Sono Sion: Auto na sluneční pohon pro každého

Sono Sion: Auto na sluneční pohon pro každého
Sdílej
 
Čeká nás sluneční jízda! Auta, která jezdí na elektřinu ze slunce, jsme doposud vídali jen ve specializovaných závodech. Nyní budou dostupná pro každého. Německá automobilka Sono Motors chce ohromit autem na sluneční pohon.

 

Nástup elektromobilů neotevřel bránu jen americké Tesle, ale i dalším výrobcům. Možná nejzajímavější nabízí německá automobilka Sono Motors. Dala si za cíl vytvořit auto nové generace, které nebude ohromovat výkonem ani vzhledem, nýbrž ekologickým provozem, propojením s digitálním světem a možností ho sdílet s vašimi blízkými.

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauto nebo lapač paprsků?

Auto nese jméno Sion. Na první pohled zaujme tím, že je pokryté moduly na lapání slunečních paprsků. Celkem ho pokrývá 248 solárních článků, které nabíjejí baterii elektromotoru. Dovedou vytvořit energii až pro 245 km dojezdu týdně, přičemž jako reálnou hodnotu v méně slunečných oblastech uvádějí tvůrci v průměru 112 km. To znamená něco mezi 16 a 35 kilometry denně. To je dost na každodenní dojíždění třeba do práce, školy, na nákupy nebo za sportem. Baterie má přitom kapacitu na dojezd přes 300 km.

Sono Sion je první auto na solární pohon dostupné pro každého •  Sono Motors

Přírodní klima

Vůz nevypadá výjimečně a ani to není jeho cílem. Naopak chce nabídnout jednoduchost, praktičnost a univerzálnost. S délkou 4,1 metrů má podobné rozměry jako Škoda Fabia nebo Citroën C4 Cactus. Ukrývá ale jedno velké překvapení v interiéru, a to přírodní klimatizaci. V autě roste opravdový lišejník, který se jmenuje pukléřka islandská. V lidové medicíně se používal k léčbě dýchacích nemocí a některé výzkumy naznačují, že dovede čistit vzduch. V klimatizaci auta zajistí filtraci prachu z cest a optimální vlhkost v kabině, aby se při jízdě všem cestujícím dobře dýchalo.

Kapesní výsadkář: Malý průzkumný robot ReadySight

Kapesní výsadkář: Malý průzkumný robot ReadySight

Ovládání appkou

V úvodu článku jsme naznačili, že auto budete moci sdílet. Jak to bude fungovat? Pomocí mobilní aplikace. Pokud si budete chtít od kamaráda půjčit Sion na víkend, stačí, abyste si stáhli appku a on dal vašemu účtu přístup ke vzdálenému ovládání auta. S mobilem v ruce ho pak odemknete, nastartujete a budete moci ovládat nabíjení. Sion tak chce zajistit, aby měl každý co nejsnazší přístup k vozu, ale zároveň neustále nerostl počet aut stojících v ulicích a čekajících na svého majitele.

Nabíjet auto Sono Sion lze doslova kdekoli •  Sono Motors

Revoluce pro každého

Cena Sionu je zhruba 600 tisíc korun a první zákazníci se dočkají svých vozů v roce 2023. Jasně to ukazuje, jak rychle ceny elektromobilů padají. Klasický spalovací motor je sice stále levnější, ale už ne o tolik. Tady navíc získáte auto, které se samo dobíjí ze slunce a může vám ušetřit každý rok desítky tisíc korun za palivo. Kromě toho při takové jízdě pojedete skutečně dokonale čistě a bez škodlivých emisí. Stačí zaparkovat na slunečné straně silnice.

Auto Sono Sion dokáže dobíjet i jiná auta •  Sono Motors

Elektrický výletník

LEVC neboli Londýnská společnost na výrobu elektromobilů se proslavila tím, že přebudovala ikonický černý taxík jezdící po hlavním městě Anglie do bezemisní verze. Díky ní se dnes můžete po Londýně projet stylovým elektromobilem. Nyní konstruktéři z LEVC zaměřili svou pozornost mimo město. Představili turistickou dodávku e-Camper. Uvnitř naleznete plně vybavenou kuchyni s jídelnou a rozkládacími sedačkami, které přeměníte na postel. Střechu pak můžete vyklopit a udělat si zde druhé spací patro. Co je na tom ale nejlepší: Díky elektrickému pohonu můžete prozkoumávat přírodu bez výfukových plynů.

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

 

Články odjinud