Elektrická superschopnost: Pozor, tato ryba vám změní DNA!

Elektrická superschopnost: Pozor, tato ryba vám změní DNA!
Sdílej
 
Plavete si blízko lovícího paúhoře a jeho výboj vás slabě zasáhne. Otřepete se, ale možná už nebudete jako dřív. Opravdu to tak funguje? Možnost tady rozhodně je. Zjistěte, na co přišli vědci, když si to zkusili „na vlastní kůži".

Vědci, kteří chtějí geneticky modifikovat nějakou buňku – pozměnit její DNA – mohou sáhnout po metodě elektroporace. Využívá elektrické pole, které v buněčné membráně na chviličku vytvoří póry. Těmi se pak dovnitř mohou dostávat kousky DNA s cizími geny.

Předpokládá se, že elektroporace probíhá jen v laboratorních podmínkách. V roce 2013 ale vědci zveřejnili teorii, že k ní může docházet i během přirozených elektrických výbojů při úderech blesku. Ta dosud nebyla experimentálně prokázána. Úvahy o tom, že k elektroporaci dochází i v přírodě, teď ale podpořila studie zcela jiných výbojů – těch, které vydávají jihoameričtí paúhoři.  

Elektrický výboj omráčí i koně

V kalných vodách Amazonky a Orinoka žijí hned tři druhy vzájemně si velmi podobných paúhořů. Dravých ryb, které k lovu, orientaci a obraně před predátory využívají elektrický výboj. Jeho napětí dosahuje až 860 V, což je dost na omráčení koně nebo usmrcení člověka. Nebo také na „proděravění“ buněčných membrán.

Vědci z Japonské univerzity Nagoya byli přesvědčeni, že elektrický výboj v říčním prostředí může mít vliv nejen na kořist či predátora, který byl tak pošetilý, že zaútočil na paúhoře, ale i na okolní organismy. Pokud totiž v buňkách vystavených paúhořímu elektrickému výboji dojde k elektroporaci, mohou do nich také proniknout volně plovoucí fragmenty DNA z okolní vody.

Živý zdroj energie

Aby svoji teorii ověřili, pořídili si vědci do laboratoře několik paúhořů elektrických. Během experimentů dali do pokusné nádrže larvy drobných rybek danií pruhovaných společně s roztokem malých kousků DNA, které kódovaly zeleně fluoreskující protein. A přidali k nim zdroj elektrické energie – paúhoře.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud