Poprvé v Česku: Porsche 919 Hybrid o výkonu 900 koní

Poprvé v Česku: Porsche 919 Hybrid o výkonu 900 koní
Sdílej
 
V rodném domě Ferdinanda Porscheho v Liberci - Vratislavicích  vystavují unikátní exponát. Vítězný vůz závodu 24 hodin Le Mans z roku 2016 Porsche 919 Hybrid mohou návštěvníci vidět ve stejném stavu, v jakém dojel tehdy do cíle.

 

Vůz Porsche 919 Hybrid z roku 2016 má unikátní koncept pohonu. Zadní náprava je poháněna spalovacím motorem V4 2,0 litru, ve kterém se kombinuje nízký zdvihový objem s přeplňováním turbodmychadlem a účinným přímým vstřikováním benzinu.

Rodný dům Ferdinanda Porscheho v Liberci-Vratislavicích •  ŠKODA AUTO

Přední nápravu pohání elektromotor. Ten získává energii z lithium-iontových akumulátorů, které jsou nabíjeny dvěma systémy. Tím prvním je rekuperace, tedy přeměna kinetické energie při brzdění přední nápravy vozu na energii elektrickou. Druhým pak je energie z malé turbíny, která je umístěná ve výfukové soustavě a se svými sto dvaceti tisíci otáčkami za minutu pohání generátor.

Kokpit vítězného vozu závodu 24 hodin Le Mans z roku 2016 - startovní číslo 2 posádky Neel Jani / Marc Lieb / Romain Dumas. •  ŠKODA AUTO

Výkonný hybrid

Turbína má proměnné nastavení lopatek, aby optimálně využila různou rychlost proudění plynů. Výsledkem je auto, které získává energii nejen při brzdění, ale i při zrychlování. Hybridní soustava dosahuje celkového výkonu více než 662 kW (900 k), přičemž na spalovací motor připadá 368 kW (500 k), na elektromotor pak 294 kW (400 k).

Závodní speciál Porsche 919 Hybrid. Nejrychlejší vůz závodu 24 hodin Le Mans z roku 2016 •  ŠKODA AUTO

Slavný vítěz

Porsche 919 Hybrid získal celkem tři tituly v hodnocení značek i jezdců ve vytrvalostním mistrovství světa FIA.  Unikátní exponát si můžete prohlédnout v rodném domě Ferdinanda Porscheho v Liberci-Vratislavicích v pátek, sobotu a neděli od 9 do 17 hodin. V ostatní dny je to možné jen po předchozí domluvě s Návštěvní službou ŠKODA Muzea.

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

Autobusová nej… Rekordmani MHD

Autobusová nej… Rekordmani MHD

 

Články odjinud