Proč vydry žonglují? Kdo si hraje, má hlad

Proč vydry žonglují? Kdo si hraje, má hlad
Sdílej
 
Skrz hraní poznávají mladá zvířata svět kolem sebe. Hra je energeticky náročná a do jisté míry i riskantní. Zvíře při ní ztrácí ostražitost a hrozí mu vyšší nebezpečí od predátorů. V dospělosti se proto ke hře přinutí jedině tehdy, když výhody hry převažují nad nevýhodami. Typickým příkladem jsou vydry. Odborníci pozorují jejich hry již dlouho, teprve nyní ale cíleně zkoumali, co je k nim vede.

 

V přírodě jsou vydry plaché, sledovat je během hry je obtížné. Vědci se proto soustředili na vydry chované v zajetí. V zoologických zahradách nejčastěji našli dva druhy asijských vyder, vydru malou (Aonyx cinereus) a vydru hladkosrstou (Lutrogale perspicillata). Právě ty se staly objektem výzkumu.

Vydry a jejich lovecké techniky

Oba druhy jsou blízce příbuzné, a přesto se v mnohém liší. Pro vědce byly podstatné rozdíly v jejich potravních zvycích. Vydra malá se živí hlavně vodními korýši a měkkýši. Potravu hledá citlivými předními tlapkami, jimiž šmátrá v různých skulinách, prohmatává detrit na dně vod, hledá pod kameny. Vydra hladkosrstá je naopak hbitý lovec ryb. Vědci proto očekávali, že se budou lišit i jejich hry.

Hra pro život: hrou si zvířata prodlužují mládí

Hra pro život: hrou si zvířata prodlužují mládí

Proč si zvířata hrají?

Zvířecí hry jsou v zásadě trojího typu. Pohybové, při kterých si zvíře hraje samo a rozvíjí svoje pohybové schopnosti. Hry sociální, kdy si hrají dva nebo více jedinců, pomáhají rozvíjet nejen pohybové schopnosti, ale také vzájemné vztahy. Nakonec jsou tu hry s různými předměty. Právě ty zaujaly vědce u vyder, které si s oblibou hrají s kamínky, různě je převalují v tlapkách a žonglují s nimi.

Vydry hladkosrsté žijí v párech nebo malých rodinných skupinách •  iStock

Oba druhy žonglují jinak

Způsob žonglování s kamínky se u obou druhů lišil. Vydry malé si hrají převážně vleže a kamínky si různě převalují na hrudi z tlapky do tlapky. Vydry hladkosrsté si jimi naopak – a často i ve stoje – různě pinkají, přehazují si je a vyhazují do výšky.

Rozhoduje věk

Vědci zaznamenávali jednotlivá kola her – sledovali, jak staré jsou vydry, které si hrají, zda si víc hrají samci nebo samice a jaká situace hře předchází. Ukázalo se, že na pohlaví nezáleží, samci i samice si hrají stejně. Ovšem věk už hraje roli. Nejméně hravé byly vydry v reprodukčním věku, kterým péče o potomky zabírá většinu času.

Vydry malé žijí ve skupinách až 15 jedinců •  iStock

Děti a starci

Nejčastěji si u obou druhů hrála mláďata, která se tak učí a rozvíjejí své schopnosti. Ale stejně často si hrály i ty nejstarší vydry, kterým už odpadla péče o mláďata. Jak se zdá, opakují si dříve získané dovednosti, aby se udržovaly v co nejlepší kondici.

Hra z hladu

Největší překvapení přineslo zjištění, kdy se vydry pouštějí do hry. Oba druhy bez rozdílu začínaly s kamínky žonglovat v okamžicích, kdy dostaly hlad. Nasycené vydry se oproti tomu do hry pouštěly jen zřídka. Podle vědců je tak žonglování s kamínky jakousi zástupnou činností, která imituje lov či pátrání po potravě. Připouštějí ale, že potvrzení této hypotézy bude vyžadovat ještě další studii.

Vydry malé žijí v rodinných společenstvích, která mívají kolem 12 členů •  iStock

Nejmenší a největší vydra

Vydra malá je nejmenší druh vydry: Od čenichu po špičku ocásku měří 90 cm a váží kolem 4 kg. Lov jí usnadňuje neobvyklé přizpůsobení – na předních tlapkách má tak krátké drápky, že nepřesahují bříška prstů. Má kvůli tomu prsty citlivé téměř jako lidé.

Vydra hladkosrstá je naopak největší asijskou vydrou a jednou z největších na světě: Měří kolem 130 cm a váží až 11 kg. Má neobvykle krátkou přilehlou srst a od všech ostatních vyder se liší zploštělým ocasem.

Podivuhodná zvířata: Mohou vydry zachránit planetu?

Podivuhodná zvířata: Mohou vydry zachránit planetu?

Boj o přežití: neobvyklé lovecké techniky zvířat

Boj o přežití: neobvyklé lovecké techniky zvířat

Tučňáci na ostrově rajského plynu pobláznili vědce... doslova!

Tučňáci na ostrově rajského plynu pobláznili vědce... doslova!

 

Články odjinud