Neuvěřitelná zvířata: Červi z hlubin a krakatice na levoboku!

Neuvěřitelná zvířata: Červi z hlubin a krakatice na levoboku!
Sdílej
 
Než byli roku 1912 objeveni varani komodští, málokdo věřil v jejich existenci. Nedávné poznatky znovu dokazují, že příroda je neuvěřitelnější, než si představujeme!

 

Minulý rok přinesl přírodovědcům jedno velké překvapení. Mezinárodní tým vědců objevil v hloubkách několika jihoafrických dolů velmi odolné hlístice (červům podobné tvory), kteří žijí více než kilometr pod zemí.

Jedná se o malé živočichy o délce nanejvýš několik desetin milimetru, pohybující se v prasklinkách uprostřed skalních masívů až 3,6 kilometrů pod povrchem. Živí se nepatrnými bakteriemi na jejich stěnách, kterých je i v podobné hloubce velké množství.

 

Hlístice žijí i ve velkých hloubkách (ilustrační foto). •  Wikipedia

Červi z hlubin

Proč je tento objev natolik překvapivý? „Červíci“ nalezení pomocí hlubinných vrtů, musí být totiž několikanásobně odolnější než jejich „kolegové“ z povrchu. Ti by zde za nesmírného tlaku a při teplotě až kolem 50 stupňů Celsia, nepřežili ani několik dnů.

Tým vědců pod vedením Tullise Onstotta byl tímto objevem velice překvapen. V podobných hloubkách totiž žádné živočichy nepředpokládal.  Podle českého biologa Adama Petruska z přírodovědecké fakulty v Praze je nález hlístic Halicephalobus mephisto důkazem, že život je mnohem odolnější, než jsme si kdy mysleli.

Pestrý život bez hranic

Už víme, že některé organismy dokáží přežít v ledové vodě pod antarktickým ledem, stejně jako jiné v horkých sirných pramenech, nebo desetikilometrových mořských hloubkách.

K mořským tvorům patří i děsivý živočich, zařazovaný ještě před 50 lety do říše mýtů. Ve starých lodních denících a v knihách najdeme zmínky o obřích krakaticích, objevujících se údajně nedaleko plujících lodí. Podle nepotvrzených svědectví měli tito „drobečci“ několikrát zaútočit i na lodě.

 

Krakatice na levoboku!

Přestože zatím nebyl chycen živý exemplář těchto hlavonožců, nálezy zbytků jejich těl na mořském pobřeží stejně jako v žaludcích vorvaňů dokazuje, že skutečně existují. Podle známých rozměrů menších jedinců lze délku největších z nich přibližně dopočítat na 20 až 25 metrů!

Krakatice žijí převážně v hloubkách oceánů. Není se tedy čemu divit, že jejich spatření není příliš častým jevem. Nicméně setkání s podobnými „monstry“ muselo v námořnících i obyvatelích mořských pobřeží zanechat nesmazatelný dojem. Jaká další překvapení se skrývají v hlubinách moří a pod zemským povrchem?

 

 

Kostižerky: Nejpodivnější zvířata na světě?

Kostižerky: Nejpodivnější zvířata na světě?

Tajemná zvířata z internetu: Hrozně bychom si přáli, aby fakt existovala!

Tajemná zvířata z internetu: Hrozně bychom si přáli, aby fakt existovala!

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Autor

Petr Koutský

Klíčová slova:
zvire, krakatice, hlistice, cerv
 

Články odjinud