Nekaktusy: Nový druh aloe

Nekaktusy: Nový druh aloe
Sdílej
 
Máte na okenním parapetu rostlinu, která vypadá jako takový divný kaktus? Pravděpodobně to bude aloe.

 

Aloí existuje přes 600 druhů - od několikacentimetrových rostlinek až po velikány připomínající vzrostlé stromy. Patří mezi sukulenty - rostliny z extrémně suchých oblastí, které se naučily shromažďovat vodu do zásoby. Když zaprší, naplní se vodou a z této zásoby žijí další měsíce nebo i roky. Jako zásobníky na vodu jim slouží ztlustlé dužnaté části těla – stonky, listy či podzemní hlízy.

Aloe ze Starého světa

Pro spoustu lidí jsou všechny sukulenty prostě "kaktusy". Pravé kaktusy ovšem rostou jen v celé Americe, ve Starém světě je (s výjimkou těch, které vysadili lidé) nenajdete. Jejich místo tu zaujímají úplně jiné sukulentní rostliny, které kromě životního stylu nemají s kaktusy nic společného. K nejznámějším z nich patří právě aloe (r. Aloe). Vodu shromažďují ve ztlustlých listech uspořádaných do růžice, na okrajích jsou často opatřené trny.

Přízemní růžice listů nově objevené aloe rostou hustě nahloučené, květenství (dole) je rozvětvené •  Barkworth M. et al.

Starověké léčivky

Listy mnoha druhů aloí obsahují látky s léčivými účinky. Věděli to už naši předkové včetně starověkých Egypťanů, kteří byli medicínsky velice zdatní. Léčivé účinky aloe pravé jim proto neunikly. Ty ostatně nezpochybňuje ani současná medicína, aloe pravá se proto dnes na mnoha místech pěstuje ve velkém. A pokud máte aloe pravou doma, můžete si její dužinou ošetřit třeba malou spáleninu nebo nepříjemný pupínek.

Oblíbená aloe stromovitá ve svém přirozeném prostředí •  Profimedia.cz

Nový druh

K již známým druhům aloí letos v dubnu přibyl jeden zbrusu nový. Objevil ho jeden krajinný ekolog, který si v severním Somálsku všiml hustých trsů nezvykle červených aloí. Nepodobaly se ničemu, co dosud znal. Upozornil na ně proto botaniky, kteří je prozkoumali a porovnali s jinými zdejšími druhy.

Poléhavé květy jihoafrické aloe A. claviflora často opyluje lezoucí hmyz •  Profimedia.cz

Vytékající latex

Ukázalo se, že se od nich liší nejen načervenalými listy, červenými trny či rozvětveným květenstvím. Odlišný byl i jejich latex - vazká tekutina, která vyplňuje listy aloí a která je nositelkou některých jejich léčivých účinků. Čerstvě vytékající latex byl jako u většiny aloí nažloutlý, ale na vzduchu změnil barvu – zpočátku na jasně červenou, později až do hněda. Podobně se barví latex i dalších 16 druhů aloí, ale žádný z nich v této oblasti Somálska neroste.

Aloe pravá kvete nejčastěji žlutě •  Profimedia.cz

Krvavá rostlina

Rostlina tak byla uznána za nový druh, který podle barvy svého latexu dostal jméno A. sanguinalis (aloe krvavá). Známý je zatím jen ze dvou lokalit v severním Somálsku. Přesto se naštěstí zdá, že není přímo ohrožený – odlehlá málo osídlená oblast je sice využívána k pastvě koz a velbloudů, ale vědci zatím nenašli žádné známky toho, že by zvířata zrovna tuhle aloi okusovala.


Zeleň na parapetu

Zajímavé tvary, barvy a odolnost dělají z aloí ideální pokojové rostliny - zvláště pro lidi, kterým každá kytka uschne. Navíc je dostanete v každém hobbymarketu. Oblíbená je například výrazně pruhovaná aloe sokolí pero (A. variegata), jemně vzorovaná aloe ostnitá (A. aristata), léčivá aloe pravá (A. vera) a jí podobná aloe stromovitá (A. arborescens). Spousta sběratelů sukulentů ale pěstuje i méně obvyklé druhy aloí a mnozí z nich už určitě pošilhávají i po tom nově objeveném.

Aloe nebo kaktus?

 

Aloe není kaktus •  iStock

Aloe

-zásobárna vody: ztlustlé listy

-květenství na dlouhém stonku

-květy trubkovité

-Starý svět

 

Kaktus není aloe •  iStock

Kaktus

-zásobárna vody: ztlustlý stonek

-jednotlivé květy vyrůstají přímo „z těla“

-květy pravidelné, složené z mnoha okvětních lístků

-Nový svět


Květy pod vodou: Opylování na mořské louce

Květy pod vodou: Opylování na mořské louce

Nejpodivnější nové druhy

Nejpodivnější nové druhy

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

 

 

Články odjinud