Obyvatelé oceánských hloubek si sami svítí

Obyvatelé oceánských hloubek si sami svítí
Sdílej
 
Temné hlubiny moře si uchovávají svá tajemství.

 

 

Temné hlubiny moře si uchovávají svá tajemství, člověk do nich proniká jen zvolna a obtížně. Naštěstí je dnes vybaven technikou – různými hlubokomořskými ponorkami a kamerami, které objevují nové a nové živočichy i bez jeho přítomnosti.

Automaty přenášejí přesné a dokonalé snímky na monitory počítačů a vědci tak mohou popisovat nové druhy v pohodlí dokonale vybavených laboratoří. Díky tomu přibývají nové hlubokomořské druhy živočichů v posledních desetiletích téměř geometrickou řadou. A stále častěji se ukazuje, že ony temnoty zdaleka nejsou tak temné – spousta hlubokomořských tvorů je vybavena vlastním světelným zdrojem.

Ten jim neslouží k tomu, aby si posvítili (není ostatně na co, kolem nich je jen bezbřehá voda, nahoru, dolů i do stran… ). Svítí buď v sebeobraně, nebo aby naopak přilákali kořist. Některé z podivných mořských tvorů (nejen hlubokomořských) jsme vám představili v článku v ABC 11, na další podivuhodné tvory z hlubin se můžete podívat na našich videozáznamech pořízených právě zmíněnými hlubokomořskými kamerami.

 

 

 

 

Bioluminiscence (tedy světelné záření produkované živými organismy) je v podmořském světě schopno plno živočichů – od ryb, přes měkkýše (mořský anděl, chobotnice) až po primitivní mnohobuněčné organismy žebernatky (Ctenophora, na videu comb jelly). 

 

 video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 

 

 

 

Šetříme místem: Elektrárna pod vodou

Šetříme místem: Elektrárna pod vodou

Tuláci moří: Na co pevnina? Celý život v oceánu!

Tuláci moří: Na co pevnina? Celý život v oceánu!

Mrtvá voda v oceánech není mýtus

Mrtvá voda v oceánech není mýtus

 

Klíčová slova:
zvire, more
 

Články odjinud