Pizzly: Symbol tající Arktidy

Pizzly: Symbol tající Arktidy
Sdílej
 
V Severní Americe se objevil nový druh medvěda - takzvaný pizzly. Zoologové se však moc neradují. Podle nich je to spíš  velký průšvih.

V roce 2006 zastřelil v kanadské Arktidě lovec z Idaha ledního medvěda. Za povolení k odstřelu zaplatil a podle předpisů na lov dohlížel místní průvodce. Právě jemu se medvěd zdál divný. Měl příliš dlouhé drápy, hrb na zádech, široký plochý obličej a kolem očí hnědé skvrny. Vypadalo to, že lovec omylem zastřelil vzácný světlý poddruh medvěda hnědého, který se zatoulal  daleko na sever. Za to by mu hrozila vysoká pokuta a až dva roky vězení. 

Medvědí „voříšek“

Zastřelený medvěd proto putoval do genetické laboratoře. Analýza DNA přinesla překvapivý výsledek: Jeho matkou byla lední medvědice, ale jeho otcem byl grizzly, tedy severoamerický poddruh medvěda hnědého. Kříženci ledních medvědů a grizzlyů jsou známí ze zoo, ale tady se poprvé prokázal jejich výskyt v přírodě. Neobvyklá situace vyvolala spoustu diskuzí, ale lovec nakonec vyvázl bez trestu a úlovek mu byl vrácen.

 

Arktida v "plamenech" •  Thinkstock

Plodní kříženci

Mezidruhové křížení je známé u řady zvířat (koně x osli nebo zebry, lev x tygr), kříženci však bývají neplodní. U medvědů to jak se zdá neplatí. O čtyři roky později se totiž dostal do genetické laboratoře medvěd, který byl křížencem druhé generace: Matka byla kříženka ledního medvěda a grizzlyho, otec byl čistokrevný grizzly. A podobných plodných kříženců rok od roku přibývá. Proč ale až teď, když oba druhy po tisíce let obývaly vzájemně sousedící oblasti?

 

Arktida v "plamenech" •  Profimedia.cz

Nucené stěhování

Důvodem jsou jejich rozdílné nároky. Grizzly žije na pevnině, kde si hledá potravu, páří se a rozmnožuje. Lední medvědi tráví většinu času ve vodě a na ledovém příkrovu, na ledě a ledových krách i loví. Oba druhy tak neměly moc příležitostí k setkání. Jenže v posledních desetiletích začal ledním medvědům led pod nohama tát, a tak si musí hledat potravu i na pevnině. Grizzlyové se naopak stěhují dále na sever, kam se díky oteplování posunuje hranice výskytu kopytníků, jimiž se živí. Areály výskytu obou druhů medvěda se tak prolínají a šance na jejich křížení jsou nesrovnatelně větší než dříve.

Špatné vyhlídky

Kříženci se nazývají pizzlyové (zkratka z polar bear a grizzly). Často dědí vlastnosti, které je vůči čistokrevným medvědům znevýhodňují. Ztrácejí úzkou hlavu, dlouhý krk a dlouhé nohy, které činí z ledních medvědů zdatné plavce. Přijít mohou i o chlupatá chodidla, takže je v Arktidě zebou nohy. Zdědit naopak mohou dlouhé drápy typické pro grizzlyho, které jim znesnadňují pohyb po ledě. Pizzlyové proto tráví mnohem víc času na pevnině, kde se mohou dál pářit s hnědými medvědy. Ledním medvědům kvůli tomu hrozí, že jejich druh splyne s grizzlym a sám o sobě přestane existovat.  

Pizzly v tom není sám: Kříženců přibývá

Pizzly v tom není sám: Kříženců přibývá

 
Život ledních medvědů okem skryté kamery

Život ledních medvědů okem skryté kamery

Medvědí podpis: Jak se značkuje led a sníh

Medvědí podpis: Jak se značkuje led a sníh

Klíčová slova:
oteplovani, ledni medved, Arktida
 

Články odjinud