Nový bambusový had

Nový bambusový had
Sdílej
 
Je krásně zelený s červenobílým slávistickým proužkem. A na rozdíl od svých dosud známých příbuzných má krásně rubínové oko.

Chřestýše si většina lidí spojuje s Amerikou, jen málokdo z laiků tuší, že se chřestýšovití hadi vyskytují i v jihovýchodní Asii. Na rozdíl od pravých chřestýšů nemají, podobně jako i celá řada amerických příbuzných, chřestítko. Své nepřátele totiž nepotřebují varovat chřestěním, neboť jim nehrozí, že na ně někdo šlápne - spousta jich patří mezi stromové druhy. A jako správné stromové druhy mají i zářivě zelené krycí zbarvení. Dokonalé maskování a život ve vyšších patrech je důvodem, proč jsou tito tzv. chřestýšovci tak málo prozkoumanou skupinou hadů, v níž zoologové objevují stále nové a nové druhy.

Naposledy byl nový druh objeven v jižním Vietnamu a východní Kambodži. Od svého nejbližšího příbuzného z jihovýchodního Thajska, kterému se velmi podobá, se liší zbarvením oka, nemá ho žluté, ale červené. Vědci ho proto pojmenovali Cryptelytrops (Trimeresurus) rubeus.

O tom, jak málo známou skupinou jsou tito hádci, svědčí i nejednotnost v jejich odborném pojmenování - celá skupina nesla původně jméno Trimeresurus, ale genetické testy, které se provádějí v laboratořích již od roku 1999 vedly k rozdělení celé skupiny na několik rodů, ale ani toto dělení však stále není konečné. Zvláště, když do systému vnášejí během terénních prací a sběrů zmatek nové dosud neznámé druhy jako je tento "rubínooký" chřestýšovec.

Cesta kolem světa: Sopky

Cesta kolem světa: Sopky

Čím žlutější, tím lepší

Čím žlutější, tím lepší

Klíčová slova:
chřestýš
 

Články odjinud