Posuvné zuby: Sloní recept na štíhlou linii

Posuvné zuby: Sloní recept na štíhlou linii
Sdílej
 
Pamatujete si, jaké to bylo, když vám padaly mléčné zuby? A teď si představte, že slonům se to stává pětkrát za život!

 

Nám lidem vyrostou za nějaký čas po narození malé, mělce zakořeněné zuby označované jako mléčné. Jak rosteme, rostou nám i čelisti, ale zuby růst nemohou. Proto postupně vypadají a nahradí je větší a silnější trvalý chrup. A ten už nám musí vydržet až do smrti. A stejné je to i u většiny ostatních savců.

Sloni dvojzubci

Výjimkou jsou sloni. Jejich chrup je na savčí poměry dost chudý: Na každé straně horní čelisti mají jediný řezák přeměněný v dlouhý kel. Ke žvýkání potravy jim pak slouží celkem čtyři stoličky – jedna na každé straně horní i dolní čelisti. Ty první, mléčné stoličky, jsou docela malé - právě takové, aby stačily slůněti vážícímu asi 100 kg. Ale když slon doroste do dospělosti, váží 3 až 7 tun. To je tak velký rozdíl ve velikosti, že by jediná výměna zubů nestačila.

Když slonovi vypadne šestá stolička, další už mu nenaroste a on umře hladem •  Profimedia.cz

Krokodýlí patent

Sloni proto mění zuby značně neobvyklým způsobem, známým spíš u ryb, žraloků či krokodýlů. Za stoličkou, která je právě funkční, je připravená další. Pomalu se v čelisti posouvá a tu před sebou vytlačuje. Stolička se tak obrušuje, až se nakonec rozpadne a její místo zaujme nová. Tento postup se během sloního života opakuje pětkrát – v tlamě má totiž připraveno šest stoliček (včetně té první mléčné) přičemž každá následující je větší než ta předchozí.

Sloní strava obsahuje spoustu větví, žvýkání dřeva obrušování stoliček urychluje •  Profimedia.cz

Kolísání váhy

Výměnu sloních zubů vědci důkladně prostudovali už před časem. Získané znalosti teď mohou využívat k přesnému určení věku divokých slonů. Nedávno ale přišli na zajímavou souvislost mezi zuby a kolísáním váhy. Pří vážení slonů v evropských zoo si všimli, že zatímco slůňata přibývají rovnoměrně, u dospělých jedinců váha v pravidelných intervalech kolísá až o 300 kg. Platilo to pro oba druhy slonů – africký i indický.

Pořadístoliček,jakpřicházejíspřibývajícím věkem slona na řadu. Vpravo je vidět, jak posun stoličky zvětší žvýkací ploch •  UZH

Příčina neznámá

Výrazné kolísání váhy vědci nejdřív dávali do souvislosti s rozmnožovacími cykly. Jenže narazili na několik nesrovnalostí: Interval mezi hubnutím slonů trval přibližně sto měsíců, zatímco rozmnožovací cyklus je roční. Váha také kolísala u všech slonů bez ohledu na to, zda se rozmnožovali nebo ne.

V zoo jsou sloni trenování na spolupráci s ošetřovatelem •  Profimedia.cz

Dvě vs. jedna

Vědci se proto zaměřili na druhou možnost: že by změny hmotnosti slonů mohly souviset s výměnou zubů. V životě slona se totiž střídají období, kdy má v každé čelisti jedinou stoličku, s obdobím, kdy už se za ní nasouvá druhá. Slon tak po určitou dobu používá obě, což zvětšuje žvýkací plochu a umožňuje mu lepší rozmělnění potravy. V tomto období se proto lépe stravuje a přibývá na váze. Když stará stolička vypadne, zůstane opět jen jedna a příjem potravy se sníží. A slon začne hubnout.

Výhoda zoo

Výsledky studie jsou mimo jiné potvrzením, že má smysl studovat i zvířata chovaná v zajetí. Na kolísání váhy divokých slonů v přírodě se podílí řada faktorů, které výsledky zkreslují: Kromě výměny zubů, která navíc neprobíhá u všech jedinců současně, je to dostupnost potravy, změny její skladby nebo změny a nepřízeň počasí. Naproti tomu sloni v zoo žijí ve stabilním prostředí a neměnná je i kvalita a množství jejich stravy. Vědci tak jejich hubnutí a přibírání na váze mohli jasně spojit s momentálním stavem chrupu.


Kapustňák •  Profimedia.cz

Nejen sloni

Neobvyklá výměna zubů u slonů je v savčím světě výjimkou, ale ne novinkou. Právě naopak – před asi 275 miliony lety měnila tímto způsobem zuby většina předchůdců dnešních savců. Kromě slonů se do současnosti dochoval u kapustňáků a dugongů (řád sirény - Sirenia), kteří postrádají řezáky i špičáky. Stejným způsobem, tj. postupným nasouváním nové a vytlačováním staré, mění stoličky také klokani.


Záhadný trpaslík: Kde se vzali sloni na Borneu?

Záhadný trpaslík: Kde se vzali sloni na Borneu?

Zuby proti kosticím: Evoluce velryb

Zuby proti kosticím: Evoluce velryb

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

 

 

Články odjinud