Vědci "oživili" egyptské mumie!

Vědci "oživili" egyptské mumie!
Sdílej
 
Z hrobky vylézá mumie, která se sápe po jednom z archeologů. Než muž dokáže uskočit, stahuje ho s sebou kamsi do temnoty! Zatímco předchozí příběh je čistou filmovou fikcí, českým badatelům se podařilo sestavit vzhled vnitřku staroegyptských mumií a tím jim pomyslně znovu vdechnout život.

Starověký Egypt, jenž svého největšího rozkvětu dosáhl v druhé polovině 2. tisíciletí před naším letopočtem v době Nové říše, byl nejenom rozvinutou, ale svým způsobem také svéráznou civilizací. Mezi tradiční egyptské zvyky patřila například mumifikace významných zemřelých Egypťanů i zvířat, považovaných za posvátná.

Během tohoto procesu byly z těl mrtvých vyjmuty vnitřnosti, zbylé ostatky omyty roztoky palmového vína a potřeny solí. Tato opatření zamezovalo množení bakterií a virů a tím i následnému rozkladu mrtvých těl. Poté byla těla zabalena do vrstev plátna a v několika rakvích uložena společně s amulety, šperky, jídlem a dalšími předměty do hrobek. Egypťané totiž věřili v posmrtný život.

Vydrželi až dodnes

Způsob balzamování a bandážování mumií byl natolik dokonalý, že se většina z nich částečně dochovala až do současnosti. Několik mumifikovaných ostatků dávných obyvatel severní Afriky má dnes v držení také pražské Náprstkovo muzeum, v němž až do 30. září tohoto roku probíhá trochu strašidelná výstava nazvaná Egyptské mumie.

Mumie, které muzeum již před desítkami let získalo ze sbírek soukromých sběratelů, byly v posledních dvou letech podrobeny výzkumu pomocí moderní techniky. Podobně jako lidští pacienti byly mumie vystaveny rentgenovým paprskům tomografu v pražském Diagnostickém centru Mediscan.

Co se skrývá pod plátnem?

Cílem výzkumu společného vědeckého týmu z tohoto ústavu a Náprstkova muzea bylo nahlédnout pod pomyslnou slupku mumií. Vědci chtěli zjistit stavbu jejich kostry, někdejší nemoci jejich majitelů, prohlédnout si stav jejich tkání a najít předměty, které se skrývají pod jejich plátnem.

Proč čeští lékaři a archeologové použili rentgenovou tomografii? Na rozdíl od jiných metod umožňuje zkoumat vnitřek vzácných předmětů, aniž by byl jakkoliv narušen jejich povrch. Z mnoha rentgenových snímků - pomyslných řezů - totiž speciální počítačový program dokáže sestavit trojrozměrný vzhled vnitřku určité věci nebo lidského či zvířecího těla.

Výzkumu bylo podrobeno deset egyptských mumií dospělých lidí. Devět jich pocházelo ze sbírek Náprstkova muzea, desátá z Městského muzea v Moravské Třebové. Výzkumu neuniklo ani několik zvířecích mumií. Co čeští vědci zjistili?

Záhadné mumie z Číny

Záhadné mumie z Číny

Nečekané výsledky

"Náš tým identifikoval u jedné z mumií  takzvaný non-Hodgkinský lymfom, u jiné zánět štítné žlázy. Toto onemocnění jsme nečekali, neboť jej způsobuje nedostatek jódu, kterého je v přímořských oblastech dost,” řekl o jednom z nečekaných výsledků člen výzkumné skupiny - český lékař Jiří Bučil.

Zajímavé je, že na výstavě probíhající v současnosti v Náprstkově muzeu, si můžete kromě lidských a zvířecích egyptských mumií prohlédnout také vše co s nimi souviselo - od pohřební výbavy, až po sošky, přikládané do hrobek.

Pohled dovnitř mumií

V doprovodném programu výstavy se dozvíte, jak se mumie kdysi připravovaly, nebo zjistíte další zajímavosti o starověké zemi na Nilu. Na monitorech si pak můžete prohlédnout 3D vzhled vnitřku některých vystavených mumií, sestavený pomocí tomografu. Podobnou animaci vidíte i na přiloženém videu.

Příběhy skutečných zombie

Příběhy skutečných zombie

Podívejte se, kde řádil nejslavnější český upír!

Podívejte se, kde řádil nejslavnější český upír!

Klíčová slova:
mumie
 

Články odjinud