tření pohyblivých dílů. U všech otvorů pro vložení otočných čepů (vyznačených v kresbě vystřihovánky žlutými kolečky) je třeba dokonale odstranit otřepy. Nejlepší je vyseknout otvory průbojníkem u všech dílů před jejich slepováním. Také je důležité pro větší trvanlivost hračky zpevnit po slepení otvor nasycením papíru malou kapičkou vteřinového lepidla. Po zatvrdnutí můžete otvor dobrousit jehlovým pilníčkem.

2. Budete potřebovat dva menší dřevěné korálky o průměru 4 mm a dva větší dřevěné korálky o průměru 10 mm, špejli pro vytvoření čepů pohyblivých spojení a dva metry tenčí netřepivé šňůrky, nejlépe galanterní voskované. Tělíčko opičáka by mělo mít určitou hmotnost, a proto bude nutné vlepit do jeho trupu zátěž vyříznutou z kousku tenkého prkénka nebo překližky. Vhodný je i tvrdý dřevovláknitý sololit (můžete k sobě slepit více tenčích vrstev).

3. Stránku s vystřihovánkou podlepte ještě jedním stejně silným archem papíru a nechte ji zatíženou dokonale proschnout. Pro další zvýšení odolnosti hračky doporučujeme přestříkat či přetřít jednotlivé sestavy hračky před jejich kompletací vhodným bezbarvým matným lakem.

4. Značky ohybu s černými trojúhelníčky znamenají ohyb ze strany tisku a značky s bílými trojúhelníčky znamenají ohyb ze strany rubu. Symbol % upozorňuje na slepení dvou symetrických polovin dílu k sobě nebo slepení části dílu k sobě samému. Červené odkazové čáry napomáhají určit, který díl bude lepen k rubu dílu či k jeho hraně. K lepení používejte disperzní lepidlo.


Je to šplhoun •  Milan Novobilský

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Než začnete slepovat trup opičáka z dílů 1 a 2, obkreslete si díl 2 na materiál, který bude tvořit zátěž (max. síla 8 mm) a tužkou si vyznačte linii řezu odsazenou 1 mm od linie obkresleného dílu. Na návodné kresbě je zátěž vyznačena tečkovanou čarou. Po vytvarování a slepení dílu trupu 1 do něho přilepte vyříznutou zátěž a po zaschnutí lepidla uzavřete trup dílem 2. Do horní části celku vlepte díl 3.

2. Slepte k sobě přední a zadní strany dolních končetin 4, 5, k jejichž chlopním pak přilepte obě chodidla z dílů 6, 7 a 8, 9. Kompletní nohy přilepte k trupu 1. Celek můžete přelakovat a odložit stranou.

3. Pokračujte v lepení opičákovy hlavy. K obvodu čelního dílu 10 přilepte pásek 11. Začněte lepit od horní části hlavy. K přesnému sesazení počátku lepení slouží krátké žluté čárky vyznačené na všech dílech hlavy. Po přilepení pásku uzavřete hlavu zadním dílem 12. Do otvorů v hlavě nasuňte špejli, kterou nechte na zadní straně hlavy přečnívat o 20 mm. Špejli pak z obou stran pevně zafixujte k hlavě lepidlem. Poté vytvarujte jednotlivé části horní čelisti 13 a přilepte je k sobě (natupo). Obdobně zpracujte i spodní čelist 14. Po zaschnutí lepidla slepte obě části čelistí k sobě a dokonale proschlou tlamičku přilepte do vyznačeného místa na dílu 10. K oběma stranám hlavy přilepte do vyznačených míst uši 15 a 16. Hotovou hlavu přelakujte.

4. Slepte díl 17 tvořící horní končetiny. Po zaschnutí lepidla jej můžete celý přelakovat. Zbývá slepit předloktí. Slepenou část dílu 18 uzavřete dílem 19 a doplňte ji hřbetní částí ruky 20. Stejně vypracujte i levé předloktí s rukou z dílů 21, 22 a 23. Oba celky přelakujte.

5. Po dokonalém proschnutí laku všech částí opičáka můžete přistoupit k jeho kompletaci. Čep hlavičky nasuňte na počátek otvoru v trupu. Do prostoru v dílu 3 současně vložte končetiny 17 a prostrčte čep všemi otvory. Zkontrolujte, zda se paže v prostoru trupu volně otáčejí. Pak lepidlem zafixujte opičákovu hlavu s dílem 17 v poloze přesně podle návodné kresby (hlava je pevně spojena s dílem 17): Na špejli naneste kapku disperzního lepidla a vychylte paže na jednu stranu. Tím se dostanete k části čepu procházejícího pažemi. Čep zakápněte u otvorů lepidlem. Vzápětí vychylte paže opačným směrem a zakápněte čep i z této strany. Než začne lepidlo tvrdnout, upravte polohu hlavy a paží 17 do správné polohy. Pak nasuňte obě předloktí do dílu 17 a spojte je čepy z kousků špejlí, které fixujte lepidlem na vnější straně paží. Zkontrolujte, zda se předloktí v dílu 17 volně otáčí.

6. Zbývá provléknout připravené šňůrky otvory v obou rukách (použijte vhodnou šicí jehlu) a opatřit jejich spodní konce většími korálky, za které budete tahat. Menší korálky zabraňují spadnutí opičáka až na konec šňůrek. Korálky fixujte na šňůrce nejlépe hustší kapkou vteřinového lepidla. Horní konce šňůrek připevněte po dohodě s rodiči na nějakou vhodnou konstrukci (ke stropu, ke dveřím, ke stěně nábytkuapod.) přibližně 5 cm od sebe. Uchopte oběma rukama korálky a střídavě za ně tahejte. Opičák začne šplhat. Nezapomeňte, že je hračka vytvořena jen z papíru, a proto s ní zacházejte šetrně.



Hry: Cirkus Konrado

Hry: Cirkus Konrado

Kinetické hračky: Kočka a myš

Kinetické hračky: Kočka a myš

Boxeři

Boxeři


Klíčová slova:
hracky, kineticke