Noční můry pro medvědy: Grizzlyho okřídelný jídelníček nedá vědcům spát

Noční můry pro medvědy: Grizzlyho okřídelný jídelníček nedá vědcům spát
Sdílej
 
Vztah mezi největším suchozemským masožravcem a nenápadným hmyzem vědce dlouhodobě fascinuje, zkoumají ho již tři desetiletí. Medvěd grizzly dokáže za den spořádat až 40 tisíc můr!

Medvědi grizzly byli v minulosti rozšíření na většině západu Spojených států amerických a severního Mexika. Pravidelně následovali stáda bizonů, kteří tvořili jednu z hlavních složek jejich potravy. Koncem 90. let 20. století však byli vyhnáni z 98 % svého přirozeného areálu výskytu a jejich druh byl přiveden na pokraj vyhynutí.

V současnosti obývají severní část Skalnatých hor a žijí ve 2 geneticky oddělených populacích, které dohromady čítají asi 2 200 jedinců. Změně prostředí se přizpůsobila i skladba jejich jídelníčku. V letních měsících tvoří důležitý zdroj potravy můry, jimž se přezdívá medvědí máslo.  

Bufet pro grizzlye 

Horské oblasti na severozápadě Wyomingu a v Montaně (státy v USA) a prostředí Národního parku Glacier v Kanadě (rozkládá se na hranici území provincií Britská Kolumbie a Alberta) mohou na první pohled působit nehostinně. Je zde málo lovné zvěře a bobuloviny nad hranicí lesa nerostou.

Díky můrám Euxoa auxiliaris se nicméně na několik měsíců v roce mění v hodovní síň a bufet pro stovky medvědů grizzly. Ti přichází z širokého okolí a vystupují na zledovatělé skalnaté svahy až do výšky 4 000 metrů, aby si na tučném hmyzu pochutnali. Jeden medvěd spořádá za den až 40 tisíc můr. 

Kalorické můry

Většinu hodovníků tvoří samice a nedospělí jedinci toužící po rychlém vytvoření zásob tuku za zimu. Pro úspěšné přezimování potřebují grizzlyové nabrat 20 až 30 % tělesného tuku. S vykrmováním proto začínají již počátkem června, kdy denně zkonzumují až 90 kg potravy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Kateřina Vondrisková

 

Články odjinud