Jan Štipek: Čtrnáctiletý mistr Evropy v lezení

Jan Štipek: Čtrnáctiletý mistr Evropy v lezení
Sdílej
 
Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin. Jan Štipek (14 let, Ústí nad Labem) se věnuje sportovnímu lezení na umělých stěnách i skalách. Je mistrem Evropy v obtížnosti, získal 3. místo na mistrovství Evropy Boulder a 9. místo na mistrovství světa v Dallasu.

Honzo, předpokládám, že tvým vzorem je Adam Ondra. Je to tak?

Jasně, je jeden z nejlepších na světě. Ale můj asi víc vzorem je Mickaël Mawem. Je to Francouz a na to kolik mu je, tak dokáže neuvěřitelný věci.

Řekni mi, jak ses k lezení vůbec dostal?

No, k lezení jsem se dostal v šesti letech a bylo to tak, že jsem předtím závodně plaval a potom jsem musel přestat a pořád jsem chtěl zkoušet nějaký sporty, protože celá rodina je tak sportovně založená a teta říkala, že otevřeli u nás stěnu lezeckou. Tak jsem tam šel a byl jsem z toho strašně nadšenej, tak jsem tam začal chodit na kroužky, potom prostě začal i lézt, normálně s tátou na tréninkách, potom s trenérem a už to šlo.

Co je na lezení nejtěžší?

No tahle otázka je docela těžká na odpověď, protože tam vlastně jde o celý to tělo a není tam jenom, že to je síla nebo technika, ale prostě ten sport je tak krásnej v tom, že tam prostě potřebujete všechno.

Já jsem někde slyšela, že lezení je jeden z nejvšestrannějších sportů, že tam zapojíš snad úplně všechny svaly svého těla. Je to pravda?

Je to všestranný no. V jakémkoli kroku na stěně se zapojují nohy, ruce, záda, břicho a podobně.

Jak tuhle všestrannost trénuješ? Jenom lezením, nebo děláš k tomu i nějaké posilování?

Kromě lezení mám i jiné sporty a taky posiluju na „campusu“ a hrazdě.

Co to je posilování na „campusu“?

No, „campus“ je vlastně taková dřevěná konstrukce. Většinou bývá jako šikmá, je trošku nakloněná do převisu a jsou na ní různý buď dřevěný prkna, vlastně lišty se tomu říká, nebo pak zaoblený boule, stisky a na tom vlastně trénuju.

Řekni mi, lezete bosi? Anebo máte nějaké speciální boty?

Ano, lezeme v lezeckých botách. Jsou to vlastně boty, který mají podrážku z gumy a jsou docela nepohodlný, takže prostě si je vždycky nandám, když lezem a potom, když odpočívám, tak si je sundám, protože já třeba má nohu 43, ale boty mám 39 a půl.

Proč?

Protože potom když stojím na nějakých malých vstupech, tak potřebuju co největší cit v noze.

A to máš cit, když tě vlastně tlačí boty?

Jelikož tam mám fakt tu nohu namačkanou, tak doopravdy cítím prostě každý pohyb v tý noze.

Jaké úspěchy v lezení máš?

Tak tenhle rok jsem postoupil do reprezentace a jsem v mladších už v této kategorii a už se mi povedlo vyhrát mistra Evropy v obtížnosti, přivézt si bronz z mistrovství Evropy z Boulderu a potom jsem jel do Ameriky na mistrovství světa v Dallasu, kde jsem byl devátý na Boulderu a jedenáctý na obtížnosti. Ale ta obtížnost byla taková, že jsem tam mohl dopadnout daleko líp. Akorát ve všech třech cestách, co jsem lezl, mi uklouzla noha tak, že jsem spadl daleko dřív.

Už máš vypočítanou olympiádu, na kterou se budeš nominovat?

No, na tuhle olympiádu se ještě nedostanu, ale na tu další už bych mohl.

 

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin.

Mravenci na skále: Česká lezecká esa

Mravenci na skále: Česká lezecká esa

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Na vrcholky stěn: indoorové lezení

Na vrcholky stěn: indoorové lezení