Android, k vašim službám: šikovné novinky ze světa Google

Android, k vašim službám: šikovné novinky ze světa Google
Sdílej
 
Google, firma, která by vám ráda našla i zahrabané klíče od bytu, jak se kdysi vyjádřila. Zatím se tak daleko nedostala, ale dělá všechno pro to, aby se jí to povedlo. Na jednu stranu skvělé, na druhou kapku děsivé. Ale služby Googlu jsou prostě cool.

Jedním z posledních velkých skoků barevné megakorporace byl vlastní mobilní telefon s vlastním operačním systémem. iPhone jim ležel v žaludku, bylo potřeba ho sejmout. Moc se to nepovedlo. Telefony vyvinuté Googlem se objevily a zmizely. Nebyly stoprocentně úspěšné a poloviční úspěch není nic pro Google.

Co zůstalo, to je operační systém Android. Sympatické logo robota dnes zdobí nejen telefony. V polovině září se v Praze uskutečnila velká googlí konference. Opravdu velká. Ještě, že se lidi kolem téhle firmy neberou moc vážně a většinou jsme nezmírali nudou. Nechyběl samozřejmě ani Android a v duchu výše řečeného nepředvedl nic velevážného, ale o to zajímavějšího.

Přepraví Britové pštrosa potrubím?

Přepraví Britové pštrosa potrubím?

Křemílek, Vochomůrka a Google

Jak jinak brát zásadní demonstraci hlasového vyhledávání v češtině (teprve desátým jazykem, jaký umí) prezentovanou klíčovými slovy Křemílek a Vochomůrka. Telefon rozuměl a našel. Rozpoznávání hlasu v češtině funguje. Včetně pekelného: "Tři sta třicet tři stříbrných stříkaček".

A když už funguje hlasové vyhledávání, byl by hřích ho nevyužít jinde. Třeba ke psaní esemesek, kdy stačí říci komu a co chcete poslat. Zkontrolujete text a odešlete. Není to první systém, který to umí, ale bylo by příjemné, kdyby to byl první systém, kde by to fungovalo. Podobně pracujete s dalšími povely jako žádost o přepočítání kurzu koruny na jinou měnu, překlad cizích slov a podobné skopičiny.

Pro voko: Letiště pěkně shora

Pro voko: Letiště pěkně shora

Velké stěhování informací

A jak to celé funguje? Hodně složitě na to, jak jednoduše se používá. Zmáčknete tlačítko a řeknete, co potřebujete. Data vyrazí k serveru, ten rozpozná zvuk a začne porovnávat slova a slabiky. Následně k nim přiřadí nejpravděpodobnější význam, vyhodnotí, co má udělat, udělá to a výsledek pošle bleskově zpátky na telefon. Trefil se?

Jednodušší přenos informací nabízí webový prohlížeč Chrome. Další kousek monumentální snahy Googlu ovládnout internetový svět (a pokud chtějí hledat vaše klíče, tak i ten reálný). Opisovat z velkého počítače do telefonu adresu nebo mobil je pěkná otrava. Stejně jako když musíte vyrazit do školy od třeskutě vtipného webu, který byste rádi prolezli celý. Tlačítko v panelu prohlížeče zařídí přemístění právě prohlížené stránky do telefonu. Takže můžete plynule pokračovat. Při prezentaci to působilo velmi šikovně.

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hledání čehokoli kdekoli?

O několik tříd šikovnější vypadají Google Goggles - v  překladu už ne tak vtipné Google brýle - které by měly identifikovat předmět, který vyfotíte. Opět se nejedná o žádnou novinku, ale nikomu tahle technologie zatím pořádně nefungovala. Na prezentaci ji demonstrovali na plakátu Avatara. Systém ho poznal a vyhledal. Okoukaný plakát, ale skutečně není věc, kterou by člověk potřeboval takhle složitě prověřovat.

Uvidíme časem, Google hledat umí, ale zatím se s vychvalováním držme při zemi. Jestli by to však mělo někomu fungovat, je to právě on. Až brýle dokáží rozpoznat svíčkovou se šesti, najdou recept a hospodu, kde ji nejlépe uvaří, budeme jásat.

Pořádná rána pro kapsáře

Pořádná rána pro kapsáře

 

Články odjinud