Je mi 14 a pořád mám v noci strach, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, obracím se na tebe s mým problémem. V noci mám strach, a to i z naprosto neškodných věcí jako je obrys židle ve tmě. Když jsem sama večer v koupelně, tak si představuji, kdo by mohl stát za dveřmi, i když vím, že je to nesmysl a máme hodně dobře zabezpečený dům. V noci, když usínám, tak mám strach se otočit čelem ke zdi, protože moje fantazie si začne vymýšlet, co je za mými zády a taky mám strach, že mě někdo sleduje, myslím, že se to přímo nějak jmenuje. I když vím, že můžu být naprosto v klidu. Přes den se ale ráda někdy kouknu na strašidelný příběh či film. Navíc je mi už 14! Cítím se celkem trapně, že se v tolika letech ještě pořád cítím ve tmě špatně. Prosím, poraď mi, jak se tohoto strachu můžu zbavit. Tuším, že mi asi poradíš se na ty filmy a příběhy nedívat, ale... jak si pomoct, aby mě to přes den nelákalo? A je normální, že se ještě v tolika letech bojím? Díky moc, Vera.

Odpověď

Ahoj Vero,

děkuji ti za upřímnost, se kterou ses na mě obrátila. Můžu tě upozornit, že určitě nejsi jediná ve svém věku, kdo se občas v noci bojí (a tím myslím i kluky). Zvláště pokud máš bujnou fantazii. I my dospělí máme někdy ve tmě strach, zvláště když si představíme, že za rohem stojí někdo, kdo by nám chtěl ublížit. Anebo se sami nacházíme v neznámém prostředí - je to normální obrana organismu.

Máš pravdu, že jako první ti poradím se nedívat na horory nebo strašidelné filmy. Obzvlášť ne večer nebo v podvečer. Místo toho bys mohla před spaním číst nebo poslouchat něco romantického, uklidňujícího. Tvůj mozek tak alespoň nebude v noci zpracovávat děsivé vzpomínky, které jsi viděla nebo zažila během dne.

Když usínáš, přemýšlej o něčem pěkném (třeba co jsi v ten den viděla a zažila), anebo se v mysli procházej po známých  - tobě milých místech. Zkrátka odváděj svoji pozornost od strachu. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Bojím se rakoviny, co mám dělat..?

Bojím se rakoviny, co mám dělat..?

Mám divný pocit a vytrácí se ze mě radost

Mám divný pocit a vytrácí se ze mě radost

Sdílej
 
 

Proč se mi zdá pořád stejný sen?

Ahoj Mourrisone, chtěl bych se tě zeptat, jestli nevíš, proč se mi poslední dobou zdá stále stejný sen. Dík, Pavel

Proč se mi chce čůrat, vždycky když jsem nervózní?

Ahoj Mourrisone, chci ti napsat něco, co mě fakt otravuje. Často mívám skoro před vším trému a pak pořád chodím čůrat. Je to normální? Anonymka (14 let)

Existuje závislost na člověku, třeba na kamarádkách?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych si něco ujasnit, proto tě prosím o radu. Vůbec nejsem schopná být sama, pořád si s někým píšu, nebo telefonuju nebo jsem venku (myslím jako s kamarádkama). Myslíš, že na nich můžu být závislá? Natálie (12 let)

Chci trénovat, ale nechci závodit, co s tím?

Ahoj Mourrisone, už od první třídy mám takový zvláštní problém. Baví mě dělat různý sporty, ale vždycky si neporozumím s trenérem. Já totiž chodím rád na tréninky, ale potom nechci chodit na zápasy. Strašně mě stresujou a prostě se mi tam nelíbí. Můžu to nějak změnit? Lukáš

Kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je?

Ahoj Mourrisone, kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je.

Proč mám potřebu se pořád hádat?

Ahoj Mourrisone, já mám pocit, že je se mnou něco špatně. Mám opravdu hodně kamarádů, za to jsem ráda, ale štve mě, že se s nima často hádám. Já totiž nedokážu být zticha, když říkaj nějaký nesmysly nebo něco, s čím nesouhlasím. Co si o tom myslíš? Díky ti za odpověď, tvoje věrná čtenářka Petra. (Píšu ti prvně)

Co jsou to panické ataky?

Ahoj Mourrisone, byla jsem teď u babičky se svojí sestřenicí a ona mi důvěrně řekla (prý to nemám nikde říkat), že má panické ataky. Nechtěla jsem se jí ptát co to je, ale chtěla bych to vědět.

Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15?

Ahoj Mourrisone, vím, že můžu na brigádu, až budu mít skončenou základní školu. Ale protože jsem šel o rok později, tak už mi teď o prázdninách bylo patnáct, i když jdu do devítky. Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15? dík, Vilda

Bojím se o svoje rodiče, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, nevím proč, ale začala jsem mít hrozný strach o rodiče. Máme spolu skvělý vztah a já nechci, aby se jim něco stalo a taky chci, aby nikdy neumřeli. Co mám dělat, abych se o ně tak nebála? Františka

Co je to psychická šikana a týrání?

Ahoj Mourrieone, chtěla bych se zeptat, co si mám představit pod tím, když někdo někoho psychicky týrá. Fyzicky vím – to ho asi bije. Viola