Tajemný pruhovaný králík: Lapený moderní technikou

Tajemný pruhovaný králík: Lapený moderní technikou
Sdílej
 
Tajemný pruhovaný králík Timminsův patří k nejméně známým druhům divokých králíků. Díky moderní technice se s ním můžeme seznámit zblízka, přestože je to vyloženě skrytě žijící zvíře.

 

Jisté je, že králík Timminsův je ohrožený, stupeň ohrožení ale zatím není možné určit zcela přesně. Vždyť vědci dosud ani neví, jak často se rozmnožuje nebo kolik mláďat má ve vrhu. Ještě před pár desítkami let byl výzkum tak skrytě žijícího tvora ve volné přírodě téměř nemožný. Moderní technika, především fotopasti a skryté kamery s nočním viděním vědcům umožňují pozorovat život plachých živočichů, aniž by je rušili svou přítomností.

Ostře sledovaný králík

Přesto to neznamená, že jsou ušetřeni namáhavých a někdy i nebezpečných výprav do divočiny. Úspěch není automatický, podmínkou jsou určité znalosti nebo alespoň teoretické předpoklady – vědci totiž nemohou pasti a kamery rozmístit jen tak náhodně. Musí umět odhadnout, kde se sledované zvíře (v našem případě králík Timminsův) nejčastěji zdržuje nebo kudy pravidelně prochází. V tomto případě uspěli a získali hodnotné záběry a dokonce krátký videozáznam, na který se tady můžete podívat.

Vzácné setkání

Se vzácným králíkem se vědci setkali již o tři roky dříve. V roce 2015 se jim dokonce podařilo tohoto ušáka odchytit, takže měli příležitost ho změřit a zvážit. Získali tak lepší představu o jeho vzhledu, ovšem o jeho rozšíření a početnosti se z tohoto ojedinělého setkání nic nedozvěděli. Podle místa, kde byl králík zastižen, ale mohli odhadnout, jakou vegetaci pravděpodobně vyhledává a vytvořit tak model prostředí, kde by se mohl vyskytovat. A právě na taková místa začali rozmísťovat zmíněné fotopasti, které o tři roky později přinesly další snímky. Z tohoto prvního setkání pochází i toto video.


Ušatá hádanka: Kdo zdomácněl králíka?

Ušatá hádanka: Kdo zdomácněl králíka?

13 ušatých rekordmanů: Zajíci a králíci celého světa

13 ušatých rekordmanů: Zajíci a králíci celého světa

Nejvzácnější nosorožec: V ohrožení tsunami

Nejvzácnější nosorožec: V ohrožení tsunami

Poražený král: Buvol versus lev

Poražený král: Buvol versus lev

 

Články odjinud