ABC 14/2017: Vystřihovánka střeliště galeony ze 17. století

ABC 14/2017: Vystřihovánka střeliště galeony ze 17. století
Sdílej
 
V ABC 14/2017 najdete retro vystřihovánku střeliště galeony ze 14. století, kterou připravil Ladislav Badalec. Na webu přinášíme návod na slepení.

Retro v ABC

K výročí šedesáti let vzniku ABC již podruhé vydáváme retro vystřihovánku.

Model střeliště měl premiéru v květnu 1996 v dnes již zaniklém slovenském časopise Elektrón Zenit. Nebylo neobvyklé, že vystřihovánku Ladislavu Badalcovi nejdříve otiskli na Slovensku a s krátkým zpožděním vyšla třeba i s drobnou barevnou odlišností v ABC. Např. figurka robopolicisty Eltroncop vs. AB-Cop nebo helikoptéra Bell "SIUX". Lodního střeliště se ale ábíčkáři bohužel nikdy nedočkali, i když dle slov autora se o tom uvažovalo. Můžeme se tedy společně po mnoha letech těšit ze splaceného dluhu.

ABC 14/2017: Vystřihovánka střeliště galeony ze 17. století •  Josef Kropáček

Ve vystřihovánce naleznete dvě lodní děla a velký detail dvou dělových palub na galeoně ze 17. století. Prostorová panoráma je v měřítku 1 : 20, což si musíte uvědomit, pokud si model oživíte dalšími lodními doplňky nebo postavičkami lodníků a dělostřelců. Použité značky jsou obvyklé, jen je třeba se zorientovat v návodných kresbách a postupně sestavovat děla od zelených a žlutých dílů 1–20 a výřez palub od zelených a červených dílů 21. Červené díly je potřeba zesílit podlepením anebo je můžete zhotovit ze špejle podle předkreslených délek.

Více o retro vystřihovánkách z ABC najdete v rubrice Papírová historie.

ABC 14/2017: Vystřihovánka střeliště galeony ze 17. století •  Josef Kropáček

NÁVOD NA SLEPENÍ

Stavba děla: Lafetu sestavíš z bočnic 1L (levá), 1P (pravá) a příček 2x díl 2 + díl 3. Vpředu bočnice sepni podlepeným kováním 4. Z dílů 8x 7 a 4x 8 zhotov kolečka, která volně nasuneš na dvě osičky 5 a zajistíš zarážkami 9. Pod lafetu připevníš osičky čtyřmi třmeny 6. Zužující se hlaveň 10 rozšiř vpředu dílem 11 a do ústí zalep předem stočené „vrtání“ hlavně (díl 12 přilepený zezadu k čelu 13). Vzadu hlaveň uzavři kuželem 14, válečkovým uzávěrem 15 a objímkou 16. Podélný spoj hlavně bude na spodní straně, vzadu nahoře bude vidět zápalný otvor. Střed hlavně obepni dílem 17 – pozor – lepeným spojem k podélnému spoji hlavně, potom uvolni otvory pro osičku 18, kterou hlavní volně provlékneš a z obou stran zajistíš ložisky. Na špejli je stoč z pásků 19 a přelep čely. Hlaveň usaď ložisky do lafety a zajisti dvěma třmeny 20.

ABC 14/2017: Vystřihovánka střeliště galeony ze 17. století •  Josef Kropáček

Stavby výřezu střeliště:

Spodní (vnitřní) palubu 22 slep s vnější boční stěnou 21 a palubu 2x podlep. To samé udělej s horní palubou 23, kterou současně zpevníš vnitřní pažení. Před zabudováním konstrukčních trámů doporučujeme strop natřít tmavohnědou barvou a na vyznačená místa mezi střílnami přilepit dvě lanová kotevní oka (2x 52). Potom vyztuž obě paluby rohovými sloupky 2x 24, které rozepřeš tvarovanými vzpěrami 28L/29 a 28P/29. Pod tyto vzpěry umísti další čtyři lanová oka 52. Boční pažení na horní palubě rozepři vzpěrami 3x 30 a doplň zbylá dvě oka 52. Vnější bok lodě vyztuž po celé délce lištami 5x 39, podle barevného rozlišení, kde červená spodní lišta označuje čáru ponoru lodě, ostatní jsou ozdobné. Zábradlí vyztuž lištou 40 a horní žebříkovou podestou 41. Na bok umísti spodní podestu 42, do které zasuneš tři hřeby, které zhotovíš ze špejle podle dílu 38. Budou vyčnívat asi 3 mm.

Na chlopně průlezu v horní palubě přilep okopovou lištu 31. Mezi obě paluby zabuduj schody sestavené z dílů 2x bočnice 32 (levá a pravá při pohledu na schodiště shora) a ze sedmi stupňů 33. Okolo průlezu nyní postav zábradlí ze čtyř sloupků 34 a z horních držadel ve tvaru U v pořadí 35, 36 a 37. Do prostředního trámku zasuň pět kolíků, které opět vyrobíš podle předkresleného dílu 38.

ABC 14/2017: Vystřihovánka střeliště galeony ze 17. století •  Josef Kropáček

Z dílů 2x 43 a 2x 44 zhotov poklopy na střílny. Dál poklopy doplň protinárazovými kůžemi 2x 46, panty 4x 45 a ve zdvižené poloze je zajisti lany (silnější provázek) protáhnutými v otvorech v pažení pod horní palubou. Pomocí stejného provázku nebo svinutými silnějšími nitěmi a podlepenými kotoučky 12x 48 a 6x 49 sestroj napodobeniny třech kladkostrojů, které napneš mezi žebříkové podesty, navrchu zaklesneš do okrouhlých výřezů a konce lan přilepíš zezadu k zábradlí. Oka kladkostrojů nasuneš dole na vyčnívající trny z podesty a zajistíš je „kovovými“, silně podlepenými vzpěrami 3x 47. Podobně sestroj i jednoduché kladkostroje z kladek 16x 50 a 8x 51, kterými připoutáš obě děla k lodnímu pažení podle návodné kresby. Toto připoutání sloužilo k zadržení děla při zpětném pohybu ve výstřelu.

Z dílů 53 a 54 vznikne ohrádka na dělové koule, které si můžeš vymodelovat z různých materiálů (modurit, sádra, chlebová střídka apod.) do průměru 7 až 8 mm a namalovat je na černo. Podle návodné kresby zhotovíš i další doplňky: prachovnici z dílů 5558, naběrák a vytěrák z dílů 5962, všechno můžeš umístit například pod schodiště. Model před připoutáním děl nalakuj a na obě paluby anebo na zábradlí rozhoď několik svitků různých lan. Pokud zachováš patřičnou věrohodnost všeho vybavení, přibude ti do sbírky celkem zajímavá dioráma někdejší slávy mořeplavectví.

SÉRIE: Lodě

AUTOR: Ladislav Badalec

MĚŘÍTKO: 1 : 20

NÁROČNOST: 3

Plachetnice La Grace

Plachetnice La Grace

Papírová historie: Mistr diorámat Přemysl Kubela

Papírová historie: Mistr diorámat Přemysl Kubela

Hanzovní koga z roku 1470

Hanzovní koga z roku 1470