Kamarádi mají sebevražedné myšlenky a chtějí se zabít, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, mám strach o svoje kamarády a nevím si rady. Moji kamarádi se mi nedávno svěřili, že mají sebevražedné myšlenky a chtějí se zabít. Snažil jsem se je povzbudit, že jsem tu pro ně a kdykoliv se mi můžou svěřit. Že problémy se dají řešit i jinak než takhle a určitě není všechno ztraceno. Myslím, že kamarádovi to trochu pomohlo a souhlasil se mnou. Slíbil, že si nic neudělá. Ale i tak o něj mám strach, protože mít sebevražedné sklony není v pořádku. S kamarádkou už to bylo bohužel těžší. Už se o tom nechtěla dál bavit a všechno, co jsem ji říkal, byly podle ní kecy. Zdá se, že už nevidí žádné východisko. I se sebepoškozuje :(. Mám o ně, o oba strach, a vždy se bojím, když třeba dlouho neodepisují. Nevíš, jak bych jim mohl pomoct? Děkuji za odpověď. Alex, 15 let.

Odpověď

Ahoj Alexi,

jsi výborný kluk, kterému nejsou lhostejní jeho kamarádi. Je dobře, že jsi mi napsal, protože já mám pro tebe jednoznačnou a okamžitou odpověď:

Protože nikdo z nás neví, co se tvým kamarádům odehrává v hlavě a jestli svoje slova o sebevraždě myslí vážně, je důležité se co nejdříve, OKAMŽITĚ, svěřit někomu z dospělých, kterému věříš – rodičům, školní psycholožce, třídní učitelce a podobně. Ti by měli okamžitě zasáhnout a tvým kamarádům nabídnout pomoc.

Jakýkoli problém má řešení, jen s některými nám musí pomoct odborníci. Navíc tvoji kamarádi mohou trpět například depresemi (v nich se myšlenky na sebevraždu objevují nejčastěji) a i s nimi musí pomoct odborný lékař (psychiatr).

Naprosto tě chápu, že jsi nervózní, když ti některý z nich dlouho neodpovídá na zprávu. Začneš mít určitě černé myšlenky, které vyvolají strach. Jak říkám, nejvíc jim pomůžeš tím, když o jejich problémech řekneš dospělým. I za cenu, že se na tebe budou kamarádi zlobit. Časem to jistě pochopí. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Brácha se chce zabít kvůli počítačové hře

Brácha se chce zabít kvůli počítačové hře

Máma na mě řve a bije mě, mám chuť se zabít. Co mám dělat, aby přestala?!

Máma na mě řve a bije mě, mám chuť se zabít. Co mám dělat, aby přestala?!

Sdílej
 
 

Proč se mi zdá pořád stejný sen?

Ahoj Mourrisone, chtěl bych se tě zeptat, jestli nevíš, proč se mi poslední dobou zdá stále stejný sen. Dík, Pavel

Proč se mi chce čůrat, vždycky když jsem nervózní?

Ahoj Mourrisone, chci ti napsat něco, co mě fakt otravuje. Často mívám skoro před vším trému a pak pořád chodím čůrat. Je to normální? Anonymka (14 let)

Existuje závislost na člověku, třeba na kamarádkách?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych si něco ujasnit, proto tě prosím o radu. Vůbec nejsem schopná být sama, pořád si s někým píšu, nebo telefonuju nebo jsem venku (myslím jako s kamarádkama). Myslíš, že na nich můžu být závislá? Natálie (12 let)

Chci trénovat, ale nechci závodit, co s tím?

Ahoj Mourrisone, už od první třídy mám takový zvláštní problém. Baví mě dělat různý sporty, ale vždycky si neporozumím s trenérem. Já totiž chodím rád na tréninky, ale potom nechci chodit na zápasy. Strašně mě stresujou a prostě se mi tam nelíbí. Můžu to nějak změnit? Lukáš

Kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je?

Ahoj Mourrisone, kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je.

Proč mám potřebu se pořád hádat?

Ahoj Mourrisone, já mám pocit, že je se mnou něco špatně. Mám opravdu hodně kamarádů, za to jsem ráda, ale štve mě, že se s nima často hádám. Já totiž nedokážu být zticha, když říkaj nějaký nesmysly nebo něco, s čím nesouhlasím. Co si o tom myslíš? Díky ti za odpověď, tvoje věrná čtenářka Petra. (Píšu ti prvně)

Co jsou to panické ataky?

Ahoj Mourrisone, byla jsem teď u babičky se svojí sestřenicí a ona mi důvěrně řekla (prý to nemám nikde říkat), že má panické ataky. Nechtěla jsem se jí ptát co to je, ale chtěla bych to vědět.

Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15?

Ahoj Mourrisone, vím, že můžu na brigádu, až budu mít skončenou základní školu. Ale protože jsem šel o rok později, tak už mi teď o prázdninách bylo patnáct, i když jdu do devítky. Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15? dík, Vilda

Bojím se o svoje rodiče, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, nevím proč, ale začala jsem mít hrozný strach o rodiče. Máme spolu skvělý vztah a já nechci, aby se jim něco stalo a taky chci, aby nikdy neumřeli. Co mám dělat, abych se o ně tak nebála? Františka

Co je to psychická šikana a týrání?

Ahoj Mourrieone, chtěla bych se zeptat, co si mám představit pod tím, když někdo někoho psychicky týrá. Fyzicky vím – to ho asi bije. Viola