Motorka budoucnosti od BMW: Elektrická a digitální

Motorka budoucnosti od BMW: Elektrická a digitální
Sdílej
 
BMW poprvé představilo svou vizi motorky budoucnosti v roce 2017. Stroj zaměřený na elektrický pohon a propojení s digitálními technologiemi byl famózní, ale zároveň neměl nic společného s drsnými, hlučnými a superrychlými mašinami dnešních dnů. Utekly čtyři roky a vize se stala skutečnost.

Motorkou budoucnosti je skútr jménem BMW CE 04, který jezdí výhradně na elektřinu. Dosáhne maximální rychlosti 120 km/h. Není to nic pro milovníky adrenalinu, ale pro jízdu městem, mezi vesnicemi i po dálnici mu dech stačí.

Díky elektromotoru navíc dokáže zrychlit z nuly na padesát za pouhých 2,6 vteřin. Ve městě tak najde jen těžko obratnějšího soupeře. Úsporné nastavení navíc umožňuje dojezd 130 kilometrů na jedno nabití, takže není problém strávit na motorce celodenním popojížděním po městě.

Vize budoucnosti BMW: Motorka, ze které nespadnete

Vize budoucnosti BMW: Motorka, ze které nespadnete

Digitální motorka od BMW

Jakmile nasednete, okamžitě vás zaujme obří desetipalcový displej, který ukrývá přístrojovou desku a všechny potřebné informace k jízdě. Jako první skútr na světě vám nabídne třeba plnohodnotnou navigaci. Palubní počítač se také automaticky spáruje s vaším telefonem a díky tomu, že je neustále online, vám poslouží i jako základna pro přehrávání hudby nebo filmů.

Mobil si přitom budete moci během jízdy uložit do speciální schránky u levé ruky, která ho bude automaticky dobíjet a chránit před rozmary počasí. Po zamčení motorky se schová a rovněž uzamkne, aby ho nemohl žádný nenechavec objevit.

Řidítkům motorky BMW CE 04 vévodí desetipalcový displej •  BMW

ECO režim jízdy

Motorka nabízí čtyři jízdní režimy. Ten nejnudnější je každodenní mód Eco, který se snaží hlavně o úspornou a hladkou jízdu. Následují dvě nastavení určené pro maximální asistenci v dešti a na sněhu a nakonec je tu dynamický režim. S ním si užijete nejrychlejší rozjezdy, nejsyrovější zážitek a také nejvíce zábavy. I tak se o vaši bezpečnost postará inteligentní protiskluzový systém ABS Pro, který dovede mimo jiné hlídat brzdění při náklonech tak, aby vás motorka v kritickou chvíli nevypekla nečekaným smýknutím.

Šaty ze svalů: Chytrá bakterie šije novou biologickou tkaninu

Šaty ze svalů: Chytrá bakterie šije novou biologickou tkaninu

Chytrá motorkářská bunda

Motorku doprovází stylový doplněk – bunda zvaná Tokyo Connect GTX. Jako každá správná motorkářská bunda ukrývá chrániče ramen, loktů a páteře. Kromě toho skrze kombinací tří vrstev moderních materiálů dokonale chrání před větrem, deštěm a mrazem. Navíc je však protkaná digitálními technologiemi. Ve svých švech má integrované Bluetooth propojení s mobilní aplikací BMW Motorrad Connected. Díky tomu můžete appku jednoduše ovládat skrze dotykový panel na rukávu, a to i v tlustých motorkářských rukavicích. Dále slouží jako energetická banka a dovede sama dobíjet mobil.

Bezpečnost 2.0

Dotykem lze kromě ovládání mobilu rovněž aktivovat bezpečnostní světelné prvky, které na vás upozorní při nočních projížďkách nebo za mizerného počasí. Oproti klasickým reflexním odrazkám vynikají tím, že dokážou dynamicky měnit své barvy podle celého spektra. Jako chameleon se tak neustále adaptují podle aktuálních podmínek tak, abyste vždy byli co nejviditelnější.

Chytrá dotyková bunda Tokyo •  BMW

Nejrychlejší motorka světa?

Britská dílna White Motorcycle Concepts ohlásila, že vyvíjí budoucího rychlostního rekordmana ve světě motocyklů. Jejich elektrický model WMC250EV má dosáhnout rychlosti více než 400 km/h. Za vznikem stroje stojí legendární konstruktér Rob White, který se podílel na stavbě monopostů pro Formuli 1, prototypů pro závody Le Mans nebo několika hypersportovních aut.

Novou extrémní motorku si navrhuje přímo pro sebe tak, aby dokonale seděla tvaru jeho těla a mohl s ní splynout v jeden dokonalý aerodynamický celek. Zda dosáhne svého cíle, se uvidí v příštím roce, kdy ji White otestuje na solné pláni v Bolívii.

Elektrický Harley: Moderní technika nebo rouhání?

Elektrický Harley: Moderní technika nebo rouhání?

Koloběžka, nebo formule? Piloti F1 chystají revoluci v motosportu

Koloběžka, nebo formule? Piloti F1 chystají revoluci v motosportu

Koloběžka Dragonfly z kosmických materiálů je rychlá jako motorka

Koloběžka Dragonfly z kosmických materiálů je rychlá jako motorka

 

Články odjinud