Koloběžka Dragonfly z kosmických materiálů je rychlá jako motorka

Koloběžka Dragonfly z kosmických materiálů je rychlá jako motorka
Sdílej
 
Dragonfly není obyčejné elektrické přibližovadlo. Vznikla v hlavě britského vynálezce Jeze Willimana, který dobyl svět se systémy pro obsluhování zákazníků v supermarketech nebo odbavování cestujících na letištích. Nyní se rozhodl pro něco akčnějšího – postavit unikátní koloběžku. Sám říká, že se inspiroval automobilovými supersporty.

 

Rychlá jako motorka, modernější než nejnovější iPhone a sestavená z kosmických materiálů. Taková je nejluxusnější koloběžka na světě!

Nečekaná rychlost

Pokud se podíváte na koloběžku Dragonfly zblízka, zjistíte, že to nejsou jenom planá slova. Podobnosti s nejmodernějšími závoďáky nelze přehlédnout. V prvé řadě je to rychlost. Koloběžku pohání dvojice elektromotorů na předních nápravách, s nimiž můžete po rovince jezdit více než 60 km/h. Sportovnímu duchu je přizpůsobená i konstrukce. Rám tvoří karbonové vlákno a speciální slitina hliníku, která se používá při stavbě vesmírných raket. Kvůli tomu nabízí potřebnou pevnost a zachovává si minimální hmotnost. Podle konfigurace váží jen 14,5 až 16,5 kg. Kromě toho je skládací, takže ji můžete lehce proměnit v příruční zavazadlo.

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Inspirace u aut

Dragonfly se nabízí ve dvou variantách. Ta první má tři kolečka, je kratší a obratnější. Ta druhá má kolečka čtyři, nabídne pohodlnější jízdu a také možnost využít terénní pneumatiky. Dále si můžete vybrat mezi dvěma druhy baterií. Standardní varianta má dojezd 18 km, zatímco speciální verze na dlouhé cesty zvládne až 46 km. Pomáhá tomu i systém regenerativního brzdění, které při zpomalování využívá energii točících se kol k dobíjení akumulátoru. Podobné funkce byste našli i v hybridních automobilech. Se světem aut má koloběžka společné i výkonné LED světlomety.

Koloběžka Dragonfly je rychlá jako motorka, modernější než nejnovější iPhone a sestavená z kosmických materiálů •  D-Fly Group

Řízení z Formule 1

Dragonfly nabídne silný řidičský zážitek. Plošina, na které stojíte, má přesně reagovat na pohyby vašich nohou a společně s náklonem řídítek zaručí dokonalou kontrolu nad směřováním. Tvůrci prohlašují, že jde o unikátní patentovaný systém inspirovaný Formulí 1. Pohodlí při jízdě zajistí přední i zadní nezávislé odpružení. Mimo to vám dá na výběr z několika jízdních režimů – jeden pro bezstarostnou projížďku, další pro ostrý a precizní závodní pocit. Rychlost, navigaci a další jízdní data můžete sledovat na displeji s rozlišením 4K, který se bezdrátově propojí s vaším mobilem a zpříjemní cestu čímkoli z vašeho playlistu.

F1: Letadlo naruby

F1: Letadlo naruby

Dokonalé zabezpečení

Luxusní koloběžka má i luxusní cenovku. Výrobce ji nyní nabízí v předprodeji, kde si za ni řekne 100 tisíc korun. První zákazníci se projedou letos v létě. Aby vám nezmizela před prvním supermarketem, obsahuje též rafinované zabezpečení. Pro nastartování budete potřebovat nejen klíček, ale také unikátní kartu s vaším osobním kódem. Kdyby se někdo rozhodl váš stroj třeba odnést nebo bez oprávnění složit, spustí se alarm. V případě opuštění vašeho okolí vás navíc okamžitě upozorní na mobil a nabídne možnost sledovat její trasu pomocí GPS.

Cestu pro koloběžku Dragonfly osvětlují LED diody používané v autech •  D-Fly Group

Koloběžky od Fordu

Svět aut a koloběžek má k sobě blíže, než se může na první pohled zdát. Dokládá to dílna Spin, která spadá pod motoristického giganta Ford. Vyrábí elektrické koloběžky a nabízí je ve více než 60 amerických velkoměstech jako možnost rychlé a pohodlné přepravy. Oblíbené jsou také na vysokých školách, které mají za oceánem podobu rozlehlých kampusů. Nyní se objeví i v Evropě. První flotila Spin se objeví v německém Kolíně nad Rýnem a brzy též v Paříži. Mimochodem vlastní elektrickou koloběžku v posledních několika měsících představilo i Audi nebo Seat.

Batoh a dopravní prostředek v jednom

Batoh a dopravní prostředek v jednom

Curtiss Zeus: Božská elektro motorka s iPadem

Curtiss Zeus: Božská elektro motorka s iPadem

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

 

Články odjinud