Smart Concept #1: Mazaně do města

Smart Concept #1: Mazaně do města
Sdílej
 
Německá značka Smart patří k průkopníkům městských mikroaut. Její nový model Smart Concept #1 dokazuje, že městská autíčka už brzy nebudou jen nákupní tašky na kolečkách, ale nádherné, pohodlné a inteligentní stroje.

Německá značka Smart vyrábí jednotnou linii vozítek bez přestání už téměř čtvrt století. Dlouho patřila pod německý Mercedes-Benz, nedávno však byla spojena s Geely, největším výrobcem automobilů v Číně. Vedení firem představilo společnou vizi příští generace autíčka do města. Nejzajímavější je, že odhaluje opravdu blízkou budoucnost. Nejde o sci-fi představu, ale o vyobrazení reálných technických možností a očekávání v příštích pár letech. Na co se můžeme těšit?

Tesla v ohrožení? Čínský elektromobil Xpeng P7 ji může předjet

Tesla v ohrožení? Čínský elektromobil Xpeng P7 ji může předjet

Elektrické miniaturní SUV

Smart Concept #1 je plně elektrické miniaturní SUV. Nová platforma díky rovnoměrnému rozložení hmotnosti akumulátorů dokáže maximálně využít rozměrů auta. I přes délku pouhé 4,3 metry tak nabídne spoustu místa uvnitř pro všechny cestující. Zároveň mohli konstruktéři posunout kola až téměř na okraje vozu a umožnit precizní ovladatelnost.

Komfort jako v letadle

V exteriéru využijí designéři Smart moderních materiálů k vytvoření co nejlepšího zážitku. Střecha bude proto prosklená, zatímco středové sloupky zde vůbec nenajdete. Cestující budou mít fantastický výhled a řidič zase přehled o okolním dění. Střechu dále protknou tenoučké LED diody, které v noci posvítí posádce na čtení nebo třeba k jídlu. Z toho celého je poznat, že automobilky už se pomalu připravují na to, že řídit bude umělá inteligence a lidé zde budou mít komfort spíše jako v letadle nebo v moderním vlaku.

Autonomní autoškola: Jak čeští vědci vyvíjí samořídicí auto

Autonomní autoškola: Jak čeští vědci vyvíjí samořídicí auto

Samořídicí pomocníci

Chytré bezpečnostní funkce byly dlouho doménou spíše větších a dražších vozů. Nyní se stanou standardem i u miniautíček. Jízdní asistenti vám aktivně pomohou, abyste se při jízdě vyvarovali nehodě. Pohlídají bezpečnou vzdálenost a správný směr na dálnici, zrychlí vaši reakci při rychlém úhybu v krizové situaci, a pokud vám udělat problém zaparkovat do řady, zvládnou to za vás.

Mikroauto Smart Concept #1 o maximálních rozměrech •  Smart

Elektřina bez omezení

Malá auta v elektrické verzi nebudou za pár roků představovat jen zajímavou alternativu k benzinu, ale doženou dluhy svých současníků. Nabíjení baterie bude rychlé a zajistí dostatečně dlouhý dojezd, aby řidič nemusel neustále sledovat stav „paliva“. To odpovídá i nedávným slovům cambridgeského analytika Raghu Dase. Ten předpovídá, že už v roce 2025 budou běžně k dostání elektromobily s dojezdem přes 1000 km.

Obrazovka vypadá jako ze stylové hry •  Smart

Městská vozidla příští generace

Městská vozidla příští generace také konečně představí plnohodnotné propojení s internetem. Palubní počítač s displejem nabídne vlastní grafické rozhraní, spoustu aplikací a bude se automaticky aktualizovat přes Wi-Fi. Nečeká vás už ani úmorné klikání. Od začátku vás provede hlasem ovládaná umělá inteligence. Pomůže vám vše nastavit, najít a s postupem času se naučí vaše zvyky a preference. Pokud zrovna nebudete sedět v autě, dostanete k dispozici mobilní aplikaci, která vám dá nepřetržitý dohled nad vozem.


Vize BMW pro rok 2040

O tom, že na městskou jízdu budoucnosti se pilně připravuje i BMW, jsme v ábíčku nedávno psali (mrkněte pod tento odstavec). Nyní bavorská automobilka ukázala svoji futuristickou představu pro rok 2040. Zaujme hlavně svou přístrojovou deskou. Ta má být naplněním termínu „phygital“, který označuje plnohodnotné propojené fyzického a digitálního světa. Jinými slovy vaše doteky nebudou jen aktivovat senzory na dotykové obrazovce, nýbrž bude celý systém aktivně reagovat a opravdu se přizpůsobovat vašim příkazům. Je právě tohle budoucnost chytrých zařízení?

Motorka budoucnosti od BMW: Elektrická a digitální

Motorka budoucnosti od BMW: Elektrická a digitální

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Chytrý robot se šťávou: Mobilní dobíjecí stanice

Chytrý robot se šťávou: Mobilní dobíjecí stanice

 

Články odjinud