Draví koráli: Pozor koušou!

Draví koráli: Pozor koušou!
Sdílej
 
Koráli s českým jménem dendrofyla krajková vědce překvapili. O tom jste si mohli přečíst v našem článku v ábíčku. Přestože je to stěží uvěřitelné, pozorování vědců bylo přesné.

 

Aby své poznatky přesvědčivě doložili, natočili chování korálů na krátký videozáznam. Tady se na něj můžete podívat: 

Protože jde o mořské živočichy, se kterými se mnozí nemají možnost setkat naživo, pokusíme se vám je představit blíž.

Korál kouše!

Korál dendrofyla krajková kdysi obývala celou západní oblast Středozemního moře. Protože je ale teplomilná, vlivem ochlazení během poslední doby ledové ustoupila ze severních částí a dnes se vyskytuje pouze na jih a západ od Sardinie a osídlila také část Atlantského oceánu, konkrétně v okolí Gibraltaru.

Osídluje skalní útesy až do hloubky 70 m, a to jak kolmé skalní stěny, tak převisy a dokonce i pobřežní podmořské jeskyně. Jak taková kolonie dednrofyl pod mořskou hladinou vypadá, na to se můžete podívat na následujících záběrech.

Na talířovku pozor

Druhým "hercem" našeho článku v tištěném ábíčku 19/2018 je talířovka svítivá. Půvabná medúza má v angličtině jméno "mauve stinger", tedy "světle fialové (lila) žihadlo", což popisuje nejen její zbarvení, ale také přítomnost nebezpečných žahavých buněk. Naše pojmenování "svítivá" zase odkazuje na její schopnost světélkovat. Tato drobná medúza je doma hlavně v teplých vodách Atlantiku, ale mořské proudy ji často zanesou do severnějších vod a především do Středozemního moře. A protože žije v koloniích, její hromadný výskyt v okolí oblíbených pláží může velmi znepříjemnit koupání v moři.

Za přemnožení těchto medúz a jejich pronikání do nových lokalit může podle vědců nejen oteplování, ale také znečištění moří, které má za následek přibývání planktonu, jímž se medúzy živí. A na druhé straně ubývání jejich přirozených nepřátel jako jsou tuňáci, makrely či mořské želvy, především kožatky, pro které jsou medúzy hlavní potravou.

Od ostatních medúz se tento druh liší také tím, že jeho larvy nežijí přisedle, ale stejně jako dospělí jedinci se vznášejí ve vodním sloupci. Videozáznam vám tyto talířovky přiblíží, aniž byste se museli obávat požahání.

V článku jsme se také zmínili, že by koráli mohli lovit i další želatinózní živočichy jako jsou salpy a žebernatky. Abyste si udělali představu, jak tito málo známí mořští živočichové vypadají, podívejte se na následující dvě videa – na prvním jsou salpy:

...na druhém žebernatky:


Souboj žahavců: Koráli proti medúzám

Souboj žahavců: Koráli proti medúzám

Tajemné medúzy: Mimozemšťané skrytí v moři

Tajemné medúzy: Mimozemšťané skrytí v moři

Minipredátor: Rejsek si troufne na většího

Minipredátor: Rejsek si troufne na většího

Predátor a jeho smrtící zbraně

Predátor a jeho smrtící zbraně

 

Články odjinud